Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Lähetysseuralta 50 000 euroa burundilaispakolaisten tukemiseen Tansaniassa

Leirille saapuvat uudet tulokkaat majoitetaan ensin yhteistelttoihin
Leirille saapuvat uudet tulokkaat majoitetaan ensin yhteistelttoihin

Suomen Lähetysseura on myöntänyt 50 000 euroa tansanialaiselle Tanganyika Christian Refugee Service -järjestölle (TCRS) burundilaispakolaisten kanssa tehtävään työhön.

Keskiafrikkalaisessa Burundissa runsas vuosi sitten alkaneet levottomuudet ovat johtaneet laajamittaiseen pakolaiskriisiin, jonka seurauksena yli 250 000 burundilaista on paennut kotimaastaan. Pakolaisten vastaanotossa suurimman taakan kantavat naapurimaat Ruanda, Uganda, Kongo ja Tansania.

Paine kohdistuu etenkin Tansaniaan, jonka länsiosien pakolaisleireillä asuu jo nyt runsaat 140 000 henkeä. Tilanne vaikeutuu päivä päivältä: pakolaisten virta naapurimaihin jatkuu, ja uusia leirejä avataan tulijoiden majoittamiseksi.

Lähetysseuran pitkäaikainen kumppani TCRS on kriisin alusta lähtien osallistunut burundilaispakolaisten tukemiseen yhteistyössä Tansanian hallituksen sekä YK:n pakolaisapujärjestö UNHCR:n kanssa. Lähetysseura myönsi TCRS:lle 50 000 euroa tähän tarkoitukseen myös viime syksynä.

Lähetysseuran tuki käytetään vesihuollon, sanitaatiopalvelujen sekä hygieniatilanteen kohentamiseen Ndutan ja Mtendelin pakolaisleireillä läntisessä Tansaniassa. TCRS tarjoaa myös materiaaliapua sekä psykososiaalista tukea. Tavoitteena on lisäksi parantaa peruskoulutuksen saatavuutta sekä kehittää elinkeinotoimintaa pakolaisuuden oloissa.

Ndutan leirillä asuu yli 55 000 ihmistä, eikä sinne vastaanoteta enää enempää. Mtendelin leirille tulee viikoittain 1000–1500 uutta pakolaista.

– Suurimmat haasteet leireillä ovat puhdas vesi ja ruoanlaitto. Vettä pitäisi saada samaan tahtiin kuin väkeä tulee lisää. Entä mistä polttopuita kaikille, kun valtio on kieltänyt katkomasta puita? Eri järjestöt huolehtivat sovitun työnjaon mukaisesti eri tarpeista: vesi, koulutus, terveydenhuolto, ruoka, suojat, logistiikka, lastensuojelu, ympäristönsuojelu. Kaikki toiminta tapahtuu valtion tarkassa valvonnassa, TCRS:n hankekoordinaattori Terry Raphael kertoo.

TCRS on vuonna 1964 pakolaistyötä varten perustettu järjestö, joka nykyisin tekee myös monipuolista kehitysyhteistyötä.

………………

Lahjoita katastrofirahastoomme verkossa tai

  • Lahjoita tilille
    IBAN: FI60 8179 9710 0312 86
    BIC: DABAFIHH
    kirjoita viestikenttään AUTA
  • Soita katastrofikeräyspuhelimeen 0600-11320 (Puhelun hinta 20,28 e + pvm.)
  • Lähetä tekstiviesti AUTA5 (5 e) tai AUTA10 (10 e) numeroon 16155.

Lue lisää:
Tansanian-työntekijämme Katri Kuusikallio vieraili Mtendelin ja Ndutan pakolaisleireillä viime keväänä. Burundilaispakolaiset asuvat Tansaniassa kymmenien tuhansien ihmisten telttaleireissä

naiset ja lapset omaansa
naiset ja lapset omaansa
TCRS järjestää leireillä myös erilaisia aktiviteetteja. Rumpu- ja tanssiryhmä tarjoaa nuorille mahdollisuuden purkaa energiaansa ja tuo vähän vaihtelua elämään.
TCRS järjestää leireillä myös erilaisia aktiviteetteja. Rumpu- ja tanssiryhmä tarjoaa nuorille mahdollisuuden purkaa energiaansa ja tuo vähän vaihtelua elämään.