Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Lähetystyön 50-vuotisjuhla Angolassa: Jumalalle mikään ei ole mahdotonta

Okamudin kylässä vietettiin jumalanpalvelusta 31.10. sen muistoksi
Okamudin kylässä vietettiin jumalanpalvelusta 31.10. sen muistoksi

Angolan luterilainen kirkko vietti evankeliumin Shangalalaan tulon 50-vuotisjuhlaa loka-marraskuun vaihteessa Okamudin ja Shangalalan kylissä eteläisessä Angolassa.

Monisatapäinen juhlakansa kokoontui ensin kahdeksi päiväksi Okamudin kylään, jonne Namibiassa papinkoulua käynyt Noa Ndeutapo saapui pyörällään tasan viisikymmentä vuotta sitten. Tapahtumaa muisteltiin monissa juhlapuheissa.

Juhlan tunnuksena oli ”Jumalan uskollisuus”. Juhlaesitelmässään pastori Tobias Kanguma korosti sitä, että Jumalan uskollisuus on Jumalasta kiinni. Hän kertoi värikkäästi ja yksityiskohtaisesti niistä vaikeuksista, joita ensimmäiset Namibiasta tulleet lähetystyöntekijät työssään kohtasivat. Monet menettivät henkensä tai joutuivat pitkiksikin ajoiksi vankilaan.

– Jumalan työntekijöillä oli vaikeaa, mutta Jumalalle mikään ei ollut mahdotonta. Erityisesti iloitsemme tänään siitä, että kirkkomme on levittäytynyt niin monille uusille alueille, Kanguma sanoi.

Soihtukulkue Shangalalaan

Okamudin osuuden päätyttyä juhlakansa vaelsi soihtujen valossa pitkin hiekkaista metsätietä viidentoista kilometrin päässä sijaitsevaan Shangalalaan. Tällä vaelluksella haluttiin kuvata sitä vaivannäköä, jota ensimmäiset lähetystyöntekijät kohtasivat harvaanasutulla alueella viisikymmentä vuotta sitten.

Juhla jatkui Shangalalassa vielä kaksi päivää. Juhlajumalanpalveluksessa saarnasi Namibian luterilaisen kirkon emeritus-piispa Josafat Shanghala. Monet alueella vaikuttavat kirkot ja yhteisöt toivat tervehdyksensä juhlivalle kirkolle. Kuoroesityksiä, puheita, lihapatoja, muistamisia, lahjoja ja paahtavaa auringonpaistetta – niistä on angolalainen juhla tehty. Lopuksi Angolan evankelisen allianssin edustaja, Hilário Katjindele, kehotti kirkkoa yhteiskunnallisempaan toimintaan ja sanoi:

– Jos Kunenen läänin hallintovirkailijat eivät aikanaan näy taivaassa, se on kirkon vika!

Angolan evankelis-luterilainen kirkko itsenäistyi Namibian äitikirkostaan vuonna 1991. Jäseniä sillä on noin 50 000.

Ossi Kuoppala

että evankeliumi saapui sinne tasan 50 vuotta sitten. Kuva Ossi Kuoppala
että evankeliumi saapui sinne tasan 50 vuotta sitten. Kuva Ossi Kuoppala