Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Suomen Lähetysseura ja Herättäjä-Yhdistys ideoivat uusia yhteistyömuotoja

Herättäjä-Yhdistys ja Lähetysseura kävivät yhteistyöneuvotteluja Lähetysseuran leirikeskuksessa Päiväkummussa 2.-3.9. Kuva Mika Nuorva
Herättäjä-Yhdistys ja Lähetysseura kävivät yhteistyöneuvotteluja Lähetysseuran leirikeskuksessa Päiväkummussa 2.-3.9. Kuva Mika Nuorva

Suomen Lähetysseura ja Herättäjä-Yhdistys hakevat jatkossakin uusia yhteistyön muotoja. Molempien järjestöjen johto on käynyt perinteisesti niin sanottuja Iso-Hylsy -keskusteluja muutaman vuoden välein. Päiväkummun yhteisessä neuvottelussa 2.-3.9.2014 listattiin käytännön yhteistyöehdotuksia.

Erityisesti pohdittiin vapaaehtoistyön ja opiskelijatyön yhteistoimia. Ensi vuonna starttaa yhteistyössä myös Jaakko Löytyn 60-vuotisjuhlakiertue eri puolille Suomea. 

Suomen Lähetysseuran vt. toiminnanjohtaja Rolf Steffanssonin mukaan neuvottelut olivat avoimia ja keskustelevia. Keskusteluissa sivuttiin myös kummankin järjestön viime kesän vuosikokouksia. 

”Keskusteluissa on ollut vahvaa kuuntelemisen tuntua. On mietitty toisen asiaa. On aitoa ajatusten vaihtoa ja vuorovaikutusta, josta itää uusia ajatuksia”, arvioi Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Juntunen

Alkuun yleiskeskustelua käytiin keskeytymättä lähes neljä tuntia. Kummankin järjestön puolelta esiteltiin erilaisia toimintaympäristön muutoksia koskevia näkemyksiä ja sen synnyttämää kontekstuaalista teologiaa. 

Molempien järjestöjen työhön vaikuttaa kirkon resurssien ja aseman muutos Suomessa, maahanmuutto, monikulttuurisuus, sähköinen vallankumous (internet, sosiaalinen media, uusyhteisöllisyys) ja kirkkojen kasvun painopisteen siirtyminen maailmankartalla etelään ja itään. 

Yhteisistä teemoista nousi keskeisesti esille kokonaisvaltaisuus. Samoin käytiin keskustelua lähetyksestä: Mitä se on tänään? Mitä on kirkon kansainvälinen työ? Miten jaot sisä- ja ulkolähetykseen ovat vanhentuneet? 

”Avajaissaarnassa Antti Vanhanen totesi, että Herättäjä-yhdistystä ja Suomen Lähetysseuraa yhdistää rakkaus kirkkoa kohtaan ja Jumala-usko. Neuvottelut ja yhdessäolo vahvistavat sitä, että olemme yhteisellä asialla samassa veneessä”, sanoi Simo Juntunen.