Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Kauneimmat Joululaulut soivat kehitysmaiden äideille

Presidentti Tarja Halonen on Kauneimpien Joululaulujen suojelija 2014. Kuva Joanna Lindén-Montes
Presidentti Tarja Halonen on Kauneimpien Joululaulujen suojelija 2014. Kuva Joanna Lindén-Montes

Kauneimmat Joululaulut alkavat taas soida joulukuun alusta. Viime joulun jälkeen eri puolilta Suomea kantautui uutisia tilaisuuksien lisääntyneistä osallistujamääristä. Täksi jouluksi Lähetysseura on painattanut 785 000 lauluvihkoa. Vihkon etusivulla presidentti Tarja Halonen, Kauneimpien Joululaulujen suojelija 2014, toivottaa kaikille rauhaisaa joulua ja tunnelmallisia lauluhetkiä. 

Tänä jouluna Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksissa kerätään kolehti kehitysmaiden äideille: Koulutusta saanut äiti huolehtii lapsensakin kouluun. Äiti, jolla on mahdollisuus tulonhankintaan ja valtaa perheensä talouteen, ei lähetä lastaan töihin tai naita tätä alaikäisenä. Äiti, joka selviää synnytyksestä ja välttää hiv-tartunnan, on lastensa turvana näiden varttuessa. 

– Kehitysmaiden naiset ovat kahdenkertaisen ikeen alla olevia ihmisiä: ensiksikin he asuvat kehitysmaassa, toiseksi naiset ympäri maailmaa ovat näkymätön voimavara, he tekevät erittäin paljon työtä. Kehitysmaissa jopa seitsemänkymmentä prosenttia ruoan tuotannosta on naisten aikaansaamaa. Sen lisäksi, että he ovat äitejä, he ovat koko yhteisönsä huolehtijoita ja heidän asemansa parantaminen on ehdottoman tärkeää, Tarja Halonen sanoo. 

Viime joulun Kauneimmat Joululaulut -kampanjan kohteena olivat kehitysmaiden vammaiset lapset. Tuotto oli 985 000 euroa, missä oli kasvua edellisvuoteen yli 40 000 euroa. Suomen Lähetysseura kiittää lämpimästi kaikkia laulajia. 

Uutta kansainväliset joululaulut 

Lauluvihkosen sivuilta löytyvät tuttuun ja turvalliseen tapaan ne kaikkein rakkaimmat ja perinteisimmät joululaulut. Ensikertaa vihkossa ovat riihimäkeläisen papin, Jukka Vänskän, tekemä Tallissa ja jalasjärveläisen musiikinopettajan ja suurperheen äidin, Minna Salmelan, laulu Joulun lahja

Kauneimmat Joululaulut -nettiradiokanava toteutetaan jo perinteiseen tapaan yhdessä pääkaupunkiseudun seurakuntien mediatoimituksen eli Toivontuottajien Jouluradion kanssa. Joululauluja voi kuunnella 1. adventista loppiaiseen osoitteessa www.jouluradio.fi 

Seurakuntien pyynnöstä tänä vuonna on koostettu myös kansainvälinen materiaali, joka koostuu joukosta julkaisuvapaita englannin-, saksan- ja ranskankielisiä joululauluja. Materiaalia löytyy Kauneimpien Joululaulujen verkkosivuilta, joilta halukkaat voivat printata sen käyttöönsä. 

Voita potkukelkka 

Verkkosivuilta löytyy myös kartta, johon seurakunnat voivat merkitä omat tilaisuutensa ja josta lauluintoiset voivat löytää itseään lähinnä olevan laulupaikan.

Verkkosivuilta löytyy myös muun muassa laulujen taustat. Siellä voi lisäksi käydä äänestämässä omaa suosikkilauluaan. Äänestäneiden kesken arvotaan ESLA-potkukelkka ja Kauneimmat joululaulut -nuottikirjoja. 

Suosituimpien laulujen joukossa ovat vuosi vuodelta melko pitkälti samat laulut. Viimeiset kaksi vuotta kolmen kärki on ollut sama: Sydämeeni joulun teenVarpunen jouluaamuna ja Tulkoon joulu. 

Kolehtiin voi osallistua kännykällä tai kortilla 

Ja jos joululaulutilaisuuteen ei tule otettua mukaan sopivan kokoista kolehtirahaa, ei huolta, kolehdin voi maksaa myös tekstiviestillä. Ohjeet viiden tai kymmenen euron arvoiseen lahjoitukseen löytyvät lauluvihkon takakannesta. 

Helsingin seudulla kymmenkunta seurakuntaa kokeilee myös maksupäätteen käyttöä kolehdinkeruussa. Lähetysseura lainaa seurakunnille maksupäätteen. Maksupäätteen valikkoon on otettu muutama eri Lähetysseuran hanke, jotka liittyvät tulevan joulun teemaan. 

www.kauneimmatjoululaulut.fi