Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Vammaisten ihmisten oikeudet esiin Maailma kylässä -festivaaleilla 24.–25.5

Suomen Lähetysseura on yhtenä pääpartnerina Maailma kylässä -festivaaleilla Helsingissä 24.–25.5.
Suomen Lähetysseura on yhtenä pääpartnerina Maailma kylässä -festivaaleilla Helsingissä 24.–25.5.

Suomen Lähetysseura on pääpartnerina Maailma kylässä -festivaaleilla 24.–25.5. Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla Helsingissä.

Asiaohjelmissaan Lähetysseura nostaa tänä vuonna esille vammaisten ihmisten oikeudet kehitysmaissa. Maailmassa on arviolta miljardi eri tavoin vammaista ihmistä, joista 800 miljoonaa asuu kehitysmaissa.  Neljä viidestä heistä elää äärimmäisessä köyhyydessä. Syrjäytyminen, hyväksikäyttö ja heitteillejättö ovat yleisiä ongelmia, jotka estävät vammaisia ihmisiä olemasta täysivaltaisia yhteiskunnan jäseniä. Vammaisen lapsen syntyminen tai lapsen vammautuminen koetaan perheessä usein rangaistukseksi.

Minkälaisia muutoksia pitää tapahtua, jotta ihmisoikeudet toteutuvat myös vammaisten ihmisten kohdalla? Miten etelä ja pohjoinen voisivat yhdistää voimansa nopeuttaakseen vammaisten ihmisten oikeuksien toteutumista?

Näihin ja muihin kiperiin kysymyksiin vammaisten ihmisoikeuksista etsivät vastauksia kenialainen Samuel Kabue, jonka johtama järjestö EDAN (Ecumenical Disability Advocates Network) ajaa vammaisten ihmisten oikeuksia Itä-Afrikan alueella, sekä suomalainen kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), joka toimii aktiivisesti sosiaalipoliittisissa kysymyksissä ja syrjäytyneiden oikeuksien puolesta. Lauantaina klo 13 Mekong-lavalla pidettävän ”Tasa-arvosta totta – vammaisten ihmisten ihmisoikeudet arkeen” -keskustelutilaisuuden juontaa Merja Nevala Lähetysseurasta.

Sunnuntaina Taiga-lavalla ”Älä uhrittele! Selviytymistarinoita vammaisuudesta” -paneelissa keskustellaan vammaisuudesta Suomessa ja kehitysmaissa.  Kehitysmaassa vammaisen ihmisen elämä on sinnikästä selviytymistä. Entä Suomessa? Onko vammaisella ihmisellä tasavertaiset mahdollisuudet toimia? Keskustelemassa mm. näyttelijä ja vammaisurheilija Sanna Sepponen, Kynnys ry:n toiminnanjohtaja Kalle Könkkölä sekä muusikko Petrus Koskimies, joka on työskennellyt kehitysvammaisten ihmisten kanssa Tansaniassa. Paneelin juontaa Laura Meriläinen-Amaumo Lähetysseurasta. 

Maailma kylässä on vuodesta 1995 lähtien järjestetty koko perheen festivaali. Se on yksi Suomen suurimmista festivaaleista ja suurin monikulttuurisuuteen, kehitysyhteistyöhön ja kestävään kehitykseen keskittyvä tapahtuma. Päivätapahtumiin on vapaa pääsy. Festivaalin järjestää Kepa ry.

Lähetysseuran ohjelma:

  • Tasa-arvosta totta – vammaisten ihmisten ihmisoikeudet arkeen
    Mekong-lava (Rautatietorilla) la 24.5. klo 11.50–12.20
  • Keikka: Wimme Saari ja Tapani Rinne
    Esiintyvät Mekong-lavalla la 24.5. klo 19.15
  • Älä uhrittele! Selviytymistarinoita vammaisuudesta
    Taiga-lava (Kansallisteatterin takana) su 25.5. klo 13–13.45

Lue lisää: www.maailmakylässä.fi