Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Laura Malmivaaran valokuvanäyttely: Toivon kuvia tansanialaisista naisista ja tytöistä Temppeliaukion kirkossa

Laura Malmivaara kuvaa Susana Ezekieliä, joka pitää päänsä päällä värikästä huivia.
Laura Malmivaara kuvasi valokuvanäyttelyynsä Tansaniassa tapaamiaan naisia ja tyttöjä. Yksi heistä on Lähetysseuran hankkeessa kylävapaaehtoisena työskentelevä Susana Ezekiel. Kuva: Hannes Honkanen.

Laura Malmivaara tutustui Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyöhön Tansanian Kishapussa syyskuussa 2018 ja kuvasi matkan aikana muotokuvia alueen kylissä kohtaamistaan tytöistä ja naisista. Kuvausmatka syvensi hänen käsitystään kehitysyhteistyöstä:

– Näin itse konkreettisesti, miten esimerkiksi vesipumpun kaltaisella yksinkertaisella asialla on iso merkitys. Olen itse metsänomistaja, mutta matkalla tajusin myös metsän arvon uudella tavalla.

Maaliskuussa valokuvanäyttelyyn voi tutustua Helsingissä Temppeliaukion kirkossa. Näyttely on esillä 1.3.–3.4. Laura Malmivaara on mukana avajaisissa sunnuntaina 6.3. kirkkokahveilla.

Ilmastonmuutos vaikuttaa erityisesti naisiin ja tyttöihin

Tansaniassa sijaitseva Kishapun alue kärsii kuivuudesta, jota ovat pahentaneet ilmastonmuutoksesta johtuvat ennustamattomat sateet. Kuivuus vaikeuttaa ihmisten toimeentuloa, ruuantuotantoa ja veden saantia jo ennestään köyhällä alueella. Koska naiset ja tytöt ovat usein vastuussa ruuasta ja veden hakemisesta, vaikuttaa ilmastonmuutos erityisesti heihin.

Yksi kuvatuista naisista on kuvaushetkellä 65-vuotias Sara Jagadi. Hänen miehensä Petro oli syksyyn 2018 mennessä istuttanut perheensä kanssa 10 000 puuta. Puiden istutus on ollut yksi Lähetysseuran työmuodoista Kishapun alueella.

Puut antavat varjoa ja suojaavat tuulelta, joka puhaltaa tasangolla voimakkaasti ja nostattaa ilmaan hiekkapölyä. Puut parantavat maaperän viljeltävyyttä ja vähentävät eroosiota. Lähetysseuran tuella puuntaimia on istutettu esimerkiksi koulujen ja kotien pihoille. Kouluissa oppilaat ovat huolehtineet puuntaimista.

Kuvissa nähdään myös nuori nainen Agness Bonifasi, joka on käynyt omassa kylässään Lähetysseuran tukemassa ompelukoulutuksessa. Koulutuksen tavoitteena on tarjota vaihtoehtoisia toimeentulon lähteitä kylän nuorille. Ilmaston muuttumisen takia pelkkään maanviljelyyn ei voi turvautua, vaan tuloja tarvitaan monista lähteistä.

Lähetysseura on tukenut Kishapun kyläyhteisöjen sopeutumista muuttuvaan ilmastoon vuosia, muun muassa tukemalla puiden istutusta, kouluttamalla kyläläisiä kuivuutta kestävien lajikkeiden viljelyssä ja pienyrittäjyystaidoissa sekä parantamalla vesi- ja sanitaatiojärjestelmiä. Ilmastotyö Kishapussa jatkuu myös kehitysyhteistyön uudella ohjelmakaudella 2022–2025.

***Näyttelyä on tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin.***

Näyttely on nähtävissä 1.3.–3.4. Temppeliaukion kirkossa (Lutherinkatu 3, Helsinki). Näyttelyyn pääsee tutustumaan ilman pääsymaksua kirkon aukioloaikoina. Laura Malmivaara on mukana näyttelyn avajaisissa sunnuntaina 6.3. kirkkokahveilla.

Muita tapahtumiamme Temppeliaukion kirkossa:

Sunnuntaina 6.3. kello 10 on Ilmastomessu. Messussa saarnaa Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson. Messun jälkeen Laura Malmivaara esittelee Kuivuudessa kasvaa toivo -valokuvanäyttelyä.

Tiistaina 8.3. kello 18–19 järjestetään Ilmastoilta, jossa keskustelua alustavat Suomen Lähetysseuran johtava vaikuttamistyön asiantuntija Niko Humalisto ja lähetystyön asiantuntija Upu Leppänen. Ilmastoillan jälkeen viikkomessun toimittaa kello 19–19.30 Elina Siukonen Suomen Lähetysseurasta.