Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Jeesus vastustaisi rasismia 

Meidän kristittyjen tehtävänä on yrittää toimia Jeesuksen käsinä maan päällä. Se tarkoittaa, että meidän tehtävänämme on myös rasismin vastustaminen ja sen kohteeksi joutuvien ihmisten tukeminen – puoluekannasta riippumatta.  

maatalouskouluttaja seisoo liitutaulun edessä kädessään puun oksa, oppilaat istuvat ja kuuntelevat
Maatalousalan kouluttaja Simon Sabora kertoo yläkoulun oppilaille kasveista Tansaniassa Makumiran yläasteella. Kuva: Katri Niiranen-Kilasi.

Jeesus kehotti suhtautumaan lähimmäisiin rakkaudella. Hän ei erotellut ihmisiä taustan mukaan: Hänelle esimerkiksi muiden halveksima ja vihollisena pitämä samarialainen oli esimerkki todellisesta lähimmäisestä. Jeesuksen opetuksissa itsensä korottaminen toisten yläpuolelle tuomittiin. Jokainen ihminen on luotu Jumalan kuvaksi.  

Toimimme ulkomaantyössämme erilaisista etnisistä ja uskontotaustoista tulevien yhteistyökumppaneiden kanssa, ja lähtökohtamme on aina tasaveroinen yhteistyö. Tunnistamme kuitenkin myös kehitysyhteis- ja lähetystyössä historiallisesti mukana olevia siirtomaavallan ajasta juontuvia rakenteita ja ajattelua. Teemme työtä niiden purkamiseksi. 

Lähetysseuran viestintä ja globaali- ja lähetyskasvatus vievät osaltaan antirasistista ajattelua kouluihin ja seurakuntiin, joiden kanssa teemme yhdessä työtä rasismia vastaan. Sosiaalisen median kanavissamme emme hyväksy vihapuhetta ja rasistista vihjailua vaan puutumme siihen. 

Rasismin vastustaminen on aktiivisia tekoja, ja työssä tarvitaan niin työpaikkoja, kouluja, seurakuntia ja meitä kansalaisjärjestöjä. Aktiivinen antirasismi on myös meidän yksilöiden tehtävä. Rasismin vastustaminen edellyttää omien ennakkoluulojen ja asenteiden havainnointia sekä yhteiskunnassa olevien rasististen rakenteiden hahmottamista ja purkamista. Tähän prosessiin Lähetysseura on sitoutunut, ja tähän kutsumme myös kaikkia tukijoitamme. Yhdessä onnistumme.  

 Kirjoittaja: Pauliina Parhiala, Lähetysseuran toiminnanjohtaja