Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Vetoomus kehitysmaiden vammaisten oikeuksien puolesta luovutetaan kehitysministerille

Vetoomuksen on voinut allekirjoittaa eri tapahtumissa ja verkossa. Kuva: Laura Meriläinen-Amaumo
Vetoomuksen on voinut allekirjoittaa eri tapahtumissa ja verkossa. Kuva: Laura Meriläinen-Amaumo

Suomen Lähetysseuran vetoomuksessa yli 6500 allekirjoittanutta vaatii parempia oikeuksia kehitysmaiden vammaisille ihmisille.

Perjantaina kehitysministeri Sirpa Paaterolle luovutettavassa vetoomuksessa vaaditaan, että Suomen tulee ajaa kehitysmaiden vammaisten ihmisten aseman parantamista kansainvälisillä areenoilla sekä kehitysyhteistyössä.

Suomi osallistuu ensi vuoden aikana YK:ssa neuvotteluihin vuosituhattavoitteiden jälkeisistä kehitystavoitteista. Edellisissä niin kutsutuissa vuosituhattavoitteissa vammaiset ihmiset jätettiin huomiotta. Vetoomuksen allekirjoittaneet vaativat, että kehitysmaiden vammaiset otetaan näissä keskusteluissa erityisesti huomioon.

Vetoomus on osa Lähetysseuran Tasaus-kampanjaa, jolla tuetaan kehitysmaiden vammaisia. Vetoomuksen on voinut allekirjoittaa eri tapahtumissa ympäri Suomea sekä osoitteessa Tasaus.fi/vetoomus.

Tasaus-kampanjakoordinaattori Merja Lang pitää allekirjoittaneiden määrää merkkinä siitä, että kehitysmaiden vammaisten ihmisten oikeudet ovat suomalaisille tärkeitä.

-Nimiä kerätessämme eri tapahtumissa monet tulivat kertomaan vaikeista tilanteista, joihin olivat joutuneet itse vammaisena tai vammaisen omaisena. Siksi monet halusivat näyttää tukensa kehitysmaiden vammaisille.

Erityisesti Lang on tyytyväinen siihen, miten suomalaiset vammaiset ihmiset ottivat kampanjan omakseen.

-Monista vammaisjärjestöistä saimme viestiä, että on hienoa että vammaisten asioita pitää esillä muutkin kuin vain he. Esimerkiksi kampanjan keulahahmot Pertti Kurikan Nimipäivät -bändin laulaja Kari Aalto ja tv-tähti Sanna Sepponen olivat innokkaasti mukana keräämässä nimiä vetoomukseen.

Maailmassa on noin miljardi eri tavoin vammaista ihmistä joista neljä viidestä asuu kehitysmaissa. Lähetysseura on vuosikymmenien ajan työskennellyt vammaisten ihmisten aseman parantamiseksi kehitysmaissa. Työtä tehdään yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa.