Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Matkalla Mauritaniassa: Tapasimme entisiä orjia, jotka ovat aloittaneet kaiken tyhjästä

Mauritaniassa entiset orjat ja heidän jälkeläisensä ovat kaikkein heikoimmassa asemassa, koska he ovat joutuneet aloittamaan kaiken tyhjästä. Vierailimme kylissä, joissa perheiden ruokaturva on vaarassa myös aavikoitumisen ja maailmanlaajuisen ruokakriisin vuoksi.

Kuvassa on useampia vakavailmeisiä naisia istumassa. Heillä on huivit päänsä suojana. Yhdellä naisista on myös kasvot kokonaan peittävä huivi. Yksi nainen ompelee. Yhdellä naisista on sylissään pieni lapsi.
”Tarpeita on niin paljon, että niitä ei voi edes luetella”, sanovat Talem Mohammedin kylässä tapaamamme naiset. Kyläläiset ovat entisiä orjia ja heidän jälkeläisiään. He ovat joutuneet aloittamaan kaiken tyhjästä, ja alue on edelleen hyvin köyhä.

Bää, bää. Erehdyn monta kertaa luulemaan, että pieni vene on jo tupaten täynnä, mutta auton lavalta ilmestyy aina vaan lisää vuohia. Miehet heittelevät niitä ronskisti sinne tänne toistensa päälle.

Olemme Senegal-joen rannalla Pohjois-Senegalissa. Vuohet saavat pian kyydin vastarannalle, jossa erotan muutamia rakennuksia ja ison punavihreän lipun korkeassa lipputangossa. Siellä on Mauritania.

Rosson rajanylityspaikalla on huono maine johtuen yleisestä kaaoksesta, huijareista ja korruptiosta. Tuntuu, että me pääsemme vähällä, sillä paikalliset yhteistyökumppanit ovat tukenamme molemmin puolin rajaa.

Kuvassa etualalla vene aivan täynnä vuohia. Kauempana joella näkyy lautta ja vastarannalla näkyy rakennuksia.
Vuohien tavoin mekin odotimme rajajoen ylittämistä Senegalin puolella. Taustalla siintää Mauritania.

Kun olemme ylittäneet rajajoen lossilla ja saaneet Mauritanian puolella viisumimme kuntoon, lähdemme ajelemaan kohti Boghén kuntaa, joka sijaitsee noin 200 kilometriä Rossosta itään. Ilta pimenee ja auto pomppii kuoppaisella tiellä.

Poliisit pysäyttävät meidät tiesuluilla tasaisin väliajoin. Jokaisella sululla kuljettajamme antaa poliiseille lapun, jossa on tietoja meistä matkalaisista. Tarkastuspisteiden tavoitteena lienee kontrolloida kulkijoita, minimoida terroristi-iskut ja ulkomaalaisiin kohdistuvat kidnappaukset.

Mauritania onkin yksi harvoja Sahelin alueen maita, joka on saanut radikaali-islamistien iskut kuriin viimeisen kymmenen vuoden aikana, vaikkakin Malin vastaista rajaseutua pidetään edelleen vaarallisena. Sahelin alueella toimii useita aseistettuja terrorismiryhmiä, ja esimerkiksi Malista tulee Mauritaniaankin ääri-islamisteja, jotka pyrkivät radikalisoimaan alueen nuoria miehiä (lue lisää: The ulkopolitist, suom. tai ReliefWeb, engl.).

Yllättäviä ongelmia

Aamupäivällä vierailemme kahdessa kylässä, joissa Lähetysseura ja paikallinen Actions-järjestö toteuttavat ilmasto- ja toimeentulohanketta Suomen ulkoministeriön rahoittamana.

Kuvassa näkyy erittäin paljon punertavaa hiekkaa ja taustalla pensaita. Etualalla nainen vihreässä huivissa katsoo kameraan.
Artikkelin kirjoittaja Heli Vuohelainen.

Kohtaan heti vähän yllättäviä ongelmia: Yrittäessäni kirjoittaa muistiinpanoja kuulakärkikynäni tukkeutuu jatkuvasti hiekasta, jota tuuli kuljettaa viholleni. Myös kameran nappulat alkavat oikutella.

Hiekka ei sinänsä ole yllätys, onhan suurin osa Mauritaniasta Saharan aavikkoa, joka on maailman suurin autiomaa. Nyt olemme kuitenkin maan eteläosassa, joka ei kuulu Saharaan vaan on puoliaavikkoista Sahelin aluetta.

Boghé on Senegal-joen ravinteikkaiden tulvamaiden tuntumassa eli periaatteessa Mauritanian parhailla viljelysalueilla, mutta hiekkaa on täälläkin kaikkialla.

Tuulen mukana kulkeutuva hiekkapöly heikentää ihmisten näköä ja aiheuttaa haittoja hengityselimistölle. Siksi monet miehetkin käyttävät täällä päänsä ympärille kiedottua huivia, jonka saa vedettyä kasvojen suojaksi.

Sahel on yksi ilmastonmuutoksesta eniten kärsiviä alueita, jossa aavikoituminen etenee uhkaavasti. Täällä maanviljelijät ja paimentolaiset ovat vuosisatojen ajan tottuneet kuivuuskausiin, mutta ilmastonmuutos on tehnyt sään ääri-ilmiöistä haastavampia. YK:n mukaan alueen tuhoisat tulvat, kuivuus ja lämpöaallot lisäävät konfliktien riskiä, mikä puolestaan lisää pakolaisuutta.

Etualalla maassa on kuoppa, josta kasvaa puun taimi. Taustalla näkyy ihmisiä rinkimäisessä muodostelamassa juttelemassa. Ympäristö näyttää karulta.
M’Bone Dierin kylässä hankevaroin on muun muassa istutettu appelsiini-, sitruuna-, mango- ja papaijapuita. Hedelmäpuut ja muut viljelysmaat on aidattu, jotteivat eläimet syö kasveja.

Mikrolainalla vuohi

Näillä seuduilla väestöstä yli puolet elää köyhyydessä. Alue on ruokaturvan kannalta haavoittuva eli ruoan saatavuus ja ihmisten kyky hankkia sitä vaihtelee.

Tapaamme perheitä Talem Mohammedin ja M’Bone Dierin kylissä, joissa lähes kaikki saavat elannon maataloudesta.

Kyläläiset kertovat, että ongelmia aiheuttavat yksipuoleinen ruokavalio, veden vähyys, maatalouskoneiden puute ja eläimet, jotka syövät satoa.

Kuvassa on naisia ja lapsia, jotka seisovat ja katsovat kuvaajaa. Edessä olevat naiset hymyilevät. Naisilla on värikkäät huivit ja mekot.
Talem Mohammedin kylän naiset kertovat, että hankerahalla on rakennettu kylään kanala. Kanojen ostamiseen tarkoitetut varat odottavat vielä pankissa hintojen laskua – Ukrainan sota nosti täälläkin hintoja huomattavasti.
Kuvassa on kaksi vuohta lieassa ja taustalla lisää vuohia aitauksessa. Kuvassa näkyy myös muutamia lapsia.
Kylissä naiset ovat hankkineet mikrolainoilla muun muassa vuohia ja vihannesten siemeniä. Näin perheet saavat monipuolisempaa ruokaa ja ansaitsevat maitotuotteiden ja vihannesten myynnillä.
Kuvassa on kaksi miestä kasvot kameraan päin ja yksi nainen selin. Naisella on valkoinen paita ja päässä huivi. Toisella miehistä on sininen pitkä mekkomainen paita ja toisella ruudullinen t-paita.
Actions-järjestön johtaja Diagana Yacouba (oik.) sekä Lähetysseuran Bertrand Tikum ja Janetta Vettenranta.

Hankerahalla kylissä on jo muun muassa aidattu viljelysmaita, perustettu viljapankki, istutettu hedelmäpuita, rakennettu kanala sekä annettu mikrolainoja ja koulutusta niiden käyttöön.

Eräs äiti kertoo, että hän osti mikrolainalla vuohen ja tekee nyt vuohen maidosta juustoa ja jogurttia. Näin lapset saavat monipuolisempaa ruokaa, ja myymällä ylimääräiset tuotteet perhe saa rahaa. Pian äiti saa lainan maksettua takaisin kyläyhteisölle.

Kyläläisten mukaan monet järjestöt vain tulevat ja menevät, jolloin pidemmälle tähtäävät tavoitteet ja paikallisten sitoutuminen puuttuvat. Kylissä ollaan tyytyväisiä, koska Actions-järjestö on toiminut alueella pitkäjänteisemmin.

”Ihmiset ovat aiemmin tottuneet vain saamaan apua, eikä heitä ole kunnolla otettu mukaan projekteihin. Esimerkiksi mikrolainojen kautta paikallinen omistajuus on parempi, koska kyläläiset maksavat lainat takaisin kyläkomitealle ja komitea voi taas lainata rahat eteenpäin”, selittää Actions-järjestön johtaja Diagana Yacouba.

Entisiä ja nykyisiä orjia

Talem Mohammedin kylän asukkaat ovat entisiä orjia ja heidän jälkeläisiään. He ovat joutuneet aloittamaan kaiken tyhjästä, ja alue on edelleen hyvin köyhä.

On vaikea käsittää, että Mauritania kielsi orjuuden vasta vuonna 1981. Se oli viimeinen orjuuden virallisesti lakkauttanut maa. Orjuuttaminen tehtiin rangaistavaksi vasta 2000-luvulla.

Kuvassa on naisia ja lapsia, joista suurin osa istuu. Naiset ovat pukeutuneet värikkäisiin huiveihin ja hameisiin.
Talem Mohammedin kylässä on 106 kotitaloutta, ja yhdessä perheessä on noin 6–7 jäsentä.

Entisiä orjia kutsutaan haratineiksi tai tummiksi maureiksi, erotuksena niin kutsutuista valkoisista maureista. Valkoiset maurit ovat arabi- ja berberitaustainen vähemmistö, jolla on suurin vaikutusvalta valtionhallinnossa ja politiikassa – ja he ovat nimensä mukaisesti ihonväriltään vaaleampia. Juuri valkoiset maurit ovat orjuuttaneet tummia maureja.

Valitettavasti orjuus on edelleen todellisuutta Mauritaniassa, vaikka täällä on ollut poliittista tahtoa sen kitkemiseksi. Global Slavery Index -selvitys arvioi, että Mauritaniassa elää vähintään 90 000 ihmistä orjina tai orjuuden kaltaisissa oloissa. Se on paljon, kun ottaa huomioon, että isosta koostaan huolimatta Mauritaniassa on alle viisi miljoonaa asukasta eli se on väkiluvultaan Suomea pienempi.

Orjuuden lisäksi ongelmana on, että valkoisilla maureilla on perinteisesti korkeampi koulutus ja parempipalkkaiset työpaikat kuin haratineilla tai muilla maan etnisillä ryhmillä, kuten fulaaneilla, soninkeilla ja wolofeilla. Yhteiskunta muuttuu hitaasti.

Fakta: Entinen Ranskan siirtomaa

  • Mauritania on noin 4,9 miljoonan asukkaan valtio läntisessä Afrikassa.
  • Maassa on onnistuttu vähentämään köyhyyttä merkittävästi, mutta edelleen noin neljännes väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella.
  • Mauritaniassa yhdistyy pohjoisafrikkalainen arabikulttuuri ja Saharan eteläpuoleinen afrikkalainen kulttuuri.
  • Eurooppalaiset kauppiaat tulivat Mauritaniaan 1400-luvulla. Vuosina 1904–1960 maa kuului Ranskan Länsi-Afrikkaan, mutta itsenäistyi vuonna 1960.
  • Kristilliset lähetysjärjestöt eivät saa toimia Mauritaniassa, joten Lähetysseura toimii paikallisten yhteistyökumppaneiden kautta.
  • Lue lisää maan orjuusongelmasta (engl).
  • Lue lisää ilmastonmuutoksen ja siirtomaa-ajan vaikutuksesta Sahelin alueeseen.
  • Lue lisää oikeusperustaisesta lähestymistavasta ilmastonmuutoksesta selviämiseen Sahelin alueella.
  • Videoita ja lisää tunnelmia Mauritanian matkalta löydät Lähetysseuran Instagram-tilin kohokohdista.

Teksti ja kuvat Heli Vuohelainen

*** Tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin. ***