Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Lähetysseura on keskeyttänyt tukien maksatukset Venäjälle

Lähetysseuralla on ollut Venäjällä useita hankkeita, mutta hyökkäyssodan takia suunniteltujen tukien maksaminen on keskeytetty. Sodasta ja siitä seuranneista kansainvälisistä pakotteista johtuen taloudellisen tuen ohjaaminen Venäjälle on lähes mahdotonta.

Lapsia syömässä keittoa päydän ääressä.
Lasten turvakoti Dikoni on saamassa tukea paikallisviranomaisilta niin, että se ei enää ole riippuvainen ulkomaisesta tuesta. Kuva Christina Heikkilä

”Hengellinen yhteys Inkerin kirkon ja muiden yhteistyökumppaneidemme kanssa kuitenkin jatkuu”, sanoo Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson.

Lähetysseuran Venäjän työ on päättymässä suunnitelmien mukaan tämän vuoden lopussa. Lähetysseura on muun muassa edistänyt Venäjällä Inkerin kirkon seurakuntien taloudellisen itsenäisyyden kehittämistä.  Tehdyn työn pohjalta seurakunnilla on edellytykset itsenäiseen varainhankintaan.

Lähetysseura on tukenut myös Viipurissa sijaitsevaa Lasten turvakoti Dikonia. Turvakodin johtaja on viime päivinä tuonut esille toiminnan riippuvuuden ulkomaisesta rahoituksesta, ja Venäjän viranomaiset ovat kertoneet alkavansa tukea turvakotia niin, että se voi jatkaa toimintaansa.

”Näyttää siltä, että Dikonin tulevaisuus on tällä erää turvattu: jos viranomaiset alkavat tukea toimintaa, pitkäaikainen yhteistyökumppanimme tulee pärjäämään ilman ulkomaista tukea – ja tärkeä työ jatkuu”, sanoo aluejohtaja Miikka Kallio.

Turvakoti Dikoni antaa kodin heikossa asemassa oleville lapsille ja tukee heidän perheitään, joiden joukossa on mm. maahanmuuttajia. Pietarissa Lähetysseuran yhteistyökumppani Jokainen-säätiö tukee vammaisten lasten ja heidän perheidensä elämää.

Lähetysseuran Venäjän työtä tukeneiden rahat on käytetty työhön ja tuki on maksettu yhteistyökumppaneille ennen hyökkäyssodan alkamista. Lähetysseura on ehdottanut Venäjän työn tukijoille tuen ohjaamista Ukrainan sodasta kärsivien ihmisten hyväksi Lähetysseuran katastrofirahaston kautta.