Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Nepalin nopeasti pahentunut koronatilanne iskee köyhimpiin – Lähetysseuralta apua koronatyöhön

Pyörätuolissa istuva Tikaram saa ruoka-apukassin vieressään seisovalta henkilöltä.
Liikuntavammainen Tikaram Dagaura sai Lähetysseuran tuella ruoka-apua koronan ensimmäisen aallon aikaan vuonna 2020. Kuva: Forward Looking.

Lähetysseura on päättänyt ohjata 60 000 euroa Nepalin kehitysyhteistyöstään koronatyöhön. Taustalla on Nepalin nopeasti pahentunut koronatilanne: viimeisen vuorokauden aikana tautitapauksia on tullut WHO:n mukaan 3540 ja päivittäiset tautitapaukset ovat olleet korkeat koko toukokuun. Lähetysseuran tuella ihmisille jaetaan maskeja ja ruoka-apua sekä annetaan psykososiaalista tukea.

”Terveydenhoidon tilanne on huolestuttava erityisesti köyhillä ja syrjäisemmillä seuduilla, joilla Lähetysseura työskentelee. Kun kenttäklinikan ainut hoitaja sairastuu tai jopa kuolee, ovat terveydenhuollon palvelut yhä heikommat tai jopa olemattomat”, sanoo Nepalin maatoimiston päällikkö Juha Valta.

”Yhteiskunnan sulkeutuminen tarkoittaa köyhille päiväpalkalla eläville ihmisille nälkää, sillä he ansaitsevat elantonsa erilaisilla epävirallisilla päivätöillä, kuten katukaupustelulla tai rakennustyömaan työntekijänä. Kun nälkä uhkaa, ihmiset ymmärrettävästi lähtevät liikkeelle rajoituksista huolimatta, jolloin tauti jatkaa leviämistään”, Valta sanoo.

Lähetysseura ohjaa kehitysyhteistyötukeaan nyt myös koronatyöhön, kuten myös ensimmäisen aallon aikaan viime vuonna.

”Tuellamme jaetaan ruokaa kaikista heikoimmassa asemassa oleville, kuten päiväpalkalla eläville, alakastisille ja vammaisille ihmisille. Annamme myös suojavarusteita ja tarvikkeita karanteenikeskuksiin ja terveysasemille. Lisäksi tiedotamme paikallisilla kielillä koronaviruksesta radiossa, jotta yhä useampi saa tietoa omalla kielellään”, sanoo hankehallinnon asiantuntija Terhi Teiskonlahti.

”Kuten Suomessa, myös Nepalissa koulujen sulkemiset ja yhteiskunnan sulkeutuminen ovat aiheuttaneet lapsille ja nuorille henkistä kuormitusta. Työmme kautta annetaan psykososiaalista tukea 70 koulussa ja tuemme myös opettajia, jotta he osaavat reagoida pandemian aiheuttamiin psykososiaalisiin haasteisiin. Teemme myös stressiä käsittelevän radio-ohjelman ja psykososiaalista terveyttä tukevan harjoituspaketin.”

Lähetysseuran kehitysyhteistyötä tuetaan Suomen kehitysyhteistyövaroin.

Tue työtämme maailmalla. Lahjoita www.toivoa.fi