Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Betlehemissä juostiin palestiinalaisten liikkumisen vapauden puolesta

Palestiinan maratonille osallistui tänä vuonna yli 1200 juoksijaa.
Palestiinan maratonille osallistui tänä vuonna yli 1200 juoksijaa.

On vielä varhaista, mutta aurinko on jo ehtinyt korkealle ja lämmittää Betlehemissä Jeesuksen syntymäkirkon aukiolle kokoontuneita juoksijoita. He odottavat, että kello lyö kahdeksan. Silloin lähdetään juoksemaan Palestiinan toista virallista maratonia. Osallistujia on lähes nelinkertaisesti viime vuoteen verrattuna. Palestiinan maratonin sanoma on tavoittanut yhä useamman kuluneen vuoden aikana. Länsirannalle on saapunut ihmisiä ympäri maailmaa. Yhteensä noin kaksi tuhatta ihmistä juoksee tänään Betlehemissä palestiinalaisten vapaan liikkuvuuden puolesta.

”Kuulin maratonista vasta neljä viikkoa sitten enkä ollut aikaisemmin juossut, mutta päätin tulla juoksemaan kymmenen kilometriä. Haluan osoittaa tällä yhdessä muiden palestiinalaisten kanssa, että me haluamme liikkua vapaasti”, Nadine Abu Rmeileh kertoo.

Maratonreitti, joka on 42 kilometrin mittainen, kulkee Länsirantaa erottavan muurin vierellä ja kahden pakolaisleirin ohi. Reittiä taivaltavat juoksijat kokivat palan Länsirannalla elävien todellisuutta. Palestiinan maratonin ydinviesti on muistuttaa siitä, että vapaa liikkuvuus on ihmisoikeus, joka ei toteudu palestiinalaisten kohdalla. Palestiinalaisten vapaata liikkumista estävät tarkastuspisteet, Länsirantaa erottava muuri sekä Gazan saarto. Liikkumisrajoituksilla on laajoja taloudellisia ja sosiaalisia seurauksia, ja ne muodostavat arkielämälle suuren haasteen.

”Muuri ja tarkastuspisteet ovat haitanneet minua koko opiskeluaikani. Jouduin muuttamaan pois kotoani vaikka asuin vain noin kymmenen kilometrin päässä opiskelupaikastani. Kulkeminen tarkastuspisteiden läpi päivittäin oli liian raskasta.”

Tapahtuman järjesti tanskalainen Right to Movement -järjestö yhdessä paikallisten tahojen kanssa. Järjestäjille oli tärkeää, että maratonilla voisi olla mukana mahdollisimman moni. Siksi täyden maratonin lisäksi oli mahdollista osallistua puolimaratonille sekä kymmenen tai viiden kilometrin matkalle. Juoksijoiden joukossa oli kaikenikäisiä naisia, miehiä ja lapsia. Myös suomalaisia oli mukana maratonilla.

”Tapahtuma oli todella hyvin organisoitu, reitti on tosin erittäin haastava, joten mitään huippuaikoja täällä ei voi tavoitella”, sanoo tapahtumaan ensi kertaa osallistuva Juha Erholm hymyillen.

Juhan lisäksi suomalaisia osallistujia oli noin kymmenkunta. Juhan tavoin suurin osa heistä tuli mukaan Suomen Lähetysseuran kampanjan innoittamina. Lähetysseura on kannustanut ihmisiä osallistumaan Palestiinan maratonille osana viime syksynä alkanutta kampanjaa vapaan liikkuvuuden puolesta Palestiinassa. Kampanja liittyy Lähetysseuran rauhan ja sovinnon työhön Lähi-idässä. Tavoitteena on nostaa esiin liikkumisvapaus perustavana ihmisoikeutena sekä lisätä tietoisuutta palestiinalaisten tilanteesta.

Kellon lähestyessä kahta viimeiset juoksijat ohittavat maaliviivan. He palaavat samalle aukiolle, jolta lähtivät aamuvarhaisella. Osa heistä jatkaa matkaa huomenna tai seuraavien päivien aikana lähimmälle lentokentälle Israelin puolelle Tel Aviviin ja sieltä eteenpäin. Osa ei pääse sinne asti, ainakaan ihan lähipäivien aikana. Sitä kohti he ovat kuitenkin tänään juosseet yhdessä ympäri maailmaa tulleiden juoksijoiden kanssa. Ensi vuonna heidän rinnallaan juoksee ehkä vielä useampi, jota on koskettanut maratonin viesti muurin varjossa elävistä palestiinalaisista.

Teksti: Maria Palmusaari
Kuvat: Mimmi Nietula