Nenäpäivä

Nenäpäivä järjestetään, jotta kaikilla maailman lapsilla olisi mahdollisuus koulutukseen, terveyteen, turvaan ja ravintoon. Nenäpäivässä on mukana 9 järjestöä, jotka ovat vuosien saatossa auttaneet miljoonia heikoimmassa asemassa olevia lapsia.

Ole mukana auttamassa. Jo pienellä summalla on suuri merkitys maailman lapsille.

Lahjoita Nenäpäivään

Nenäpäivä tukee maailman lapsia

Jälleen on aika kaivaa punaiset nenät esiin. Nenäpäivä-keräyksen varoilla tuemme Kambodžan ja Nepalin lasten hyvinvointia.

Kambodžassa ennaltaehkäisemme lasten seksuaalista hyväksikäyttöä. Tarjoamme hyväksikäytön uhreille ja heidän omaisilleen tukipalveluita ja vertaisryhmien kokoontumisia. Puolustamme vammaisten ihmisten oikeuksia ja tuemme vammaisten lasten mahdollisuuksia koulunkäyntiin. Tuemme ja kehitämme alkuperäiskansojen kyläyhteisöjä niin, että vähemmistöt kykenevät itsenäisesti vastaamaan muuttuviin olosuhteisiin, ajamaan oikeuksiaan ja toimimaan yhteiskunnan täysiarvoisina jäseninä.

Nepalissa parannamme lasten koulu- ja kasvuympäristöä, jotta lasten mielenterveysongelmat vähenevät, yleinen hyvinvointi kasvaa ja koulunkäynti vakiintuu. Tuemme kielivähemmistöihin kuuluvien lasten mahdollisuuksia äidinkieliseen opetukseen Länsi-Nepalissa. Edistämme Dhadingin alueen syrjittyjen vähemmistöjen ja etnisten ryhmien oikeutta terveyteen, ravintoon ja puhtaaseen ympäristöön. Erityisesti keskitymme naisten ja lasten terveydentilan parantamiseen.

Vuoden 2021 Nenäpäivää vietettiin perjantaina 12.11. Lähetyksen aikana kerättiin maailman lapsille komea potti: 3 004 865 euroa. Nenäpäivä-keräys jatkuu vuoden loppuun saakka ja lahjoittaa voi edelleen.

Kuuntele Kirkko maailmalla -ohjelma

Yhteistyökumppanimme First Step Cambodia tekee uraaurtavaa työtä Kambožassa seksuaalisesti hyväksikäytettyjen lasten parissa. Kuuntele Kirkko maailmalla -ohjelmasta, mitä järjestö on saanut aikaan.

Nenäpäiviä jo vuodesta 2007

Nenäpäiviä on järjestetty vuodesta 2007 alkaen, ja Suomen Lähetysseura on ollut alusta alkaen mukana. Vuosien varrella on saatu aikaan roppakaupalla hyvää.

Esimerkiksi viime vuoden keräyksen tuotoilla 1 610 vähemmistökieltä puhuvaa 1.–3. luokan oppilasta sai Nepalissa oppikirjoja omalla äidinkielellään. Koronapandemian aikana 13 koulussa lasten koulunkäyntiä tuettiin kouluradio-ohjelmien avulla, jotta oppilaat eivät jää jälkeen koronasulun aikana.

Nepalissa Dhadingin alueen vuoristokylissä on parannettu hygieniaa ja sanitaatiota. Sen ansiosta alle 5-vuotiaiden ripuli on vähentynyt. Vuonna 2018 ripulista kärsi 20 prosenttia lapsista, kun vuonna 2020 luku oli 6 prosenttia. Tähän on vaikuttanut saippuan käytön lisääntyminen käsienpesussa. Saippuan käyttöön on kannustettu Lähetysseuran järjestämissä koulutuksissa.

Jatketaan hyvän tekemistä myös tänä vuonna!