Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Ulkoministeri Alexander Stubb keskusteli kuurojen asemasta Etiopiassa

Ulkoministeri Alexander Stubb keskusteli kuurojen tilanteesta Etiopiassa Suomen Lähetysseuran työntekijöiden Mirja Himasen
Ulkoministeri Alexander Stubb keskusteli kuurojen tilanteesta Etiopiassa Suomen Lähetysseuran työntekijöiden Mirja Himasen

Ulkoministeri Alexander Stubb vieraili tammikuun lopulla Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa. Hän osallistui Afrikan Unionin kokouksiin sekä keskusteli kuurojen tilanteesta Etiopiassa muun muassa opetusministeri Demmeke Mekonnenin kanssa. Samaan aikaan Etiopiassa konsertoi suomalainen Signmark-ryhmä, joka esittää rap-musiikkia kuulovammaisille viitottuna. Signmark-ryhmän jäsenet ovat ulkoministeri Stubbin erikoislähettiläitä, jotka osaltaan pyrkivät vaikuttamaan kuurojen asemaan musiikillaan. Etiopiassa ryhmä vieraili jo toista kertaa.

Suurin ongelma tulkkien puute

Suomen Lähetysseuran työntekijä Mekonnen Mulat osallistui seminaariin, jossa keskusteltiin Etiopian kuurojen tilanteesta. Keskustelussa olivat mukana myös ulkoministeri Stubb, Etiopian opetusministeri, Afrikan Unionin komissaari sekä vammaisten asioita ajavien kansalaisjärjestöjen edustajat. Mekonnen Mulatin mukaan seminaarin tärkein saavutus oli se, että opetusministeri Demmeke Mekonnen sai kattavat tiedot Etiopian kuurojen tilanteesta ja lupasi ottaa asiakseen tilanteen parantamisen.

”Tulkkien puute on iso ongelma. Suurin osa Etiopian kuuroista on maaseudulla, eivätkä he voi käydä koulua, koska viittomakielentaitoisia opettajia tai viittomakielen tulkkeja ei ole. Suuri haaste tällä hetkellä onkin tulkkien kouluttaminen”, Mekonnen Mulat kertoo.

Myös ulkoministeri Stubb korosti kuurojen aseman parantamista sekä kouluissa että työelämässä. Merkittävä saavutus on se, että 25 kouluun, yhteensä 500 oppilaalle, on kurssitettu syksyn 2010 aikana opettajat. Suomen Lähetysseuran työntekijät Mekonnen Mulat ja Mirja Himanen opettavat viittomakieltä opettajille.

Signmarkin musiikki inspiroi ja rohkaisee muita kuuroja

Samana viikonloppuna Signmark-ryhmä, jonka toinen solisti Marko Vuoriheimo on itsekin syntymästä asti kuuro, esiintyi Addis Abebassa yli 4500 lapselle ja nuorelle. Konserttiin osallistujista yli puolet oli kuuroja, jotka tulivat linja-autoilla ympäri Etiopiaa sijaitsevista erityiskouluista.

Hosainan kuurojenkoulun opettaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä Heidi Majuri kertoo: ”Marko on oppilaillemme esimerkki siitä, että kuuro voi tehdä mitä kuulevatkin, kuten musiikkia.” Marko Vuoriheimo on ensimmäinen kuuro, joka on allekirjoittanut levytyssopimuksen monikansallisen Warner Musicin kanssa. Signmark-ryhmä vieraili vuosi sitten Hosainan kuurojen koulussa pitämässä erilaisia työpajoja oppilaille.

Signmark-ryhmän kuuleva solisti Brandon Bauer kertoo: ”Olemme tosi iloisia, että meillä on mahdollisuus päästä paitsi tutustumaan, myös vaikuttamaan kuurojen tilanteeseen Etiopiassa. Usein sanotaan, mitä kuuro voi tehdä ja mitä ei, mutta Marko on esimerkki ja suuri inspiraation lähde muille kuulovammaisille.” Vajaan viikon mittaiselle Etiopian matkalle Signmark-ryhmä tuli Tansaniasta.

teksti ja kuvat: Kati Keski-Mäenpää / Etiopia

Lue lisää ulkoministeri Stubbin Etiopian-vierailusta ulkoasiainministeriön sivuilta

Vammaisten aseman parantamiseen panostetaan myös Lähetysseuran työssä entistä enemmän: Lue lisää

Mekonnen Mulatin ja Heidi Majurin kanssa.
Mekonnen Mulatin ja Heidi Majurin kanssa.