Thaimaan luterilaisen kirkon Armonkoti tarjoaa väliaikaisen kodin naisille ja tytöille, jotka ovat joutuneet vaikeuksiin raskauden takia. Moni nainen joutuu selviytymään yksin raskautensa kanssa, jos perhe ei hyväksy avioliiton ulkopuolella syntyneitä lapsia. Ensikodissa asuessaan naiset saavat ohjausta sekä oman elämän että lapsenhoidon tueksi.
Suomen Lähetysseuran työntekijä Anja Markkanen toimii diakoniatyön asiantuntijana Thaimaan kirkossa. Hän kertoo, että koronakriisi rajoittaa elämää Thaimaassakin.
– Matkustusrajoitusten takia uudet asiakkaat eivät pääse tulemaan – ainakin kuusi naista on ollut meihin yhteydessä – eivätkä jo lähtövalmiit äidit pääse matkustamaan kotipaikoilleen. Kaikkea liikkumista kodin ulkopuolelle minimoidaan. Äidit käyvät ainoastaan välttämättömät tarkastuskäynnit ja synnyttämässä sairaalassa. Tällä hetkellä kodissa asuu seitsemän äitiä ja viisi vauvaa. Toistaiseksi kaikki ovat olleet terveitä.
Aika Armonkodissa ei silti käy pitkäksi korona-aikanakaan. Päivittäin tehdään yhdessä käsitöitä ja leivonnaisia sekä opiskellaan. Leivonnaisia ja käsitöitä myydään Armonkodin hyväksi, nyt netissä, kun vieraita ei voi ottaa vastaan.
– Puutarhassa kasvaa tuttujen mangon ja banaanin lisäksi myös yrttejä ja kasviksia omaan ruokapöytään ja jatkossa myös myyntiin. Juuri saatiin käyntiin hydroponinen* salaatinviljely, Anja kertoo.
Naiset vievät oppimansa taidot eteenpäin ja voivat saada taitojen avulla työpaikan tai jopa perustaa oman yrityksen.
Armonkotiin voidaan yhtäaikaisesti ottaa enintään 15 äitiä. Vuonna 2020 Armonkodissa syntyi 35 lasta ja yhtä monta naista löysi sieltä avun vaikeassa tilanteessa. Lisäksi annettiin puhelinneuvontaa 19 naiselle.
Armonkoti antoi aikaa suunnitella tulevaisuutta
Yksi Armonkotiin viime vuonna tulleista äideistä on Phoi, 23. Maaseudulta kotoisin oleva Phoi kävi lukion loppuun asti, mutta sitten hänen täytyi mennä töihin. Phoin isä kuoli tytön ollessa pieni, ja Phoi asui äitinsä ja kolmen nuoremman sisarensa kanssa.
Lukion jälkeen Phoilla oli poikaystävä, jonka kanssa hän sai lapsen 20-vuotiaana. Pian poikaystävä lähti kuitenkin omille teilleen ja Phoi huolehti oman lapsensa lisäksi nuoremmista sisarista ja sairaasta äidistään. Hän työskenteli torimyyjänä, mutta tulot olivat pienet. Hän joutui ottamaan velkaa äidin sairauden hoitokuluihin.
Parempien tulojen toivossa Phoi lähti töihin kaupunkiin baaritytöksi. Siellä hän seurusteli ensin ulkomaalaisen, sitten myös thaimaalaisen miehen kanssa, kunnes hän huomasi olevansa raskaana. Miehillä ei ollut aikomustakaan syvempään suhteeseen, ja niin Phoi oli taas yksin ja raskaana. Hän päätti, että kun lapsi syntyy, hän antaa lapsen pois.
Phoi tuli Armonkodille, koska hän ei voinut asua ja työskennellä enää entisessä paikassa. Kun synnyttämisen aika tuli ja pieni tyttövauva syntyi, mieli alkoi muuttua eikä Phoi halunnut antaa lasta pois. Hän alkoi miettiä, miten voisi pitää lapsen. Hän alkoi etsiä työtä. Aluksi hän sai työtä ruuan myyjänä. Phoi sai vielä jäädä Armonkodille, jossa lapsi oli päivähoidossa äidin ollessa töissä.
Lapsi on tuonut iloa ja merkitystä elämään. Phoi on saanut paljon tukea Armonkodin työntekijöiltä. Nyt Phoi odottaa seuraavaa etappia, kunhan liikkuminen Thaimaassa on mahdollista koronaepidemian jälkeen. Hän pääsee työhön harjoittelupaikan kautta ja voi pitää lapsensa luonaan.
* Hydroponisessa viljelyssä kasveja kasvatetaan ilman multaa. Tarvitaan vain happipitoista vettä ja ravinteita. Kasvien viljely vaatii näin tavallista vähemmän tilaa. Kasvit myös kasvavat tavallista suuremmiksi ja nopeammin.