Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Pauliina Parhiala: Lapset sodan jaloissa 

Kulunutta vuotta leimaa aikuisten loputon viha, josta kärsivät maailman lapset. Yli miljardi lasta kokee väkivaltaa. Sodissa lapset kärsivät ensin ja kärsivät eniten. Aikuisten kohtuuton ja väkivaltainen vallankäyttö on suuri ja sietämätön uhka lapsille.  

Kuvassa on lapsen piirtämä kyyhkynen, jossa lukee "to have no wars"

Sotatoimet Sudanissa ovat saaneet lähes kuusi miljoonaa ihmistä pakolaisiksi. Heistä puolet on lapsia. Pelastakaa lapset -järjestön mukaan Israelin ja Hamasin välisen sodan muutaman viikon aikana gazalaisia lapsia oli kuollut enemmän kuin maailman konflikteissa yhteensä koko viime vuoden aikana. Aikuiset käyvät sotaansa ja lapset menehtyvät. 

YK:n turvallisuusneuvosto on tunnistanut kuusi vakavaa rikkomusta, jotka kohdistuvat lapsiin sodan aikana. Näitä ovat lasten tappaminen ja vammauttaminen, lasten värvääminen tai käyttäminen aseellisissa joukoissa ja aseellisissa ryhmissä, hyökkäykset kouluja ja sairaaloja vastaan, raiskaukset tai muu vakava seksuaalinen väkivalta, lasten sieppaukset ja humanitaarisen avun epääminen lapsilta. Sodan osapuolten tulisi kansainvälisen oikeuden mukaan suojella lapsia sodan jaloissa.  

Pitkittyneiden konfliktien seuraukset, kuten koulujen sulkemiset ja terveydenhuollon puute, estävät osaltaan lasten oikeuksien toteutumista. Sodista ja väkivallasta johtuvat psykososiaaliset ongelmat voivat olla elinikäisiä ja siirtyä seuraaville sukupolville. Aikuisten tulisi tehdä kaikkensa tukeakseen  heikoimmassa asemassa olevia, lapsia, hädän keskellä.  

Kirkoilla on osaltaan tehtävä mahdollistaa lasten hyvinvointia ja heidän oikeuksiensa toteutumista. On tärkeää, että kirkot ymmärtävät tehtävänsä lastensuojelussa täysimääräisesti ja kouluttavat henkilöstöään ja vapaaehtoisiaan sinnikkäästi hyviin käytäntöihin. Kirkoilla on hyvä mahdollisuus myös levittää tietoa lapsille suunnatuista palveluista, kuten lasten auttavista puhelimista.  

Kirkot voivat tukea myös lasten toipumista konfliktien aiheuttamista psykososiaalisista ongelmista ja tukea lasten vanhempia oppimaan pois väkivallasta ja nöyryyttävistä rangaistuksista. Myös kirkkojen ja kristillisten toimijoiden tulee kuunnella lapsia, kun he kertovat omista tarpeistaan, ja arvioida lapsivaikutuksiaan.  

Lähetysseuran Lasten Pankki ja sen hätäapu, lastensuojelun koulutukset ja moninaiset lasten ja nuorten elämäntilannetta tukevat ohjelmat Lähetysseuran kumppanien kanssa ovat keinoja edistää lasten oikeuksien toteutumista kehittyvissä maissa. Tulevaisuus ja sen suunta on riippuvainen lapsista ja heidän hyvinvoinnistaan. Lasten suojeleminen sodan keskellä ja heidän toipumisensa tukeminen on meidän kaikkien yhteinen, kiireinen tehtävä. 

Kirjoittaja: Pauliina Parhiala, Lähetysseuran toiminnanjohtaja

Tue maailman lapsia, lahjoita Kauneimmat Joululaulut -keräykseen