Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Suoran lähetyksen kautta syntyy yhteys katsojiin

Lähetysseura tukee lasten- ja nuortenohjelmia, joita lähetetään Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Suosittu farsinkielinen Hashtag-ohjelma tavoittaa lapsia ja nuoria etenkin Iranissa ja Afganistanissa. Pääsimme kurkistamaan ohjelman kuvauksiin.

Kuvassa kaksi ihmistä katsoo hymyillen kameraan. He ovat Hashtag-ohjelman kulisseissa.
Parastoo Poortaheri (vas.) on halunnut kehittää Hashtagista teiniohjelman, joka on sekä opettavainen että hauska. Hän haluaa myös tuoda Raamatun tarinoiden kautta toivoa lasten ja nuorten elämään. Kuvassa myös Parastoon juontajaparina toimiva 15-vuotias Ava.

Studion ohjaamossa puhelinyhteydet käyvät kuumana, kun kymmenet lapset haluaisivat osallistua Hashtag-ohjelman suoraan lähetykseen. Ohjelma on suunnattu 8–15-vuotiaille, mutta osa soittajista on sitäkin nuorempia.

Ne, joilla käy hyvä tuuri, pääsevät osallistumaan tietokilpailuun ja juttelemaan ohjelman farsinkielisten juontajien Parastoon ja Avan kanssa.

Osa lähetykseen soittavista lapsista haluaa myös laulaa tai rukoilla. Eräs 7-vuotias soittaja rukoilee koskettavan hennolla äänellään ohjelman puolesta ja niiden ihmisten puolesta, jotka eivät tunne Jeesusta.

Katsojat Iranissa ja Afganistanissa

Hashtag-ohjelmaa kuvataan perjantaisin mediajärjestö SAT-7:n studiossa Limassolin kaupungissa Kyproksella. Lähetys näkyy suorana farsinkielisessä maailmassa satelliittitelevision, sosiaalisen median ja SAT-7 Plus -suoratoistopalvelun kautta.

”Tällä kertaa kaikki ohjelmaan soittaneet lapset olivat Iranista, mutta välillä soittoja tulee myös Afganistanista”, kertoo ohjelman iranilaissyntyinen tuottaja ja juontaja Parastoo Poortaheri suoran lähetyksen jälkeen.

Hän juonsi aiemmin tytöille suunnattua A Girl’s World -ohjelmaa, mutta sai sitten idean ohjelmasta, joka toimisi paremmin myös pojille. Hashtag alkoi syksyllä 2019. Tunnin mittainen ohjelma sisältää esimerkiksi tieteellisiä kokeita ja tee-se-itse-vinkkejä – tällä kertaa siitä, miten hammastahnaa voi käyttää korjauslakkana ja miten lyijykynän päässä olevaa kumia voi hyödyntää pidempään laittamalla sen alle jotain korokkeeksi.

Ohjelmassa myös näytetään katsojien lähettämiä piirroksia. Raamatun tarinoita käsitellään tietokilpailun muodossa.

”Julkaisemme maanantaisin sosiaalisessa mediassa tarinan, johon perjantain lähetyksessä esitettävät kysymykset liittyvät. Tällä kertaa tarina liittyi kadonneeseen lampaaseen”, Parastoo kertoo.

Lopuksi ohjelmassa arvotaan palkinnot tietokilpailijoiden ja piirroksensa lähettäneiden kesken. Palkinto voi olla esimerkiksi kuulokkeet, reppu, kyniä tai muita koulutarvikkeita, jotka lähetetään voittajille.

Televisio-ohjelman kulissit. Kuvassa näkyy kamera, joka kuvaa ohjelmaa. Kulisseissa seisoo nuori tyttö.
Ava pyörittää studion kulisseihin kuuluvaa numerotaulua, josta arvotaan katsojille tietokilpailukysymyksiä.

Livelähetys vaatii paljon valmistelua

Aiemmin Parastoo juonsi ohjelmaa yksin, mutta nykyisin juontajaparina on 15-vuotias Ava. Sopivan nuoren juontajan löytäminen Kyprokselta ei ollut itsestään selvää, koska vaatimuksena on sujuva farsin kieli. Parastoo on iloinen, että lapsilla on nyt samaistuttava roolimalli. Myös Ava on innoissaan.

”On kiva päästä puhumaan lapsille suorassa lähetyksessä. Voisin hyvin ajatella, että tekisin tätä myös aikuisena, hän pohtii.

Oman jännityksensä juontotilanteeseen tuo se, että ohjelma lähetetään suorana, kuten nykyisin monet SAT-7-kanavien ohjelmista.

”Livelähetykset vaativat paljon valmistelua ja ovat tavallaan vaikeampia kuin ennakkoon nauhoitetut ohjelmat. Näin saamme kuitenkin paremman yhteyden katsojiin ja voimme tarttua aivan ajankohtaisiin aiheisiin”, kertovat SAT-7 Pars -kanavan toiminnanjohtaja Daphne Louka ja monien ohjelmien ohjaaja Petros Mohseni.

Lähes mustassa kuvassa istuu alareunassa ihmisiä, jotka seuraavat yläreunassa olevia tietokone- ja televisioruutuja. Ruuduissa näkyy mm. Hashtag-ohjelman kulissit ja juontajat.
Vaikka katsojat näkevät suorassa lähetyksessä vain kaksi juontajaa, ohjelman tekemiseen tarvitaan yli 10 ihmistä. TV-ohjaamossa työskentelevät muun muassa ohjaaja, ohjelmaan tulevien puheluiden vastaanottaja sekä äänestä, valoista ja ohjelman lähettämisestä vastaavat työntekijät.

Lähetysseura tukee lasten- ja nuortenohjelmia

Lähetysseura tukee SAT-7-kanavien lasten- ja nuortenohjelmia, joita lähetetään 25 maan alueelle Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Kristityt ovat tällä alueella hyvin pieni vähemmistö ja osa heistä elää vainottuna.

SAT-7-kanavien ohjelmia katsovat kuitenkin muutkin kuin kristityt, koska ohjelmissa on paljon yleisesti kiinnostavia ja ajankohtaisia teemoja.

”Arvioisin, että jopa 90 prosenttia Hashtag-ohjelmaan soittavista lapsista ja nuorista ei ole kristittyjä. Sen huomaa, kun juttelee heidän kanssaan”, Parastoo kertoo.

Hän uskoo, että monet lapset ja nuoret voivat katsoa kristittyjä ohjelmia avoimemmin kuin aiemmin.

”Tässä on tapahtunut muutos viime vuosien aikana. 5–6 vuotta sitten monet joutuivat toimimaan enemmän salassa.”

Satelliittitelevisio ja netti ovat monille Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa ainoa mahdollisuus saada kristillistä opetusta, koska tällaisen ohjelman lähettäminen esimerkiksi tavalliselta televisiokanavalta ei ole mahdollista.

”Satelliittitelevisio on edelleen ykkösjuttu Lähi-idässä, mutta haluamme olla laajempi mediatalo, koska sosiaalisen median käyttö tällä alueella kasvaa voimakkaasti”, kertoo Kurt Johansen, joka vastaa SAT-7:n Euroopan yhteistyökumppaneista.

Tavoitteena lisätä lasten hyvinvointia

SAT-7 on kristillinen mediajärjestö, jonka perustettiin vuonna 1995 – Lähetysseura oli yksi sen perustajista.

Järjestö lähettää ohjelmia neljältä eri kanavalta: SAT-7 Arabic, SAT-7 Kids, SAT-7 Turk ja SAT-7 Pars.

Lapsille ja nuorille suunnattuja ohjelmia on tällä hetkellä yhteensä 12. Mukana on erilaisia ohjelmia, joiden tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia, positiivista elämänasennetta ja rohkeutta. Lapsille ja nuorille halutaan viestittää, että he voivat olla muutoksentekijöitä. Tavoitteena on myös lisätä suvaitsevaisuutta.

Esimerkiksi My School -ohjelma on tarkoitettu lapsille, jotka ovat joutuneet jäämään pois koulusta konfliktien tai koronatilanteen vuoksi. Arkipäivisin lähetettävän ohjelman kautta voi opiskella matematiikkaa, arabiaa, englantia ja luonnontieteitä.

Turning Point -ohjelmassa nuoret pääsevät keskustelemaan arjestaan ja Turkissa asuvien kristittyjen haasteista. Hello Marianne -ohjelmassa puolestaan pohditaan esimerkiksi sosiaalisen median turvallista käyttöä ja kriittisen ajattelun tärkeyttä.

Teksti ja kuvat Heli Vuohelainen

Lue lisää maaliskuun 2022 Lähetyssanomista. Alla olevasta linkistä voit tilata ilmaisen näytenumeron tai tarttua tutustumistarjoukseen!

Tilaa Lähetyssanomat