Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Suomen Lähetysseura vetoaa rauhan puolesta Syyriassa

Suomen Lähetysseura pyytää suomalaisia päättäjiä ja kansainvälisiä toimijoita tekemään kaikkensa, jotta Syyrian konfliktin kaikki osapuolet palaisivat välittömästi poliittisiin neuvotteluihin ja saisivat aikaan tulitaukosopimuksen. Mitään muuta keinoa konfliktin lopettamiseen ei ole.

Itä-Aleppon tilanne on Syyrian kärsimyksen tämän hetken räikein näyttämö. Siviileihin kohdistuvaa väkivaltaa tapahtuu koko ajan myös muualla maassa. Syyrian jo kuudetta vuotta jatkunut konflikti on ajanut lähes puolet Syyrian 23 miljoonan väestöstä pakolaisiksi. Ainakin 300 000 ihmistä on menettänyt henkensä. Yli 13 miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa. Inhimillinen kärsimys on valtava.

Monet länsimaissa toimivat kansalaisjärjestöt ja poliitikot ovat esittäneet lentokieltoalueen määräämistä Aleppoon. Lentokieltoalueen valvominen edellyttäisi lännen sotilaallista interventiota. Venäjä on ollut hyvin selväsanainen, että se ei tätä hyväksyisi. Väkivalta vain lisääntyisi ja siviiliuhrien määrä kasvaisi. Jotta sisällissota loppuisi, ei muutamien toimijoiden syyttäminen vie asiaa eteenpäin. Kaikki osapuolet ovat lianneet kätensä väkivaltaisuuksissa.

Suomen Lähetysseura on tukenut Syyrian rauhantyötä vuodesta 2013 Syria Initiative -hankkeellaan. Tavoitteena on vahvistaa syyrialaisten vuoropuhelua ja yhteisymmärrystä siitä, millaista rauhaa he haluavat maahansa rakentaa. Rauhanhanke vahvistaa eri puolella Syyriassa työskentelevien rauhantoimijoiden osaamista ja verkostoitumista sekä tukee vuoropuhelua osapuolten välillä rauhan aikaansaamiseksi. Lähetysseura syyrialaisine kumppaneineen toimii läheisessä yhteistyössä muiden muassa EU:n ja YK-toimijoiden kanssa. Laajaa rauhanhanketta tukee Suomen ulkoministeriö.

Syria Initiative -hankkeen keskeinen merkitys on siinä, että se tuo ihmisiä yhteen ja rakentaa toivoa konfliktin ratkeamisesta sellaisenakin hetkenä kun se ulkoapäin näyttää mahdottomalta.

Voit auttaa tukemalla rauhantyötämme lahjoittamalla tilille FI38 8000 1400 1611 30, viestiksi RAUHA. Tai lähetä tekstiviesti Lahja10 (10 €) numeroon 16155.

Seppo Rissanen
toiminnanjohtaja
Suomen Lähetysseura