Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Maija Vilkkumaa, Anna Puu ja Yona lahjoittavat Facebook-profiilinsa Nepalin syrjityille alakastisille

Dalitien ihmisoikeudet jäävät usein kokonaan toteutumatta. He eivät saa ääntään kuuluviin. Suomalaiset naislaulajat Maija Vilkkumaa, Anna Puu ja Yona ovat luvanneet lahjoittaa Facebook-profiilinsa nepalilaisten dalitien käyttöön antaakseen daliteille äänen ja mahdollisuuden tulla kuulluiksi. Verkkovetoomus aukeaa Tasaus-sivuille keskiviikkona 21.9. Keskiviikosta lähtien kuka tahansa voi myös lahjoittaa profiilinsa dalitien käyttöön itse haluamakseen ajaksi.

Nepalissa syntyperä määrittää ihmisen kohtalon: hänen koulutusmahdollisuutensa, ammattinsa, puolisonsa ja muiden ihmisten suhtautumisen. Maan alakastiset, eli dalitit, elävät koko elämänsä järjestelmällisen syrjinnän kohteena. Yhteiskuntaan sitkeästi juurtunut ajatus eriarvoisuuden luonnollisuudesta jättää heidät usein ilman koulutusta, terveydenhuoltoa ja ihmisarvoa. Dalitit kelpaavat vain kaikkein saastaisimpien töiden tekijöiksi, he elävät yhteiskunnan pohjalla ja joutuvat jopa syömään ravinnokseen rottia. Yhteisö karttaa heidän varjoaan.

“Jokaisella ihmisellä maailmassa pitäisi olla ihmisarvo, oikeus toteuttaa itseään yhteiskunnan tasaveroisena jäsenenä. Valitettavasti näin ei kuitenkaan ole, vaan moni syntyy tilanteeseen, jossa hänellä ei ole mitään mahdollisuuksia ja josta on lähes mahdotonta nousta. On hienoa voida antaa ääni näille äänettömille edes vähäksi aikaa”, toteaa Maija Vilkkumaa omista syistään osallistua Ääni äänettömille -kampanjaan.

Kampanjaan osallistuvien sosiaalisen median profiili on nepalilaisten dalitien käytössä Tasaus-päivän 23.9. ympärillä, ja tänä aikana niistä voi lukea dalitien arjesta ja elämästä. Tempauksella on tarkoitus kiinnittää huomiota dalitien yhteiskunnalliseen asemaan ja rohkaista suomalaisia allekirjoittamaan vetoomus alakastisten ihmisoikeuksien turvaamisen puolesta. Vetoomus osoitetaan kehitysministeri Heidi Hautalalle.

Lisätietoja Ääni äänettömille -kampanjasta:
Verkkoviestinnän suunnittelija merja.nevala@mission.fi, puh. 043 8242 154

Anna Puu: katja.vauhkonen@sonymusic.com
Maija Vilkkumaa: riikka.bogdanoff@warnermusic.com
Yona: tara.kojonen@welho.com

Ääni äänettömille -kampanja on Suomen Lähetysseuran järjestämä tempaus, joka on osa vuotuista Tasaus-kampanjaa. Vuoden 2011 Tasaus-kohteena on Nepal ja maan miljoonien syrjittyjen, dalitien ja vammaisten, ihmisoikeuksien parantaminen. Kastilaitos on virallisesti kumottu, mutta käytännössä se elää yhä vahvana. Keräysvaroin autetaan daliteja ja vammaisia parantamaan koulutustasoaan, pääsemään terveydenhuollon piiriin ja kehittämään elinkeinojaan. Tavoitteena on tarjota yhä useammalle lapselle mahdollisuus perus- ja ammattikoulutukseen. Jokainen ansaitsee ihmisarvoisen elämän.

Suomen Lähetysseura on Suomen evankelisluterilaisen kirkon lähetysjärjestö, joka toimii lähes 30 maassa. Vuonna 1859 perustettu järjestö on puolustanut ihmisoikeuksia jo yli 150 vuotta. Lähetysseura on ulkoasiainministeriön kumppanuusjärjestö ja Suomen vanhin kehitysyhteistyötä tekevä järjestö.