Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Oulun Kirkkopäivät ja Lähetysjuhlat päättyivät uusien lähetystyöntekijöiden siunaamiseen

Oulussa 20.–22.5.2022 pidetyssä #YHDESSÄ2022-tapahtumaviikonlopussa yleisöä kiinnostivat erityisesti yhteiskunnalliseen tilanteeseen ja Euroopassa käytävään sotaan liittyvät keskustelut sekä monipuolinen kulttuuriohjelma. Juhlat päättyivät messuun, jossa siunattiin kahdeksan uutta lähetystyöntekijää.

Albapukuisia ihmisiä polvistuneena alttarikaiteelle ja kaksi piispaa ja kolme muuta ihmistä siunaamassa heitä .
Kuva: Tero Takalo

Kirkkopäivien ja Lähetysjuhlien loppuhuipennus oli Oulun Tuomiokirkossa sunnuntaina 22.5. pidetty päätösmessu, jossa piispa Jukka Keskitalon johdolla siunattiin Lähetysseuralle kahdeksan uutta lähetystyöntekijää.

”Lähetys ei ole enää pitkiin aikoihin ollut yksisuuntaista liikettä ns. kristityistä maista ns. ei-kristittyihin maihin. Nuo käsitteetkin ovat jo vanhentuneita. Kirkon missio toteutuu kaikkialla siellä, missä ihminen kaipaa elävää yhteyttä Kristukseen ja siellä missä lähimmäisen rakkaus toteutuu ja missä etsitään oikeudenmukaisuuta”, totesi piispa Keskitalo saarnassaan.

Keskitalo jatkoi, että lähetystyö ei ole vain kirkon työmuoto, vaan kirkon ja seurakunnan olemisen tapa. Se on nähtävä monimuotoisena ja kokonaisvaltaisena koko Raamatun punaisena lankana.

”Lähetys on, totta kai, että julistamme evankeliumia rohkeasti, jaamme sakramentteja ja rakennamme kirkkoja. Lähetyksen kokonaisvaltaisuuteen kuitenkin kuuluu koko ihmisen ja myös luomakunnan huomioon ottaminen. Lähetystyö on myös osallistumista työhön rauhan ja oikeudenmukaisuuden sekä ihmisoikeuksien puolesta. Myös ilmastonmuutoskysymykset ovat ihmisoikeuskysymyksiä, ja siksi nekin ovat lähetyksen agendalla.”

Ryhmäkuva päätösmessun suorittajista, lähetystyöhön siunatut ja siunaaja, Oulun tuomiokirkon edessä.
Kuva: Tero Takalo

”Lähetystyöhön tarvitaan meidät kaikki. Tarvitaan niitä, jotka ovat valmiita raottamaan kukkaronsa nyörejä lähetyksen tarpeiden ja vähimpien veljiemme ja sisartemme hyväksi. Ja tarvitaan niitä, joiden kutsumuksena on lähteä konkreettisesti tekemään eri maissa työtä yhdessä paikallisten ihmisten kanssa, ja heidän ohjauksessaan.”

Lähetysseuran ulkomaantyöhön siunattiin ympäristösuunnittelija Ruusa Gawaza Zimbabween, FM Piia Lempiäinen ja KM Elina Mikkola Hongkongiin, YTM Hilde Paco Senegaliin, VTM Anna Peltonen Thaimaahan, TT Minna Rikkinen Taiwaniin sekä VTM, DI Terhi Teiskonlahti ja KM Juha Valta Nepaliin.

”Vaikeassa maailmantilanteessa viikonlopun ohjelma ja sunnuntain päätösmessu välittivät vahvan toivon viestin. Seurakuntalaiset ovat jo 162 vuotta olleet aktiivisesti mukana edistämässä uskoa, toivoa ja rakkautta maailmassa. Näkyvä merkki tästä on lähetystyöntekijöiden siunaaminen ja yhteinen esirukous, iloitsi Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson.

Tansanialainen piispanasuinen mies mikrofoni kädessä alttarin edessä.
Piispa Andrew Gulle toi Kirkkopäiville ja Lähetysjuhlille terveisiä Tansaniasta. Hän oli mukana myös siunaamassa uusia lähetystyöntekijöitä. Kuva Kirsi Elo

Yhteiskunnalliset keskusteluaiheet kiinnostivat

Kirkkopäivien, Lähetysjuhlien ja Oulun seurakuntayhtymän yhteistapahtuman kokonaiskävijämäärä oli arviolta 6 000 ihmistä. ”KUUNTELEN. YMMÄRRÄN. KUNNIOITAN.” -teeman mukaisesti viikonlopun yli 70 ohjelmanumeron punaisena lankana kulki kunnioittava keskustelukulttuuri murrosten keskellä.

Viikonlopun kärkiaiheeksi nousi Ukrainan sota ja sen aiheuttama epävarmuus Euroopassa ja maailmalla. Aihetta käsiteltiin useissa ohjelmissa poliitikkojen, viranomaisten, kirkon, järjestöjen sekä tavallisten ihmisten näkökulmista.

”Päivitimme ohjelmaa kevään tapahtumien ja vakavien uutisten valossa. Koronapandemia, Ukrainan tilanne sekä Suomen Natoon hakeminen nousivat esiin muun muassa presidentti Tarja Halosen, emerituspiispa Eero Huovisen sekä Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolan ohjelmaosuuksissa, kertoo tapahtuman koordinoinnista vastannut kehityspäällikkö Jari Kupiainen Kirkkopalveluista.

”Iloitsen siitä, että oululaiset ja lähiseutujen ihmiset ottivat tapahtuman omakseen. Pitkään jatkuneiden koronarajoitusten jälkeen perheiden päivä sekä Rotuaarin kulttuurilauantai houkuttelivat paikalle runsaasti kaikenikäisiä nauttimaan keväisestä yhdessäolosta”, iloitsi tapahtuman koordinaattorina Oulussa toiminut kirkkoherra Petri Satomaa.

Vuoden päästä Tampereella

Seuraavan kerran Kirkkopäiviä ja Lähetysjuhlia vietetään vuoden päästä Tampereella. Silloin mukaan liittyvät ensimmäistä kertaa myös Kirkon musiikkijuhlat, jolloin tapatuma kulkee nimellä Kirkon juhlat. Viikonlopun teemana on toivo. Tampereen Keskustori, kirkot ja tapahtumatilat täyttyvät viikonloppuna 26.–28.5.2023 toivon sanoista, teoista ja sävelistä. (Lisäys 31.5.2022: Ko. viikonloppuna Tampereella järjestetään jääkiekon MM-kisat ja Kirkon juhlat väistyvät niiden alta. Uusi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.)

Kirkon juhlat #YHDESSÄ 2023 järjestäjät ovat Kirkkohallitus, Kirkkopalvelut, Suomen Lähetysseura, Suomen Kanttori-Urkuriliitto, Suomen Kirkkomusiikkiliitto ja Tampereen seurakunnat.

…………………………….

Kirkkopäivien ja Lähetysjuhlien uutisvirta on selattavissa Kotimaan ja Rauhan Tervehdyksen verkkosivuilla.

Tunnelmia ja elämyksiä myös Kirkkopäivien, Lähetysseuran sekä Oulun seurakuntayhtymän some-kanavissa. Striimatut ohjelmat ovat nähtävissä Virtuaalikirkossa. Päätösmessu löytyy täältä.

Lähetysseuran työntekijät valmiina kertomaan juhlavieraille Lähetysseuran työstä. Kuva Tero Takalo