Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Mediassa eivät näy Syyrian rauhantyö, naiset ja lapset

Syyrian sotauutisointi vaikuttaa asenteisiin Syyrian nykytilanteesta ja mahdollisesta rauhasta. Syyria-uutisoinnissa saavat palstatilaa terrorismi ja konflikti. Rauha, naiset ja lapset näkyvät vain vähän, vaikka naisia ja lapsia käsittelevät jutut kiinnostavat lukijoita ja saavat tykkäyksiä ja jakoja sosiaalisessa mediassa muita teemoja enemmän. Suomen Lähetysseuran rahoittama ja Brysselissä 17.5. julkaistu Syria in Global Media -tutkimus tarkastelee lähes kolmensadan englanninkielisen digitaalisen medialähteen ja 6 miljoonan sosiaalisen median postauksen uutisointia Syyriasta maaliskuusta 2015 helmikuuhun 2016.

Tutkimusjaksolla rauhateeman osuus aineistosta vaihteli 3–11 prosentin välillä ja oli korkeimmillaan Wienin rauhankokouksen ja Geneven rauhanprosessin ansiosta. Terrorismi- ja konfliktiuutisten osuus oli lähes puolet.

– Mediakeskustelu on isossa roolissa siinä, mitä konflikteista ja niiden ratkaisumahdollisuuksista ajatellaan. Yksipuolinen uutisointi heikentää ihmisten ymmärrystä Syyrian sodan syistä ja seurauksista. Rauha on Syyrian kriisin kannalta olennaisin kysymys, ja ruohonjuuritasolla tapahtuu rauhantyötä silloinkin, kun isoja kansainvälisiä rauhanneuvotteluja ei ole käynnissä. Monipuolisempi mediauutisointi lisäisi rauhan tekemisen mahdollisuuksia, sanoo Lähetysseuran rauhan ja sovinnon asiantuntija Lea Pakkanen.

– Pakolaiskriisin myötä Syyrian sota on tullut osaksi koko maailman arkea. Monipuolinen raportointi Syyriasta tarjoaisi kansalaisille ja päätöksentekijöille paremmat välineet pakolaiskriisin kohtaamiseen. Uutisoinnissa pakolaiset, siviilien kärsimys ja humanitaarinen apu jäävät nyt ISISin ja muiden taistelujen varjoon, vaikka 85 prosenttia syyrialaisista ei osallistu taisteluihin, Pakkanen sanoo.

Syria in Global Media -tutkimuksen teki Meltwater-mediaseurantatoimisto, ja se julkaistiin Brysselissä yhteistyössä European Institute of Peace -järjestön kanssa. Joulukuussa 2015 julkaistiin tutkimuksen tulosraportti ensimmäiseltä puolelta vuodelta. Tutkimus on osa Lähetysseuran koordinoimaa Syria Initiative -projektia.   Vuonna 2013 alkanut projekti tukee syyrialaisia ruohonjuuritason rauhanaktivisteja ja dialogia konfliktin eri osapuolten välillä sekä työskentelee syyrialaisten rauhantoimijoiden äänen vahvistumiseksi kansainvälisen yleisön keskuudessa median ja kulttuurin keinoin.

Lue lisää:

Lisätiedot:

Lea Pakkanen, Lähetysseuran rauhan ja sovinnon asiantuntija
lea.pakkanen@suomenlahetysseura.fi
puh. +358404514136