Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Suomalaiset voivat kompensoida päästöjään Lähetysseuran Hope Fundin kautta

Taimet odottavat istuttamista Tansanian Kishapussa. Puut sitovat maaperää, parantavat sen kykyä imeä kosteutta ja ehkäisevät eroosiota. Hedelmäpuut tarjoavat ravintoa ihmisille ja monien puiden lehtiä voidaan myös antaa karjalle ravinnoksi. Puut mahdollistavat myös mm. mehiläistarhauksen. Kuva Hannes Honkanen

Suomalaiset voivat nyt kompensoida matkustamisesta johtuvia päästöjään Suomen Lähetysseuran Hope Fund -ilmastorahaston kautta. Kompensaatio toteutetaan istuttamalla puita Tansanian Kishapuun ja Nepalin Udaypuriin. Kompensaatiomaksua käytetään myös muuhun ilmastotyöhön, kuten puuta säästävien liesien valmistamiseen ja ympäristökasvatukseen. Työtä tehdään yhdessä paikallisten järjestöjen ja kyläyhteisöjen kanssa.

– Ilmastonmuutoksen vaikutukset koskettavat eniten maapallon köyhimpiä alueita.  Kun päästöjä kompensoi Hope Fundin kautta, voi kompensoinnin lisäksi tukea kehitysmaiden ihmisten sopeutumista ilmastonmuutokseen. Hiilidioksidin sitomisen lisäksi puut parantavat ihmisten elinolosuhteita: ne tarjoavat suojaa ja ruokaa sekä lannoittavat maaperää luonnollisesti. Puut tarjoavat myös toimeentulon lähteitä, kuten mehiläistarhausta, sanoo Hope Fundin projektipäällikkö Ruusa Gawaza Lähetysseurasta.

– Olemme istuttaneet Tansaniaan viime vuoden aikana noin 13 hehtaaria metsää, ja hankkeesta on hyötynyt jo yli 6 500 ihmistä. Nepaliin taas olemme istuttaneet puolen vuoden aikana yli 5 000 puuta, ja hankkeesta on hyötynyt yli 2 000 ihmistä. Suunnitelmissamme on kasvattaa näitä hankkeita ja aloittaa työtä myös uusilla alueilla, Gawaza sanoo.

Hope Fundin päästölaskurin avulla sekä yksityiset ihmiset että organisaatiot voivat laskea auto-, bussi-, juna-, laiva- ja lentomatkojen sekä niihin liittyvien hotelliyöpymisten kasvihuonekaasupäästöjen määrän. Laskuri kertoo myös tarvittavan kompensaation hinnan, jonka voi maksaa Hope Fundille. Tarvittavan kompensaation määrä ja hinta perustuvat ulkopuolisen konsultin tekemään tutkimukseen Tansanian metsityshankkeen hiilensidontakapasiteetin määrästä. Erilaisten matkustusmuotojen päästömäärät perustuvat VTT:n LIPASTON (Suomen liikenteen pakokaasupäästöjen ja energiankulutuksen laskentajärjestelmän) tietoihin.