Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Korona kolkuttaa köyhimpien ovella: Lähetysseuran työntekijät kertovat tilanteesta maailmalla

Mopoilijoita jonottamassa bensaa
Mopoilijat jonottivat maaliskuussa bensiiniä Kathmandussa Nepalissa. Bensiinin pelätään loppuvan, jos Intia pistää rajansa kiinni. Kuva: Mimosa Hedberg.

Suomi sulkeutui maaliskuussa koronan takia. Miten köyhät kehitysmaat valmistautuvat koronapandemiaan?

Lähetysseuran viestinnän asiantuntija Mimosa Hedberg asuu Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa. Hän pohtii mahdollisen koronakriisin seurauksia.

– Nepalin terveydenhuollon kapasiteetti olisi kovalla koetuksella, sillä täällä terveydenhuolto ei ole Suomen tasolla. Lääkkeitä ja varusteita on kolmeksi kuukaudeksi, mutta niitä saadaan kuulemma tarvittaessa lisää. Nepalilaiset ovat kuitenkin suhtautuneet tilanteeseen toistaiseksi melko rauhallisesti.

Maassa oli 17. maaliskuuta mennessä vain yksi vahvistettu koronatartunta. Testejä tehdään vain yhdessä laboratoriossa.

– Nepalin terveydenhuoltojärjestelmä on hauras ja paljolti yksityissairaaloiden varassa. Kathmandussa on valtion infektio- ja trooppisten tautien sairaala, johon tähän mennessä on ohjattu kaikki pääkaupungin koronaepäilyt. Tänään kuulin, että Chitwaniin, etelän tasankoalueella, on tulossa lähipäivinä Covid-19-sairaala, kertoo lääkäri Elina Lind.

– Jos korona alkaa vauhdilla levitä Nepalissa, tehohoidon kapasiteetti ylittyy nopeasti. Pääkaupungin ulkopuolella vasta järjestetään eristysosastoja mahdollisten potilaiden varalle.

Elina Lindin puoliso, lääkäri Juha Lind, työskentelee Lähetysseuran Nepalin ja Pakistanin aluepäällikkönä.

Seurakuntalaisia käännytetään kirkosta pois

Nepal torjuu koronaa muun muassa maahan palaavien karanteenilla, kieltämällä omien kansalaistensa lähdön ulkomaille opiskelemaan tai työhön, vähentämällä yleisötapahtumia ja aikaistamalla koulujen lomia. Vuorikiipeilyretket on kokonaan peruutettu tältä keväältä.

– Turismi ja siirtotyö yhdessä vastaavat suuresta osasta maan taloutta. Korona iskee rajusti molempiin. Maan taloudelle isku on valtava, Elina Lind toteaa.

Lähetysseuralla on kolme suomalaista ja yhdeksän nepalilaista työntekijää maassa. Kehitysyhteistyö jatkuu, mutta osa koulutuksista ja matkoista on siirretty tulevaisuuteen.

Lind osallistuu yleensä jumalanpalveluksiin Patanin kirkossa.

– Viime viikonloppuna suurin osa seurakuntalaisista lähetettiin kirkon portilta kotiin ja kehotettiin katsomaan jumalanpalvelus live-striimauksena Youtubesta ja osallistumaan kotikokouksiin. Toistaiseksi elämä täällä on jatkunut kuitenkin  normaalimpana kuin monessa muussa maassa.

temppelialueen seinässä juliste
Isot julisteet neuvovat Kathmandun Bhaktapurisssa, miten suojautua koronalta. Alueella on nyt vähemmän turisteja kuin normaalisti. Kuva: Elina Lind

Koulut kiinni Senegalissa

Koronavirus oli levinnyt maaliskuun puolessavälissä Afrikan mantereella eniten Pohjois-Afrikan maihin, Etelä-Afrikkaan ja Senegaliin. Arvio

perustuu vain testillä todettuihin tartuntoihin.

– Senegalin presidentti Macky Sall antoi ensimmäisenä maana Afrikassa määräyksen sulkea kaikki koulut ja yliopistot kolmeksi viikoksi. Myös kaikki massatapahtumat kiellettiin kuukaudeksi. Maan sisäinen julkinen liikenne kuitenkin toimii edelleen, kertoo Eeva Johansson, Lähetysseuran alueellinen kehitysyhteistyökoordinaattori Senegalin pääkaupungista Dakarista.

Eeva Johansson käsidesipullon kanssa
Eeva Johansson kertoo, että käsidesiä kuluu nyt myös Senegalissa.

Hän vastaa Lähetysseuran kehitysyhteistyöhankkeista Senegalissa ja Mauritaniassa.

Matkustajalennot Senegalista Ranskaan ja muihin eniten koronan koettelemiin maihin kiellettiin. Myös Mauritania keskeytti kansainvälisen lentoliikenteen ensimmäisen koronatartunnan jälkeen.

– Senegalissa kaikki koulutustilaisuudet on nyt peruttava eikä esikouluopetusta lapsille voida järjestää. Tilanne vaikuttaa myös työhön Mauritaniassa: Suomesta ja Senegalista ei voi nyt tehdä koulutus- ja seurantamatkoja.

Eeva Johanssonin mukaan koronasta puhutaan paljon paikallisessa mediassa.

– Täällä ollaan kuitenkin melko rauhallisia. Ihmiset pidättäytyvät kättelemästä ja käsidesiä on monissa paikoissa, samalla tavalla kuin ebola-kriisin aikaan muutama vuosi sitten.

Lähetysseuralla on kuusi työntekijää Senegalissa. Heidän loma- ja työmatkansa Suomeen on peruttu tältä keväältä viruksen vuoksi. Lähetysseuran tukemia hankkeita on sekä Senegalissa että Mauritaniassa.

Tansaniaan perustetaan koronakeskuksia

– Tansaniassa lentokentillä kaikkien saapuvien matkustajien ruumiinlämmöt mitataan, ja Air Tanzania on perunut lentonsa Kiinaan. Kolme koronakeskusta on jo perustettu eri puolille maata, yksi niistä on täällä Mwanzassa. Terveydenhuollon väkeä on myös koulutettu, kertoo Virve Rissanen, Lähetysseuran Itä-Afrikan alueen tiedottaja.

– Koulut suljetaan 30 päiväksi esikoulusta lukioon. Kiellettyjä ovat myös kokoontumiset, työpajat ja seminaarit. Koulujen väliset urheilutapahtumat ja paikallinen jalkapalloliiga on myös keskeytetty.

Lähetysseuran työntekijöistä seitsemän asuu Victorianjärven rannalla sijaitsevassa Mwanzan kaupungissa. Lähetysseuralla on Tansaniassa kaikkiaan 12 suomalaista työntekijää.

Jutun tiedot perustuvat 17.3. tehtyihin haastatteluihin ja tilanteeseen.

Teksti: Marjatta Kosonen

 

Ajankohtaisia kuulumisia voi seurata aluekohtaisilta Facebook-sivuilta:

Suomen Lähetysseura – Kaakkois-Aasia

Suomen Lähetysseura Lähi-idässä

Suomen Lähetysseura – Hongkong, Taiwan & Manner-Kiina

Suomen Lähetysseura Nepalissa

Suomen Lähetysseura Tansaniassa

Suomen Lähetysseura Etiopiassa

Suomen Lähetysseura eteläisessä Afrikassa

Suomen Lähetysseura Läntisessä Afrikassa

Suomen Lähetysseura Latinalaisessa Amerikassa

Suomen Lähetysseura Virossa