Suomen Lähetysseura tukee Zimbabwen kirkkojen neuvoston (ZCC) työtä maan poliittisessa murrosvaiheessa. Kirkkojen neuvosto on keskeisessä roolissa kansalaisyhteiskunnan mukaan tuomisessa vuoropuheluun Robert Mugaben ajan jälkeen. Kirkot haluavat vaikuttaa yhdessä muiden kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kanssa siihen, että Zimbabwe kulkee kohti demokratiaa ja sovintoa.
Zimbabwen kirkkojen neuvosto oli keskeisessä asemassa järjestämässä viime viikonvaihteessa ensimmäistä kansankongressia (National People’s Convention). Siihen osallistui 4000 kirkkojen, yksityissektorin ja kansalaisyhteiskunnan, kuten naisjärjestöjen, opiskelijoiden ja nuorisojärjestöjen, johtajaa. Lähetysseura tukee rauhan ja sovinnon rakentamista Zimbabwessa omalla asiantuntemuksellaan ja yhteyksillään. Käytännössä se tuki kansankongressin järjestämistä Kirkkojen neuvoston aloitteesta ja tukee sovintoprosessia jatkossakin.
”Kirkkojen täytyy osallistua uudenlaisen Zimbabwen tulevaisuuden hahmotteluun. Kirkoilla on paljon sananvaltaa ja vaikuttavuutta ihmisten elämään – sitä tulee varsinkin kirkkojen johtajien käyttää”, painottaa pastori Kenneth Mtata, Zimbabwen kirkkojen neuvoston pääsihteeri.
Toiveissa vuoropuhelua
Kokouksen julkilausumassa korostettiin kansalaisissa olevaa voimaa ja osaamista ja toivottiin yhteistyötä ja vuoropuhelua. Kansankongressin keskeinen viesti oli se, että Zimbabwen on saavutettava yhtenäisyys kansakuntana, jonka arvoja ovat totuus, oikeus, parantuminen ja sovinto. Julkilausuma toimitettiin myös Zimbabwen uudelle presidentille Emmerson Mnangagwalle.
Julkilausuman mukaan kansakunnan rakentaminen tulee nähdä toiminnan ytimessä ja kansankongressi on sitoutunut tähän tehtävään ja vuoropuheluun uuden hallinnon kanssa. Kokouksessa vaadittiin muun muassa vapaiden ja oikeudenmukaisten vaalien järjestämistä, naisten osallistumisen ja oikeuksien vahvistamista, taloudellista rakennemuutosta, koulutuksen kehittämistä, nuorten työllisyyden parantamista, korruption kitkemistä sekä turvallisuussektorin kehittämistä.
Maan talous kriisissä
Poliittinen tilanne muuttui Zimbabwessa radikaalisti marraskuun viimeisten viikkojen aikana. Zimbabwea 37 vuotta hallinnut, 93-vuotias presidentti Robert Mugabe ilmoitti 21. marraskuuta eroavansa.
Mugaben itsevaltaisen hallinnon alla maan talous romahti, työttömyys nousi huippulukemiin ja ihmisten osallistumisvapautta ja muita oikeuksia rajoitettiin. Mugaben eroilmoituksen jälkeen maan parlamentissa ja pääkaupungin kaduilla juhlittiin. Zimbabwen uusi presidentti Emmerson Mnangagwa vannoi virkavalansa 24. marraskuuta. Hän lupasi virkaanastujaispuheessaan, että Zimbabwessa pidetään ensi vuonna vaalit.
Kirkkojen neuvoston rauhantyön lisäksi Lähetysseura tukee Zimbabwessa Gwain alueen isoäitien työtä aids-orpojen ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien lasten hyväksi.