Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

”Muutto tulee jo uniin” – lähetystyöhön siunattiin neljä uutta

Kiitollisuus ja ilo sävyttivät neljän uuden työntekijän siunaamista lähetystyöhön Helsingin tuomiokirkon kryptassa.

Nuori nainen albaan pukeutuneena, takana toinen nainen auttaa häntä vyön asettelemisessa.
”Oli ihana juhlistaa lähtöä lähetystyöhön”, kertoi Linda Juntunen messun jälkeen. Pastori Suvimarja Rannankari-Norjanen auttoi alban pukemisessa, pastori Jyrki Markkanen avusti siunaamisessa. Kuva Marjatta Kosonen.

”Muutto tulee jo uniini. Unessani lentokone laskeutuu Afrikan mantereelle, näen oranssin maa ja tunnen sen tuoksun sateen jälkeen”, kuvailee Tansaniaan lähtevä Linda Juntunen, 30.

”Odotan paluuta Afrikan mantereelle. Tein Sambiassa osan maisteriopinnoistani ja olin töissä Ugandassa Opettajan ilman rajoja -hankkeessa.”

Linda on koulutukseltaan aikuiskasvatustieteen maisteri ja työskentelee vielä viestinnän asiantuntijana Opetushallituksessa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksessa.

Kaksi naista hymyilee alttarin ääressä alpat päällä.
Sinikka Koski (vas.) valmistautuu lähtöön Etiopiaan, Linda Juntunen Tansaniaan. Linda Juntusen sisko, poikaystävä ja kaksi läheistä ystävää seurasivat messun kulkua silmä tarkkana. Kuva Marjatta Kosonen.

Hän kertoo viisumin ja työluvan hakemisen sekä muiden lähtöön liittyvien tehtävien tuntuneen stressaavilta. Lähetystyöhön siunaaminen kohotti arjen huolien yläpuolelle.

Erityisesti Lindaa kosketti, että piispa Teemu Laajasalo tervehti häntä heti oikealla nimellä, vaikka he tapasivat ensimmäistä kertaa. Piispa kävi vielä kirkkokahveilla juttelemassa ja toivotti iloa, valoa ja varjelusta työhön.

Kaksi iloista naista tummansinissä essuissa. He pitävät käsissään lautasta, jossa leivos ja piirakkaa.
Messun jälkeen juotiin kirkkokahvit, jotka tarjoilivat fetapiirakan ja leivoksen kera Hannele Rinne (vas.) ja Eija-Liisa Aronpää. He ovat tuomiokirkkoseurakunnan lähetystyön vapaaehtoisia. Kuva Marjatta Kosonen.

Kesäkoti Lähetystalon kupeesta

Lähetystyö tuli Savonlinnassa asuneelle Lindalle tutuksi Päiväkummun rippikoulussa. Lukioaikana hän lähti kesätöihin jäätelönmyyjäksi Helsinkiin ja pääsi asumaan Lähetysseuran omistamaan soluasuntoon Lähetystalon kupeessa. Moni Lähetysseuran työntekijä tulikin jo tutuksi ennen työpestiä.

”Kun tulin Lähetysseuran toimistolle Pasilaan, tuntuu kun olisin tullut kotiin”, hän muistelee.

Linda lähtee viestinnän asiantuntijan tehtävään itäisen ja eteläisen Afrikan työalueelle. Pestiä hoiti aiemmin Virve Rissanen, joka siirtyi elokuussa Lähetyssanomien toimituspäälliköksi.

Linda aloittaa lokakuun alkupuolella työt Lähetysseurassa Helsingistä käsin. Kun luvat on saatu, edessä on muutto Tansanian pääkaupunkiin Dar es Salaamiin ja vaihteleva työ seitsemän eri maan alueella.

Edessä työkausi Jerusalemissa

Leveästi hymyilevä alpaan pukeutunut mies ja lettipäinen hymyilevä nainen vierekkäin
Tarmo Heikkilän vaimo Maija Hyle tuli mukaan messuun Kryptaan. Kuva Marjatta Kosonen.

Tarmo Heikkilä, 45, loisti tyytyväisyyttä lähetystyöhön siunaamisen jälkeen. Hän lähtee Lähetysseuran Felm-keskuksen johtajaksi Jerusalemiin. Keskus sijaitsee keskeisellä paikalla, noin kymmenen minuutin kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista.

Tarmo on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri, ja hän on tehnyt aiemmin töitä Etiopiassa, Botswanassa ja Tansaniassa. Hän on toiminut myös vaikuttamistyön päällikkönä ja ihmisoikeusasiantuntijana Lähetysseurassa.

”Felm-keskus tekee tärkeää ja arvostettua työtä rauhan eteen kolmen uskonnon pyhässä kaupungissa keskellä vaikeaa ja pitkäkestoista konfliktia. On innostavaa päästä mukaan työn pitkään jatkumoon”, Tarmo pohtii.

Rauhankasvatusta nuorille

Pitkä hymyilevä mies ja pitkätukkainen vaalea hymyilevä nainen seisovat vierekkäin
”Odotan työtä ja muuttoa nöyrän luottavaisena”, kertoo Risto Heikkinen. Myös puoliso Tiina valmistautuu iloisin mielin muuttoon Jerusalemiin. Kuva Marjatta Kosonen.

Samaan kaupunkiin muuttaa syksyn aikana myös Risto Heikkinen, 40, vaimonsa Tiinan ja perheen nelivuotiaan pojan Valerian kanssa. Felm-keskukseen asettuvat Risto ja Tiina ovat jo kyselleet pojalle päiväkotipaikkaa kodin läheltä, ja sellainen vaikuttaakin löytävän.

”Siunaus oli koskettava kokemus, ja sen myötä lähtöön tulee vielä syvempi merkityksellisyys ja tuettu olo. Tavoitteenani on kohentaa heprean alkeitani sekä oppia myös arabiaa”, Risto kertoo.

Hän on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja aloittaa rauhankasvatuksen asiantuntijana: hänen sydäntään lähellään ovat erityisesti nuoret. Risto on opiskellut aiemmin järjestötoiminnan johtamista ja hallintoa heprealaisessa yliopistossa Jerusalemissa ja työskennellyt paikallisessa rauhantyön järjestössä. Kotimaassa hän on kehittänyt järjestötyössä lastensuojeluun sijoitettujen ja jälkihuollossa olevien nuorten tukemista. Riston siunaamista lähetystyöhön olivat seuraamassa isä Matti Heikkinen ja sisko Sara Vilender.

Piispa ja ryhmä alpoihin pukeutuneita ihmisiä siunaa neljää alttarille polvistunutta ihmistä.
Piispa Teemu Laajasalo avustajineen siunasi lähetystyöhön Tarmo Heikkilän (oik.), Risto Heikkisen, Linda Juntusen ja Sinikka Kosken. Siunaamisessa avustivat Leena Piirainen (vas.), Karoliina Nivari, Suvimarja Rannankari-Norjanen ja Jyrki Markkanen. Kuva Marjatta Kosonen.

Edessä muutto Etiopiaan

“Koko maailmassa on meneillään suuria muutoksia, jotka johtuvat esimerkiksi energiakriisistä, ilmastonmuutoksesta ja Ukrainan sodasta. On tärkeää pysähtyä pohtimaan, miten nämä muutokset vaikuttavat Lähetysseuran työhön ja kumppanimaidemme tilanteeseen”, miettii Sinikka Koski, 58.

Hän on jo aloittanut työt itäisen ja eteläisen Afrikan rauhantyön projektipäällikkönä Helsingistä käsin ja pääsee lähtemään todennäköisesti syksyn aikana.

“Miten tavalliset ihmiset pärjäävät ja miten voisimme heitä parhaiten tukea? Lähetysseuran työ on muuttuvassa maailmassa yhä kokonaisvaltaisempaa. Rauhantyötä tehdään yhdessä diakonian ja kirkollisen työn kanssa. Odotan, että pääsen tukemaan paikallisia kumppaneita alueellisessa rauhantyössä ja toteuttamaan suomalaisten seurakuntien antamaa tehtävää.”

Sinikka on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri ja on työskennellyt aiemmin muun muassa poliittisena neuvonantajana Euroopan unionin palestiinalaisalueiden siviilikriisinhallintaoperaatiossa sekä Suomen suurlähetystöissä Afganistanissa, Nigeriassa ja New Yorkissa.

Lähetysseura on siunannut tämän vuoden aikana kymmenen uutta työntekijää lähetystyöhön. Messun yhteydessä siunattiin lähetystyöhön uusia ulkomaantyöntekijöitä tammikuussa Kallion kirkossa Helsingissä ja toukokuussa Lähetysjuhlilla Salossa.

Teksti Marjatta Kosonen

Lue piispa Teemu Laajasalon 13.9.2023  Helsingin tuomiokirkon kryptassa pitämä saarna