Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Kevät on valmistujaisten aikaa: Sadat nuoret eri puolilla maailmaa valmistuvat suomalaisten kummien tuella

Maasaitytöt Loika Maredio (vas.)
Maasaitytöt Loika Maredio (vas.)

Kevät on valmistujaisten aikaa. Suomen Lähetysseuran kummit antavat valmistumisen mahdollisuuden myös kehitysmaiden lapsille. Kummin tuki auttaa nuorta ammattiin asti.

Vuosittain lähes 400 Suomen Lähetysseuran kummilasta valmistuu lukiosta tai ammattikoulusta eri puolilla maailmaa. Tuhannet kummitukea saaneet nuoret ovat jo siirtyneet työelämään ja kehittävät nyt yhteisöään omalla osaamisellaan.

– Ilman kummiohjelmaa tulevaisuuteni olisi ollut kadulla, kertoo entinen kummioppilas Samuel Nigusu Etiopiasta. Nigusu valmistui hiljattain insinööriksi ja hän on aloittanut työt Dessien aids-orpojen toimintakeskuksen toiminnanjohtajana. Etiopiassa arvioidaan asuvan yli miljoona syrjittyä aids-orpoa, joilla ei ole minkäänlaista mahdollisuutta edes peruskoulutukseen ilman kansainvälistä apua.

Suomen Lähetysseura vie kummien tuen sinne, missä avun tarve on suurin ja muita auttajia ei ole. Vuonna 2012 aloitettiin Tansaniassa uusi kummiohjelma maasaityttöjen parissa ja tänä vuonna ensimmäiset nuoret valmistuvat ammattiin. Upendo Mwendi on yksi ompelijaksi valmistuvista nuorista.

– Valmistuttuani haluan oman pienen talon, jossa voin ommella ja myydä vaatteita, Mwendi suunnittelee.

Koulutus ei merkitse ainoastaan mahdollisuutta ammattiin ja itsenäiseen toimeentuloon. Eri puolilla maailmaa toimivat Suomen Lähetysseuran kummityöntekijät kertovat, kuinka lasten ja heidän perheidensä koko maailma muuttuu, kun he saavat keinon köyhyyden kierteen katkaisemiseen.

– Lähetysseuran kummit ovat tukeneet lasten koulunkäyntiä jo lähes 30 vuotta ja tälläkin hetkellä yli 4000 kummilasta käy koulua suomalaisten kummien tuella, kertoo Suomen Lähetysseuran kummityöstä vastaava Maarit Mäenpää. 

– Tuloksellisen kummityön perustana on pitkäjänteisyys ja paikallisten kumppaneiden asiantuntemukseen luottaminen.

Liity kummiksi