Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Konflikti koskettaa Israelissa heikoimmassa asemassa olevia ryhmiä

Israelin viranomainen raportoi viime viikolla Thaimaasta tulleen siirtotyöläisen kuolemasta. Eteläisraelilaisella Netiv Ha Asara –nimisellä moshavilla eli maatalousyhdyskunnan tilalla on kuollut yksi työntekijä Gazasta ammutussa raketti-iskussa. Uhri, Narakorn Kittiyangkul, oli 36-vuotias mies, joka oli työskennellyt Israelissa vasta kuukauden. Hän loukkaantui vakavasti työskennellessään kasvihuoneessa iskun sattuessa ja kuoli matkalla sairaalaan.

Netiv Ha Asara sijaitsee 40 kilometrin kaistaleella Gazasta Israeliin päin. Kyseinen maatalousyhdyskunnan tila on yksi Lähetysseuran thai-vierastyöläisten parissa tehtävän työnkohteista.

Lähetysseuran Thai-työn koordinaattori Tanaporn Pokhavibul kertoo, että viime viikkojen väkivaltaisuudet ovat herättäneet pelkoa ja huolta thai-työntekijöissä. 27-vuotias Prawit Amor on ollut Israelissa vasta noin kuukauden. ”Työtoverini sanovat, että kuolemme, jos raketteja ammutaan tänne, kun olemme töissä. Työskentelemme pellolla eikä täällä ole pommisuojia”, hän sanoo.

Myös 24-vuotias Apichart Wichian saapui Israeliin vasta tänä keväänä. ”Pelkään päivittäin, mitä minulle tapahtuu täällä ja myös perheeni on minusta huolissaan”. Thaimaan suurlähetystö Israelissa on kehottanut thaimaalaisia työntekijöitä poistumaan eteläisiltä, Gazan rajaa lähellä olevilta, tiloilta. Pelosta huolimatta Wichian aikoo kuitenkin jäädä tilalle työskentelemään. ”Halusin lähteä kotiin, mutta serkkuni, joka myös työskentelee täällä kannusti minua jäämään ja kestämään tilannetta”, hän sanoo.

Israelissa on yli kaksikymmentätuhatta Thaimaasta tullutta työntekijää lähinnä maataloustöissä. Heidän englannin ja hepreantaitonsa on usein hyvin vaatimatonta, eivätkä he pysty puolustamaan oikeuksiaan. Lähetysseuran työntekijät toimivat vierastyöläisten henkisenä tukena työnantajien ja viranomaisten kanssa asioitaessa. Lähetysseura tekee thai-työntekijöiden parissa myös raamattu- ja diakoniatyötä.