Ympäristökriisi on paitsi maailmankuvan ja ihmiskäsityksen kriisi, myös kulttuurinen ja hengellinen kriisi. Tämänvuotisessa Lähetysseuran missiologisessa symposiumissa etsitään ajankohtaista, uutta näkökulmaa Jumalan, luomakunnan, luonnon ja ihmisen välisiin suhteisiin. Miten globaalit kristinusko ja teologia haastaa länsimaisen, ihmiskeskeisen ja hierarkioihin perustuvan maailmankuvan? Symposiumia järjestää Lähetysseuran kanssa Karjalan Teologinen Seura.
Pastori Trees van Montfoortin mielestä ekoteologiasta täytyy puhua, koska aikamme suurimmat ongelmat, kuten ilmastokriisi ja luontokato, ovat ekologisia.
”Taustalla olevia malleja ja ideologioita on voitava kritisoida. Nykyaikainen kristinusko on osa ongelmaa, koska sen teologia legitimoi maailman hyväksikäytön. Kristillinen teologia voi kuitenkin olla myös osa ratkaisua”, sanoo pastori Trees van Montfoort.
Trees van Montfoort on hollantilainen teologian tutkija ja Hollannin protestanttisen kirkon pastori. Hän puhuu tapahtumassa Jumalan ja maailman suhteesta ekofeministisestä näkökulmasta.
”Ei-inhimillisellä maailmalla on Raamatussa merkittävä rooli. Ihmiset ovat osa Jumalan luomistyötä; he eivät seiso sen yläpuolella. Se kutsuu meitä tekemään yhteistyötä muiden luotujen kanssa sen sijaan, että kohtelisimme niitä hyödykkeinä”, van Montfoort kertoo.
Jumala on mukana kaikessa
Hänen mukaansa ekoteologia ei ole teologian alatutkimusala vaan siinä palautetaan teologia koko laajuuteensa.
”Teologiaa ei pelkistetä tutkimuskentäksi, joka koskee vain Jumalaa ja ihmisten maailmaa tai sitä, mihin ihmiset uskovat. Vihreässä teologiassa Jumala on mukana kaikessa todellisuudessa.”
Puhujien lisäksi tapahtumassa käydään keskusteluja päivän aikana puhutuista aiheista. Keskustelemassa valtiotieteiden tohtori Eemeli Hakoköngäs, teologian tohtori Pauliina Kainulainen, dosentti Niko Humalisto ja teologian tohtori Marjukka Laiho.
Tapahtumaan voi osallistua etänä: Ilmoittaudu tästä 20.1. mennessä.
Koko ohjelma löytyy symposiumin sivuilta, jonne ilmestyy myös Zoom-linkki.