Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Etiopia: Naiset tukevat toisiaan kirkon vammaisryhmässä

Vammaiset naiset ovat sosiaalisesti ja taloudellisesti äärimmäisen haavoittuvassa ja syrjäytetyssä asemassa. He ovat riippuvaisia toisista ja alttiita hyväksikäytölle, väkivallalle ja syrjinnälle. Kirkon ryhmässä he saavat kuntoutusta ja tukea sekä koulutusta yrittäjyyteen ja kädentaitoihin
Vammaiset naiset ovat sosiaalisesti ja taloudellisesti äärimmäisen haavoittuvassa ja syrjäytetyssä asemassa. He ovat riippuvaisia toisista ja alttiita hyväksikäytölle, väkivallalle ja syrjinnälle. Kirkon ryhmässä he saavat kuntoutusta ja tukea sekä koulutusta yrittäjyyteen ja kädentaitoihin. Kuva Virve Rissanen

Joka toinen tiistai Dessien kaupungissa kirkon toimintakeskuksessa kokoontuu ryhmä vammaisia hyväksikäytettyjä naisia. Ryhmiä alettiin koota vuoden 2018 lopulla sellaisista naisista, jotka ovat paitsi seksuaalisesti hyväksikäytettyjä myös jollain tavalla vammautuneita – ja taloudellisesti heikossa asemassa.

Tavoitteena on antaa vertaistukea, keskusteluapua ja yrittäjyystaitoja yhteensä 30 naiselle. Moni nainen alkoi heti yrittäjyyskoulutuksen saatuaan rakentaa itselleen uutta elinkeinoa. Koska osa naisista on paennut miehiään, käytämme heistä tässä vain etunimeä.

Ennabet kertoo, että ennen ryhmään pääsyä hän ei työskennellyt lainkaan.

– Nyt meillä kaikilla on parempi elämä. Myyn kahvipapuja torilla ja kohtaan ihmisiä. Tässä ryhmässä pystyn puhumaan työstä, mutta myös asioista, joita olen kokenut.

Ryhmän naiset kertovat, että projektin alkuaikoina he eivät olleet varmoja, onko maailmassa muita, jotka olisivat kokeneet samanlaisia asioita kuin he. Täällä he saavat tukea toisiltaan, ja muutama kertoo löytäneensä sydänystävän.

Halima saa toimeentulonsa sukkien myymisestä. Hän käy ostamassa sukat kauempaa, ja tulee myymään ne päätien varrelle. Halimalla on myös projektin rahoilla hankittu ompelukone, mutta hän ei ole vielä saanut valtion määrittelemää paikkaa, jossa voisi käynnistää ompelubisneksen.

– Haluan elättää itseni ja asua yksin. Aina kun tulen tähän ryhmään, näen ystäviä ja virkistyn, Halima kertoo.

Vammaiset ihmiset ovat alttiita väkivallalle

Etiopiassa vammaiset ihmiset ovat sosiaalisesti ja taloudellisesti äärimmäisen haavoittuvassa asemassa. Vammaisuuteen liittyy perinteistä ja tiedonpuutteesta juontuvaa voimakasta häpeää, jonka vuoksi vammaisia eristetään yhteisöstä. Kodin sisällä vammaiset lapset ja naiset kohtaavat väkivaltaa ja hyväksikäyttöä.

Dessien ja Kombolchan alueella Pohjois-Etiopiassa ei ole viranomais- tai järjestötahoa, joka tekisi töitä vammaisten hyväksi. Lisäksi alueen terveydenhuolto on puutteellista. Lähetysseura parantaa yhdessä Mekane Yesus -kirkon kanssa vammaisten lasten ja naisten fyysistä ja psyykkistä kuntoa sekä asemaa yhteisössä. Tarjoamme heille keinoja puolustautua hyväksikäyttöä vastaan ja saada tarvittaessa apua.

Virve Rissanen

Abay on saanut yrittäjyyskoulutusta vammaisten naisten ryhmässä ja valmistaa nyt maustetahnaa myytäväksi.
Abay on saanut yrittäjyyskoulutusta vammaisten naisten ryhmässä ja valmistaa nyt maustetahnaa myytäväksi. Kuva Virve Rissanen

Pidetään huolta itsestämme ja lähimmäisistämme.
Tule mukaan tuomaan toivoa maailmaan.