”Tämä työ on kutsumukseni. En voisi tehdä tätä ilman, että sydän on mukana, sillä työssäni puhun ihmisten kanssa sodan vaikutuksista”, Kamila Buitrango Guerra sanoo. Hän työskentelee psykososiaalisen tuen asiantuntijana Lähetysseuran tukemassa Kolumbian evankelis-luterilaisen kirkon rauhantyössä.
Työstä ihmisten hyvinvoinnin parantamiseksi Buitrango Guerralla on kokemusta myös Turkista, jossa hän työskenteli kahdeksan vuotta humanitaarisessa työssä syyrialaisten pakolaisten parissa.
Buitrago Guerran isovanhempien vanhemmat kuolivat Kolumbian konfliktissa. Silti vasta työ kaukana kotimaasta havahdutti hänet pohtimaan konfliktia Kolumbiassa syvemmin.
Pakolaisleiri havahdutti
”Kun lähdin 19-vuotiaana Turkkiin, en ymmärtänyt kauheasti Kolumbian konfliktista. Kotikaupungissani Bogotassa se ei vaikuttanut elämääni niin paljon. Turkissa näin pakolaisleirin, johon tuli paljon lapsipakolaisia Syyriasta. He olivat menettäneet raajojaan ja perheenjäseniään. Tajusin, että tätä tapahtuu myös minun maassani”, hän sanoo.
”Ei ole kolumbialaista, johon sota ei olisi jotenkin vaikuttanut. Suorien uhrien lisäksi se on pysäyttänyt maan ja vaikuttanut kaikkiin. Konflikti on normalisoinut sodan.”
Usko antaa Kamila Buitrago Guerralle perusteen tehdä työtään.
”Jeesus oli pasifisti ja rauhanrakentaja. Usko on sitä, että yrittää seurata Jeesuksen esimerkkiä. Kyse ei ole vain rukoilemisesta vaan myös toiminnasta rauhan puolesta”, hän sanoo.
Sota jättää arpia
Kolumbian kirkossa on annettu psykososiaalista tukea jo 30 vuotta. Kirkon psykososiaalisen tuen koordinaatio ja entistä selkeämpien yhtenäisten toimintatapojen luominen on ollut yksi Buitrago Guerran työtehtävistä. Psykososiaalinen tuki nähdään kirkossa olennaisena osana rauhantyötä.
”Sota jättää arpia ruumiiseen, sieluun ja elämään. Rauhaa ei voida rakentaa ilman psykososiaalista tukea”, hän sanoo.
”Menemme konfliktista kärsineiden yhteisöjen luo ja kysymme, mitä heille on tapahtunut. Pohdimme yhdessä heidän kanssaan, millaisia voimavaroja yhteisöillä on tilanteen käsittelyyn. Puhumme myös vihan tunteesta ja sen käsittelystä. Roolimme on fasilitoida keskustelua yhteisöissä.”
Ei pelkästään psykologeille
Buitrago Guerran mukaan työn haasteena on, että moni ei tiedä, mitä psykososiaalinen tuki on. Saatetaan ajatella, että se kuuluu vain psykologeille. Moni pystyy kuitenkin antamaan psykososiaalista tukea lyhyen koulutuksen jälkeen.
Kamila Buitrago Guerraa motivoi työssä mahdollisuus muuttaa ihmisten elämää.
”Mahdollisuus, että työmme kautta ihminen voi toipua, saa minut nousemaan sängystä joka aamu. Olen ylpeä kirkon työstä”, hän sanoo.
Luterilainen kirkko on pieni, mutta silti sillä on yli 20 hanketta, jotka auttavat maan jälleenrakennuksessa.
“Kolumbiassa on isoja megakirkkoja, jotka eivät silti tee tällaista työtä”, hän sanoo.
Teksti: Minna Havunen
Artikkeli on julkaistu Lähetyssanomissa 3/2025.
Nyt kun olet täällä…
…meillä on pieni pyyntö. Laitamme osan Lähetyssanomien jutuista ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi tutustumaan erilaisiin kulttuureihin, lukemaan työstämme maailmalla ja sukeltamaan ihmisten tarinoihin.
Lehti on kuitenkin meille tärkeä tulonlähde – ja pyydämmekin, että tilaat Lähetyssanomat. Samalla tuet lähetystyötä ja kehitysyhteistyötä, jota tehdään syrjäytettyjen ihmisryhmien parissa maailman köyhimmissä maissa.
Tilaa Lähetyssanomat