Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Avoin seminaari Myanmarin tilanteesta: Conflicts and Resource Politics in Myanmar

Euro-Burma -toimiston johtaja Harn Yawnghwe alusti sovinnon tekemisen kokemuksiin ja haasteisiin pureutuvassa työpajassa viime vuonna.

Lähetysseura, Helsingin yliopiston kehitysmaatutkimus ja Siemenpuu-säätiö järjestävät avoimen seminaarin Myanmarin luonnonvarapolitiikasta ja sen vaikutuksista maan rauhanprosessiin keskiviikkona 15.8. klo 10-13.30 Tiedekulmassa, Helsingin yliopistolla.

Tilaisuudessa kuullaan Myanmarista ja Thaimaasta kutsuttujen tutkijoiden sekä järjestöjen asiantuntijoiden puheenvuoroja resurssien käytön, konfliktinratkaisun ja kestävän rauhan solmimisen keskinäisistä suhteista.

Puheenvuoroja saapuu kommentoimaan muun muassa Harn Yawnghwe. Yawnghwen isä oli itsenäisen Myanmarin ensimmäinen presidentti, joka vangittiin armeijan valtaannousun yhteydessä. Vuonna 2011 Harn Yawnghwe pääsi palaamaan kotimaahansa 48 maanpaossa vietetyn vuoden jälkeen. Yawnghwe on Euro-Burma -toimiston, EBO:n toiminnanjohtaja. EBO on työskennellyt vuodesta 1989 Myanmarin ihmisoikeuksien, demokratian ja rauhan puolesta.

Seminaari jakaa tietoa Myanmarissa käynnissä olevasta vaikeasta siirtymävaiheesta kohti siviilihallintoa, monipuolueellisia demokraattisia vaaleja ja rauhaa. Erityisen huomion kohteena ovat maan rikkaat luonnonvarat, joihin on kohdistunut kansainvälisten toimijoiden ryntäys maan avautuessa kansanväliseen kauppaan. Valtaosa huomion kohteena olevista resursseista sijaitsee eri etnisten yhteisöjen alueella, ja kiistat maa-, metsä-, ja vesioikeuksista ovat lisääntyneet. Kysymykset maaoikeuksista ja luonnonvarojen hallinnasta ovatkin keskeisessä asemassa osana konfliktin ratkaisua.

Maassa tapahtuneet poliittiset muutokset ovat lisäksi laukaisseet kansainvälisten kehitysorganisaatioiden kilpajuoksun maahan. Myös Suomen valtion kehitysyhteistyö Kaakkois-Aasiassa on keskittynyt Myanmariin. Seminaarin toisessa osassa käydään suomalaisen yksityisen sektorin, valtiohallinnon ja kansalaisyhteiskunnan edustajien välistä vuoropuhelua, jossa pohditaan Suomen roolia Myanmarissa. Mukana paneelissa on muun muassa Suomen Myanmarin suurlähettiläs Riikka Laatu.

Tilaisuus on englanninkielinen, ja se on osa World-Ecology 2018 -konferenssia, joka järjestetään Helsingissä 15.-18.8.2018.

Osoite: Yliopistonkatu 4, 00100 Helsinki.