Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Annika Utriainen tietää mitä ammatti merkitsee aids-orvoille Etiopiassa

Annika Utriainen työnsä äärellä. Kuva: Christine Björkskog
Annika Utriainen työnsä äärellä. Kuva: Christine Björkskog

Olen työskennellyt Dessiessä, Pohjois-Etiopiassa viisi vuotta kummiyhdyshenkilönä. Dessiessä autamme kummien tuella aids-orpoja lapsia pääsemään kouluun ja keskittymään koulunkäyntiin. Kummitukeen sisältyvän ruoka- ja vaatetuen ansiosta lasten ei tarvitse käydä töissä perheen toimeentulon turvaamiseksi.

Kummilapsemme perheet voivat saada myös tarveharkintaisia tukia, kuten hiv-positiivisten perheenjäsenten lisäravintotukea tai sisarusten koulutus- ja vaatetukea. Pyrimme puuttumaan myös asumisen räikeimpiin puutteisiin korjaamalla esimerkiksi kattoja.

Lisäksi kummien tuella ylläpidetään aids-orpojen toimintakeskuksia, jotka auttavat kokonaisvaltaisesti orpoja ja heidän sijaisperheitään. Keskuksissa ohjataan kädentaidoissa ja kodinhoidossa. Niissä on mahdollisuus myös leikkeihin ja vertaistukeen.

Kummien sitoutuminen ja rakkaus rohkaisee

Työni kummiyhdyshenkilönä on monipuolista: Hoidan yhteyksiä kummien ja kummilasten välillä, kirjoitan kummikirjeitä kummeille ja toimin oppaana vierailijoille. Olen mukana myös aids-orpojen tukiohjelman ja siihen liittyvien toimintakeskusten toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa, teen kotikäyntejä ja neuvottelen lasten koulutuksesta ja kasvatuksesta vanhempien kanssa. Teen myös lastenohjaustyötä. Kaikki tämä on mahdollista yhteistyössä hyvien etiopialaisten työtoverien kanssa.

Parasta työssäni ovat lapset ja nuoret. Näen paikan päällä konkreettisesti, kuinka apu menee perille. On rohkaisevaa nähdä yhä uudestaan, kuinka lasten ja heidän perheiden toivo herää kummien tuen ansiosta. On aina suuri ilo nähdä nuoren valmistuvan ammattiin ja nousevan siivilleen. Ammattiin valmistuneet nuoret jakavat eteenpäin saamaansa välittämistä ja oppimiaan taitoja sekä tukevat perhettään tuloillaan. Työssäni minua rohkaisee myös kummien sitoutumisen ja rakkauden näkeminen.

Nuorilla itsetuntoa yrittäjiksi

Viime aikoina olemme huomanneet nuortemme kohdalla suurta kiinnostusta omaan yrittäjyyteen, mikä parhaimmillaan tuottaa työtä muillekin. Nuorten kouluttaminen kehittää siten koko yhteisöä. Muuta yhtä tehokasta tietä ulos köyhyydestä ei ole kuin koulutustason nostaminen. Toisaalta ei myöskään pidä aliarvioida kouluttautumisen merkitystä yksittäisen lapsen elämässä. Mielessäni on usein Matteuksen evankeliumin jae: ”Kaikki, mitä olette tehneet yhdelle näistä minun vähimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle”.

Kannustan kaikkia ryhtymään kummiksi. Näen työssäni jatkuvasti, miten kummit pelastavat lapsen elämän. Lapselle antaa toivoa tietää, että on olemassa kummi, jolle hänen elämänsä on tärkeä.

Annika Utriainen

Liity kummiksi!

Lue lisää työstämme Etiopiassa