Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Palmusunnuntain kolehti syrjäytyneiden parissa tehtävään työhön

Me’en-kansaan kuuluva nuori mies on maalannut vartaloonsa ristin uskonsa merkiksi. Seurakunnat yhdistävät eri väestöryhmien edustajia
Me’en-kansaan kuuluva nuori mies on maalannut vartaloonsa ristin uskonsa merkiksi. Seurakunnat yhdistävät eri väestöryhmien edustajia

Palmusunnuntaina 29.3. kerätään luterilaisissa jumalanpalveluksissa kolehti syrjittyjen ja syrjäytyneiden parissa tehtävään työhön Suomen Lähetysseuran yhteistyökirkoille eri puolilla maailmaa. Palmusunnuntaita seuraa niin sanottu hiljainen viikko, jolloin muistellaan Jeesuksen kärsimystä ja joka päättyy pääsiäisen iloon.

Esimerkiksi Etiopiassa tiettyihin ihmisryhmiin syntyminen merkitsee toisen luokan kansalaisen elämää; syitä voivat olla etnisyys, ammatti, uskomukset tai muu sellainen. Joitakin näistä ryhmistä pidetään niin saastuttavina, että ”parempaan” ryhmään kuuluva voi saastaisena pidetyn nähdessään sylkäistä tai kääntyä pois päin. Etiopian Mekane Yesus -kirkon tavoittava työ etsii näitä ihmisiä ja ihmisryhmiä ja pyrkii luomaan yhteyksiä heidän ja muun väestön kesken.

Muuttoliike vaikeuttaa pienten etnisten ryhmien elämää

Etiopian kielien ja kulttuurien tilkkutäkki ei sekoitu ainoastaan kaupungeissa vaan myös äärimmäisillä syrjäseuduilla. Maan sisäistä liikehdintää jouduttavat myös ilmastonmuutoksesta johtuva kuivuus, sijoittajille vuokratut laajat maa-alueet, Etelä-Sudanin pakolaisongelma, patohankkeet ja laajentunut tieverkosto. 

Ylänköalueiden ihmiset ja maanviljelijät työntyvät paimentolaisten laidunmaille ja pienten etnisten ryhmien jäsenet voivat jäädä vähemmistöön perinteisillä asuinalueillaan. He joutuvat helposti työnnetyksi marginaaliin koska ovat altavastaajia myös koulutuksen suhteen. Tavoittavan evankelioimistyön ansiosta kirkko on läsnä tämän kaiken keskellä.

Kohtaamistilanteessa seurakunnat ovat usein se yhteisö, joka yhdistää eri väestöryhmien edustajia niin, että he voivat kohdata toisensa tasa-arvoisemmin. Kultainen sääntö ”tee lähimmäiselle se minkä toivoisit tehtävän itsellesi” ohjaa katsomaan tilannetta toisen näkökulmasta. Seurakunta tarjoaa vähemmistöille myös yhteisön, joka toimii niiden hyväksi ja auttaa niitä saamaan äänensä kuuluviin.

Kolehtiin voi osallistua myös kännykällä

Kolehtiin on mahdollista osallistua myös lähettämällä tekstiviesti LAHJA5 (5 euroa) tai LAHJA10 (10 euroa) numeroon 16155.

PS. Kirkossa puhelin kannattaa laittaa äänettömälle. Lahjoituksesta seuraa kiitosviesti.

Lue lisää Etiopiasta: Evankeliumi rikkoo raja-aidat ihmisryhmien väliltä