Kuuntele Kirkko maailmalla -ohjelma, jossa puhutaan Syyrian ongelmista, mutta myös toivosta. Toimittajana on Heli Vuohelainen. Alla lyhyt tiivistelmä jaksosta.
Muistatko vielä, kun koulussa historian tai uskonnon tunneilla puhuttiin Mesopotamiasta tai Kaksoisvirranmaasta? Tätä muinaista Lähi-idässä sijaitsevaa aluetta sanotaan sivistyksen kehdoksi, koska siellä kehittyivät kirjoitustaito, maatalous ja ensimmäiset suurkaupungit.
Alueella sijaitsivat muun muassa mahtavat Babylonian ja Assyrian valtakunnat.
Osa tuosta alueesta kuuluu Syyriaan, joka on nykyisin esillä suomalaisessa mediassa lähinnä ongelmiinsa liittyen. Erityisesti pitkä sisällissota, mutta myös esimerkiksi viime kevään 2023 voimakas maanjäristys ovat koetelleet syyrialaisia ja maan taloutta. Unicefin tilastojen mukaan 90 prosenttia syyrialaisista elää köyhyysrajan alapuolella ja lähes puolella syyrialaislapsista ei ole pääsyä kouluun.
Lähetysseura tukee lasten koulunkäyntiä ja rauhanrakennusta
Lähetysseura tukee Syyriassa lasten koulunkäyntiä ja ruohonjuuritason rauhanrakennusta. Sen lisäksi Lähetysseura lähetti Syyrian alueelle humanitaarista apua kevään maanjäristyksen jälkeen.
Lähetysseuran työntekijät Miikka Kallio ja Iiro Pankakoski pääsivät juuri vierailemaan Syyriassa ja tutustuivat erityisesti maanjäristyksen tuhojen korjaamiseen.
He kuvaavat vierailun aiheuttamia tunteita sanalla ristiriitaisuus. He vierailivat muun muassa Homsin kaupungissa vain päivää ennen sinne tehtyä tuhoisaa lennokki-iskua ja näkivät Isisin tuhoja kristityssä Maaloulan kylässä. Samalla matkalla he kuitenkin kohtasivat mitä sydämellisempiä syyrialaisia ja ihastelivat esimerkiksi Damaskoksen vanhaakaupunkia, jossa sodan vaikutus näkyi heille vain turistien puuttumisena.
Teksti: Heli Vuohelainen