Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Rauhantyön asiantuntijat koolla Helsingissä: Terrori-iskuihin on vastattava työllä rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolesta

Helsingissä järjestetään tulevalla viikolla epävirallisia neuvotteluprosesseja ja kansallisia dialogeja käsittelevä konferenssi ulkoministeriön ja kansalaisjärjestöjen yhteistyönä. Konferenssiin kokoontuu maailman johtavia rauhan- ja sovinnontyön asiantuntijoita. Osanottajia on muun muassa Etelä-Afrikasta, Nepalista, Myanmarista ja Syyriasta, joissa Suomen Lähetysseura tukee rauhantyötä.

Osallistujat ovat kokoontuneet valmistelukokouksiin Suomen Lähetysseurassa viikonlopun ajan. Pariisin terrori-iskut ovat vahvistaneet tarvetta jakaa osaamista ja tietoa rauhan dialogista.

”Väkivalta ja sodat tuhoavat yhteiskuntia ja perheitä sekä saavat miljoonat ihmiset pakenemaan kodeistaan. Haluamme osoittaa lämpimän osanottomme viime päivien järkyttävien terroritekojen uhrien omaisille Pariisissa ja Beirutissa. Väkivalta ja sitä seuraava kärsimys, pelko ja suru ovat uutiskuvien ja ystävien kokemusten kautta tulleet jälleen kerran meitä kaikkia lähelle. Sama inhimillinen kärsimys on aivan liian tuttua sodissa ympäri maailman”, vetoavat rauhankonferenssin osanottajat ja Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Seppo Rissanen.

”Haluamme muistaa näitä kanssakulkijoitamme niin Pariisissa ja Beirutissa kuin muualla – kaukana ja lähellä – ja seisoa heidän rinnallaan. Teemme niin sanoin ja rukouksin, mutta myös yhä suuremmalla päättäväisyydellä työskennellä oikeudenmukaisuuden puolesta ja rakentaa yhdessä rauhaa siellä missä voimme, pieni askel kerrallaan.”

Rauhaa tukevien dialogien asiantuntijakokous alkaa maanantaina

Helsingin Säätytalolla järjestetään 16.–18.marraskuuta Kansalliset dialogit -konferenssi. Se tuo toista kertaa yhteen konflikteista kärsivien tai muutostilassa olevien maiden yhteisöjä keskustelemaan, miten kansallisia rauhanprosesseja voidaan tukea parhaiten.

Non-Formal Dialogue Processes and National Dialogues -konferenssin järjestää Suomen ulkoasiainministeriö ja neljän järjestön koalitio, johon kuuluvat Suomen Lähetysseura, Kirkon Ulkomaanapu, Crisis Management Initiative (CMI) ja Common Space Initiative (CSI). Konferenssiin osallistuu lähes 200 edustajaa kansalaisjärjestöistä, tutkimuslaitoksista, YK-organisaatioista ja hallituksista eri puolilta maailmaa.

Tarkoituksena on mahdollistaa rauhanprosessien osapuolten ja heitä tukevien kansainvälisten asiantuntijoiden välinen keskustelu ja verkostoituminen. Etenkin Myanmarin, Jemenin, Somalian ja Tunisian tilanteisiin keskittyvä konferenssi tarjoaa alustan sovittelun ja rauhanrakentamisen yhteisten haasteiden, oivallusten ja ratkaisumallien löytämiseksi.

Yhteiskunnan rakenteiden uudistaminen tärkeää sisäisten konfliktien ratkaisemisessa

”Yhä useammat sodat ovat tänä päivänä valtioiden sisäisiä. Tällaisten monimutkaisten ja monitahoisten konfliktien ratkaiseminen vaatii yhteiskunnan rakenteiden uudistamista. Kansallisissa dialogiprosesseissa neuvotellaan ratkaisu konfliktin taustalla oleviin syihin ja sovitaan vallanjaosta ja muista uudistuksista. Kansalliset toimijat ovat näiden prosessien keskiössä. Helsingissä nyt toista kertaa järjestettävässä aihetta käsittelevässä konferenssissa on mahdollista jakaa kokemuksia näiden neuvotteluprosessien rakentamisesta ja tukemisesta eri prosessien osallistujien sekä kansainvälisten asiantuntijoiden kesken”, kertoo Suomen Lähetysseuran vaikuttamistyön päällikkö Kristiina Rintakoski.

Lähetysseura on ollut mukana kestävän rauhan ja sovinnon työssä Myanmarin vuosikymmeniä jatkuneen konfliktin päättämiseksi. Paikallisen kumppanin kanssa tehtävä työ on keskittynyt aseleposopimuksen sekä kansallisen dialogin valmisteluun. Esimerkiksi dialogiraamien suunnittelussa on kyetty työskentelemään hyvin laajasti eri sidosryhmien kanssa, kasvattamaan luottamusta ja edesauttamaan kansallisen dialogin edellytyksiä. Lähetysseura tukee rauhan ja sovinnon työtä myös Syyriassa, Etelä-Afrikassa, Kolumbiassa, Nepalissa, Palestiinassa ja Pakistanissa.

”Myanmarin vaalien jälkeen on syntynyt jännittävä tilanne, jossa hallitus näyttää olevan vaihtumassa ensimmäistä kertaa demokraattisesti sen jälkeen kuin armeija kaappasi vallan vuonna 1962. Rauhanprosessin ja kansallisen dialogin valmistelu jatkuu nyt osittain uudella kokoonpanolla”, sanoo Rintakoski.

Kansallisilla dialogeilla tarkoitetaan pelkkää rauhanvälitystä pidempikestoisempia ja laajempia prosesseja. Niissä paikalliset toimijat ratkaisevat kysymyksiä mm. perustuslain uudistamisesta, vaaleista, armeijan ja aseellisten joukkojen integroimisesta, vähemmistöoikeuksista ja federalismista.

***

Seuraa konferenssia somessa #dialogues15

***

Lisätietoja: projektipäällikkö Timo R. Stewart, timo.stewart@felm.org, puh: 043 824 5081

Suomen Lähetysseuran kutsuvieraiden esittelyt (haastattelupyynnöt Salla Matilainen, 043 824 3274):

 

OSALLISTUJIA:

Hannes Siebert

Eteläafrikkalainen Hannes Siebert on kansainvälisesti arvostettu rauhantyön asiantuntija ja grand old man. Hän on työskennellyt oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan eteen yli 25 vuotta ja ollut tukemassa rauhanprosesseja monissa maailman vaikeimmissa konflikteissa. Vuosina 1992–1994 hän toimi Etelä-Afrikan rauhan sihteeristön johtajana ja Nelson Mandelan ja Desmond Tutun läheisenä työtoverina. Sen jälkeen hän on työskennellyt Nepalissa ja Sri Lankassa ja Libanonissa. Parhaillaan hän tukee kansallisia dialogiprosessia maailmalle avautuvassa Myanmarissa.

Hannes Siebert


Harn Yawnghwe

Harn Yawnghwe on Euro-Burma -toimiston, EBO:n toiminnanjohtaja. EBO on työskennellyt vuodesta 1989 Myanmarin ihmisoikeuksien, demokratian ja rauhan puolesta. Harn Yanwnghwen isä oli itsenäisen Myanmarin ensimmäinen presidentti vuonna 1948. Isä kuoli vankilassa ja Harnin vanhempi veli surmattiin armeijan valtaannousussa. Hänen äitinsä puolestaan perusti Shanin osavaltion armeijan vastustaakseen miehitystä, ja Harnin toinen veli johti tätä armeijaa 1970-luvulle asti. Vuonna 2011 hän pääsi palaamaan kotimaahansa 49 maanpaossa vietetyn vuoden jälkeen.

 

Shirley Moulder

Eteläafrikkalainen Shirley Moulder on työskennellyt järjestöissä jo runsaat 50 vuotta ja omaa kokemusta niin hallitusten, kansainvälisten järjestöjen kuin yritysten parista. Moulder istuu mm. Peace Appeal Foundationin hallituksessa ja fasilitoi oman maansa kontekstista käsin yhden vuoden 2014 konferenssin työpajoista. Moulder tutkii apurahan turvin nyt myös Suomen pakolaisuutta.

 

U Myo Yan Naung Thein

Myanmarin oppositiopuolue National League for Democracyn Bayda-tutkimusinstituutin johtaja U Myo Yan Naung Thein, joka on ollut lähes vuosikymmenen vankilassa demokratiatyönsä puolesta.

 

Ashin Panna

Buddhalainen munkki ja tohtori Ashin Panna työskentelee rauhanprosessin parissa ja pystyy valottamaan esimerkiksi Aasian omaa pakolaiskriisiä.

 

Ms. Nang Pao Hom

29-vuotias myanmarilainen tutkija, joka työskennellyt mm. Peace and Political Dialogue Initiating -komiteassa (PPIC) poliittisen dialogiprosessin valmistelun tukena sekä kiertänyt maata tukemassa aluehallintojen osallistamista rauhanprosessiin.

 

Ms. Thuzar Thant

36-vuotias Myanmarin rauhanhanketta vetävän Euro-Burma -toimiston rauhan ja dialogin koordinaattori.

Thuzar Thant