Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Helsinkiläinen Linux-mies pitää kotoaan käsin yllä raamattukoulun tietokoneluokkaa Tansanian Mwanzassa

Asmo Koskinen on tehnyt suuren työn Nyakaton raamattukoulun tietokoneluokan kanssa
Asmo Koskinen on tehnyt suuren työn Nyakaton raamattukoulun tietokoneluokan kanssa

Helsinkiläisellä Asmo Koskisella on vähän erilainen vapaaehtoistehtävä: Hän sekä asensi että ylläpitää kotoaan Käpylästä käsin Nyakaton luterilaisen koulutuskeskuksen tietokoneluokkaa Mwanzan kaupungissa Tansaniassa. Tietokoneluokan on kustantanut Minna-Maaria ja Juha Sipilän säätiö.

Aiemmin Kokkolassa pappina toiminut Asmo Koskinen valmistui joulukuussa lähihoitajaksi ja työskentelee nyt Koskelan palvelukeskuksessa. Koskinen on tunnettu henkilö Linux-piireissä. Tammikuun alussa hän kävi Tansaniassa tutustumassa tietokoneluokkaan omin silmin. Samalla hän tapasi ensimmäistä kertaa paikallisen työparinsa, opettaja Livinus Misangon.

– Hienointa oli tavata Livinus, koska olemme olleet usein sähköisesti yhteydessä tätä ennen. Samoin tapasin oppilaita, jotka käyttävät koneita ja saavat näin helpotusta elämäänsä tietokoneiden ja työmme kautta. He saavat työelämäntaitoja, jotka ovat harvinaisia ja muutoin kalliita hankkia, Asmo Koskinen kertoo.

Lähetystyötä omasta olohuoneesta käsin

Koskinen on asentanut tietokoneluokan perusohjelmistot ja edelleen ylläpitää tietokoneluokkaa olohuoneestaan käsin. Hänellä on yhteys omilta koneiltaan Käpylästä internetin kautta kaikkiin tietokoneluokan koneisiin opistolla. Lähetystyö Tansaniassa tulee näin kotioven sisäpuolelle Käpylässä.

Tietokoneluokka perustuu Raspberry Pi -mikrotietokoneisiin, joissa pyörii Linux-pohjainen Raspbian-käyttöjärjestelmä. Tämä on aika harvinaislaatuinen konsepti. Itse tietokoneet ovat edullisia, mutta tehokkaita. Käyttöjärjestelmä ja toimisto-ohjelmisto ovat ilmaisia ja vapaasti käytettävissä.

Etäylläpito on helppoa. Koskinen tekee turvallisuus- ja ohjelmistopäivitykset sekä asentaa ja poistaa ohjelmia tarpeen mukaan.

Nyt raamattukoulun opiskelijoiden on mahdollista kirjoittaa lopputyönsä tietokoneella ja tulostaa teksti paikan päällä. Aiemmin lopputyöt on kirjoitettu käsin ja viety puhtaaksi kirjoitettavaksi ja tulostettavaksi alan liikkeeseen. Se on ollut kallista, eikä kaikilla opiskelijoilla ole ollut siihen varaa.

Tietokoneluokan mahdollistaneessa hankkeessa on ollut mukana myös muita vapaaehtoisia. Hanketta oli ideoimassa Ylivieskan ammattikorkean projektityöntekijä Mikko Himanka. Sen jälkeen Kalajoen kaupungin IT-päällikkö Sami Krank vei tarvikkeet Nyakatoon ja Vaasan ammattikorkeakoulun laatupäällikkö Tarja Kettunen toimi luokan opettajana kolme kuukautta. Kustannukset kattoi Minna-Maaria ja Juha Sipilän säätiö.

Katri Kuusikallio

mutta tammikuussa hän pääsi ensimmäisen kerran paikan päälle näkemään työnsä tulokset sekä tapaamaan tansanialaisen työparinsa Livinus Misangon. Kuvat Olavi Heino
mutta tammikuussa hän pääsi ensimmäisen kerran paikan päälle näkemään työnsä tulokset sekä tapaamaan tansanialaisen työparinsa Livinus Misangon. Kuvat Olavi Heino