Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtajan kannanotto kehitysyhteistyön puolesta: Pitkäjänteinen työ maailman köyhimmissä maissa on arvovalinta

Pelastetaan kehitysyhteistyö -vetoomus luovutetaan tänään ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakalle. Suomen Lähetysseuran aloitteesta lähtenyt Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen Kepan vetoomus on kerännyt lyhyessä ajassa jo yli 40 000 allekirjoitusta. Lähetysseura osallistuu myös luovutuksen yhteydessä järjestettävään järjestöjen yhteiseen mielenosoitukseen.

”Lähetysseura halusi vetoomuksella nostaa esiin paitsi suomalaisten auttamisen halun myös ne miljoonat maailman köyhimmät, jotka eivät saa ääntään kuuluville”, sanoo Lähetysseuran toiminnanjohtaja Seppo Rissanen.

Lähetysseura tekee työtä maailman köyhimmissä maissa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien kanssa, jotta ihmisten ei tarvitsisi lähteä kotimaastaan.

”Suomi ei ole saari, joka voi eristäytyä maailman kriiseistä. Pakolaisuus, taloudelliset vaikeudet, ilmastonmuutos ja sodat koskettavat kaikkia. Viimeisen vuosikymmenen aikana saadut tulokset köyhyyden vähentämisestä ovat uhattuna. Syrjittyjen kansanryhmien, vammaisten ja lasten elämä kurjistuu kaikkialla. Tässä tilanteessa koetellaan meidän ihmiskuvaamme ja arvomaailmaamme”, muistuttaa Rissanen.

Lähetysseura selvittää parhaillaan, milloin järjestön Päiväkummun kurssikeskukseen Orivedellä voitaisiin alkaa majoittaa turvapaikanhakijoita. Päiväkumpu on majoittanut turvapaikanhakijoita aikaisemminkin.

Suomalaiset ovat tukeneet Lähetysseuran pitkäjänteistä työtä jo yli 150 vuoden ajan. Valtion tuella työtä on voitu kasvattaa. Lukuisat autetut yhteisöt eivät enää itse ole avun tarpeessa, vaan voivat auttaa toisia. Esimerkiksi Namibia, Tansania ja Etiopia ovat päässeet ja ovat pääsemässä pois avun tarpeesta, jolloin yrityksilläkin on nyt kasvun mahdollisuuksia näissä maissa. Maailman köyhimmissä maissa tilanne on eri.

”Suomen kehitysyhteistyöhön tarkoitetun avun siirtäminen yritysmaailman tukemiseen kohdistuu raskaasti syrjittyjen ja helposti haavoittuvien ihmisten elämän edellytyksiin. Työpaikkojen luominen heikosti kehittyneissä maissa ei onnistu irrallaan kestävästä kehityksestä, rauhantyöstä, ihmisten tasa-arvon ja oikeuksien edistämisestä”.

Lisätietoja: Seppo Rissanen, toiminnanjohtaja, seppo.rissanen@felm.org