Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Tansaniassa levottomuuksia muslimien ja kristittyjen välillä

Tansaniassa on viime viikon aikana esiintynyt levottomuuksia muslimien ja kristittyjen välillä. Tapahtumat saivat alkunsa perjantaina 12.10., kun Dar es Salaamissa, Mbagalan esikaupungissa, kerrottiin 14-vuotiaan kristityn pojan virtsanneen Koraanin päälle.

Tämä johti mielenosoituksiin ja hyökkäyksiin kirkkoja kohtaan Mbagalassa mutta myös eri puolilla Tansaniaa, mm. Sansibarissa ja Kigomassa, Länsi-Tansaniassa.

Mbagalan esikaupunkialueella vihainen väkijoukko hyökkäsi useisiin kristillisiin kirkkoihin, myös yhteen Tansanian evankelisluterilaisen kirkon kirkkorakennukseen, tehden tuhoja ja vieden tavaraa. Toista sataa ihmistä pidätettiin hyökkäysten jälkeen.

Presidentti Kikwete samoin kuin uskonnolliset johtajat, niin kristityt kuin muslimit, ovat tuominneet hyökkäykset ja vedonneet kansaan levottomuuksien tyynnyttämiseksi. Myös Tansanian evankelisluterilaisen kirkon piispat ovat esiintyneet julkisuudessa kehottaen kristittyjä pysymään rauhallisina.

Ilmapiiri eri puolilla Tansaniaa on kuitenkin jännittynyt ja esimerkiksi Morogoron hiippakunnan pääsihteeri on tänään aamuhartaudessa varoittanut hiippakunnan työntekijöitä olemaan varuillaan mahdollisten levottomuuksien varalta muslimien perjantairukousten jälkeen. Myös Mwanzassa kerrotaan ilmapiirin olevan jännittynyt.

Suomen Lähetysseuralla on eri puolilla Tansaniaa 20 työntekijää, joita on kehotettu varovaisuuteen, välttämään pitkiä työmatkoja ja pysyttelemään tarvittaessa kotosalla. Myös Suomen suurlähetystö on kehottanut varovaisuuteen ja välttelemään väkijoukkoja erityisesti Dar es Salaamissa ja Sansibarilla