Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Pieniä ja isoja ympäristötekoja tarvitaan – meillä ja maailmalla

Lähetysseuran ilmastokestävyyden asiantuntija Eira Rosberg-Airaksinen kirjoittaa blogissaan organisaatioiden ilmastotekojen merkityksestä.

Eira Rosberg-Airaksinen

Meillä oli syksyllä Lähetysseurassa ilmasto- ja ympäristötekojen kilpailu, jossa muutaman viikon ajan keräsimme työntekijöiden erilaisia ilmasto- ja ympäristötekoja. Osastot kilpailivat keskenään hyvästä palkinnosta leikkimielisessä kilpailussa. Kisa teki näkyväksi yli tuhat ympäristötekoa!

Pienet ja isot ympäristöteot työarjessamme liittyvät ilmastohankkeisiimme maailmalla, ympäristöohjelmaamme eli Kirkon ympäristödiplomiin ja toteuttavat vasta hyväksyttyä ilmastolinjaustamme. Tekoja oli paljon, esimerkiksi: ”Nostin palaverissa esiin ympäristö- tai ilmastonäkökohdan”, ”Tarkastelin projektin ilmastotoimien toteutumista”, ”Valitsin kasvis- tai vegaaniruoan aterialla ainakin kerran viikossa”, ”Tein etätöitä” ja ”Luovuin autosta kokonaan”. Kisan aikana oli hauska huomata, miten yllättäviltäkin tahoilta tuli ympäristöasioiden nostoja.

Kun organisaatio tai yritys laatii itse oman ilmastolinjauksensa ja omat painopisteensä ilmastokriisiin ja sen vaikutuksiin, se voi painottaa toimiaan ja tunnistaa juuri omaan toimialaansa liittyvät ilmastoriskit. Mikäli organisaatiolla ei ole ilmastolinjauksia tai ympäristöohjelmaa, seurataan jonkun toisen linjaa tai joudutaan reagoimaan jo tapahtuneisiin tuhoihin, jolloin kustannukset ovat korkeampia verrattuna ennakoivaan toimintaan. Ilmastopolitiikan sanoittaminen kertoo, miten organisaatio näkee ilmastonmuutoksen. Se on myös viestintää omalle väelle ja sidosryhmille, mitä asioita pidämme tärkeinä ja mihin keskitymme. Se on myös vastuunkantajien, päätöksentekijöiden vastuuta, miksi heidät on vastuunkantajien asemaan valittu.

Lähetysseurassa haluamme, että sanamme ja tekomme ovat yhdenmukaisia. Meillä on ilmastohyvityksille budjetti, sillä työhömme sisältyy lentomatkustamista. Tänä ja seuraavana vuonna suunnitelmana on käyttää rahaa dieselgeneraattoreiden korvaamiseen aurinkopaneeleilla ja siten tehdä päästöjä pienentävää ilmastotyötä. Jatkossa ympäristö- ja ilmastotyötämme edistetään ja seurataan myös Core Humanitarian Standardin mukaisesti eli liitymme humanitaarista apua tekevien yhteisöjen standardiin ja liikkeeseen.

Maailmalla voimme vaikuttaa kumppaniemme kautta, ja he voivat puolestaan vaikuttaa alueensa ilmastopolitiikan muotoiluun ja ottaa käyttöön todistetusti tehokkaita ilmasto- ja ympäristöratkaisuja. Onneksemme on olemassa monia toimia, jotka auttavat niin sanotussa maapallon kolmoiskriisissä. Ne siis samanaikaisesti hillitsevät ilmastonmuutosta ja tukevat siihen sopeutumista sekä hillitsevät biologisen monimuotoisuuden köyhtymistä ja saastumista. Esimerkkejä tällaisista ratkaisuista ovat metsitys, kosteikkojen ennallistaminen, kestävän maatalouden käytännöt sekä kiertotalouden käytännöt. Näiden toimenpiteiden toteuttaminen edellyttää paikallisten olosuhteiden huomioimista ja paikallisyhteisöjen osallistamista. Ja rohkeutta tehdä toisin.

Teksti: Eira Rosberg-Airaksinen, Lähetysseuran johtava ilmastokestävyyden asiantuntija
Kirjoittajan kuva: Heidi Tirri