Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Lähetysseuralta 100 000 euroa Nepalin maanjäristysuhrien auttamiseen

Nepalia kohtasi lauantaina 25.4. laaja ja voimakas maanjäristys lähellä pääkaupunki Kathmandua. Sunnuntaina 26.4. on sattunut uusia järistyksiä. Kuva: Luterilainen maailmanliitto
Nepalia kohtasi lauantaina 25.4. laaja ja voimakas maanjäristys lähellä pääkaupunki Kathmandua. Sunnuntaina 26.4. on sattunut uusia järistyksiä. Kuva: Luterilainen maailmanliitto

Nepalia kohtasi lauantaina 25.4. laaja ja voimakas maanjäristys lähellä pääkaupunki Kathmandua.  Tämänhetkisten tietojen mukaan kuolleita on 1900. Luku kasvaa koko ajan, kun tietoja saadaan syrjäisiltä alueilta. Kathmandun laakso, johon järistys iski voimakkaimmin, on tiheään asuttu.

Suomen Lähetysseura lähettää Nepaliin katastrofiapua 100 000 euroa Luterilaisen maailmanliiton kautta. Avun jakelusta huolehtii maailmanliiton Nepalin-osasto. Lähetysseuralla on maassa 8 työntekijää, jotka osallistuvat avustamiseen.

-Tunnelma on surullinen, sekava, myös odottava, kertoo Lähetysseuran työntekijä Anni Takko. Kuolleita Kathmandussa ilmeisesti 500, todellista määrää on vaikea tietää. Sairaalat ovat täynnä. Meidänkin ympäristömme on paikoittain melkein kuin sotatanner, vaikka alueemme tuhoutui vain vähän. Kaikki pysyttelevät ulkona, sillä jatkuvasti tulee uusia voimakkaita järistyksiä.

-Lähetysseuran yhteistyökumppanit voivat tietojemme mukaan hyvin, emme tiedä kuolleista, koska emme ole tavoittaneet kaikkia. Olemme yrittäneet olla yhteydessä kaikkiin kumppaneihimme ja ne, joista olemme saaneet tiedon, ovat kunnossa. Osallistumme Luterilaisen maailmanliiton katastrofityön kriisipalavereihin, jos pääsemme. Nyt vielä kartoitetaan tuhoja ja avun tarvetta.

Juuri nyt järistyksen uhrit tarvitsevat suojaa, vettä, ruokaa sekä hygieniatarvikkeita.

Lähetysseura on työskennellyt Nepalissa vuodesta 1978. Pitkäjänteinen työ keskittyy kaikkein heikoimmassa asemassa olevien elinolojen parantamiseen. Paikalliset kumppanit ovat kansalaisjärjestöjä ja kirkkoja. Lähetysseuran kummeilla on alueella useita kummilapsia, joiden tilannetta selvitetään. Apua annetaan etniseen taustaan, uskontoon tai kansallisuuteen katsomatta.

Nepal on yksi maailman köyhimmistä valtioista: neljännes asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella.  Valtion mahdollisuudet auttaa katastrofitilanteissa ovat heikot. Väestöstä lähes 80 prosenttia saa toimeentulonsa pienimuotoisesta maataloudesta. Tuloerot maaseudun ja pääkaupunki Kathmandun välillä ovat suuret.


TEE LAHJOITUS>      


Voit lahjoittaa myös näin:

Tilille FI60 8179 9710 0312 86 kirjoita viestikenttään AUTA

Soita numeroon 0600 11320 (puhelun hinta 20,28 e + pvm.)

Lähetä tekstiviesti AUTA5 (5 e) tai AUTA10 (10 e) numeroon 16155

Kummina autat pitkäjänteisesti. LIITY NYT>