Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Apua tarvitaan yhä koleran runtelemassa Angolassa

Angolan evankelisluterilaisen kirkon (IELA) pastori Isak Malua ja sairaanhoitaja Cipriano Kaluhongue tervehtivät kolerasta toipuvaa naista
Angolan evankelisluterilaisen kirkon (IELA) pastori Isak Malua ja sairaanhoitaja Cipriano Kaluhongue tervehtivät kolerasta toipuvaa naista

Angolaa on koetellut pahin kuivuus yli 30 vuoteen. Eteläisessä Angolassa Cunenen ja Huilan provinsseissa yli 600.000 ihmistä kärsii kuivuuden aiheuttamasta ruokapulasta. Nyt etelän yhteisöjä koettelee myös kolera.

Pelkästään Cunenen provinssissa koleraan sairastui viime vuonna 13,223 ihmistä, ja 48 raportoitiin vuoden 2013 loppuun mennessä menehtyneen tautiin. Joulukuussa alkaneiden sateiden myötä koleratapausten pelätään nyt nousevan huonon hygienian ja kuolleiden eläinten saastuttaman veden takia.

Kolera tarttuu joko suoraan bakteerin saastuttaman ruoan tai veden kautta. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan kolera voidaan taltuttaa suhteellisen helposti suolaliuoksen avulla, mutta hoitamattomana se voi johtaa kuolemaan alle vuorokaudessa. Eteläisessä Angolassa jopa 25 prosenttia ihmisistä kärsii vakavasta aliravitsemuksesta, jonka seurauksena erityisesti lapset ovat vaarassa sairastua koleraan.

”Olemme huomanneet, että koleraan sairastunut heikkenee vaaralliseen kuntoon 24 tunnissa. Mutta koska ihmiset ovat aliravittuja ruokakriisin takia, he vajoavat vaarallisen huonoon kuntoon jo parissa tunnissa, niin kuin hän”, Otjavikwan kylässä asuva sairaanhoitaja Cipriano Kaluhongue sanoo ja osoittaa puun alla makaavaa koleraan sairastunutta naista vauvansa kanssa.

Luterilainen maailmanliitto on aloittanut taistelun koleran leviämistä vastaan eteläisessä Angolassa. Yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa se kouluttaa yhteisöjä hygienian perusteista.

”Opastamme ihmisiä mm. keittämään veden ennen käyttöä sekä huolehtimaan käsihygieniasta. Jaamme myös vedenpuhdistustabletteja. Tärkeintä on muuttaa asenteita, jottei kolera leviäisi. Korjaamme myös vesipumppuja, jotta ihmisillä olisi puhtaita vesilähteitä”, Luterilaisen maailmanliiton projektikoordinaattori Abrao Mushivi luettelee.

Luterilaisen maailmanliiton tuella on autettu jo tuhansia heikossa asemassa olevia ihmisiä jakamalla ruoka-apua. Ihmisille on jaettu myös helmihirssin siemeniä, joita on joillakin alueilla sateiden ansioista pystytty viime viikkoina viljelemään. Mikäli sadekausi jatkuu keväälle saakka eivätkä tulvat vie satoa, sadonkorjuun aika koittaa huhti-toukokuussa.

Suomen Lähetysseura on lähettänyt katastrofiapua Angolaan 80 000 euroa. Lähetysseura tukee Luterilaisen maailmanliiton työtä Angolassa ACT-allianssin kautta.

Teksti ja kuvat: Laura Meriläinen-Amaumo

Lisätietoja antaa Suomen Lähetysseuran katastrofityön koordinaattori Timo Frilander +358 438241407, timo.frilander@felm.org

 

***

Auta Angolan kuivuuden uhreja:

Verkkopankissa

Katastrofirahaston keräystili
IBAN: FI60 8179 9710 0312 86
BIC: DABAFIHH
kirjoita viestikenttään AUTA

Soita katastrofikeräyspuhelimeen 0600-11320 (Puhelun hinta 20,28 e + pvm.)

Lahjoita tekstiviestillä kirjoittamalla viestiksi 
AUTA5 (5 e) tai AUTA10 (10 e). 
Lähetä viesti numeroon 16155

 

***

Namibian ja Angolan nälkätilanteesta kuvia myös kuvapalvelussa:

www.suomenlahetysseura.fi/kuvapalvelu

Kansio 2. Kehitysyhteistyö/Katastrofit/Namibian ja Angolan kuivuus 2013