Kirkon hiekkalattia pöllyää, kun kymmenen nuorta tamppaa sitä kuoron laulun tahtiin. On varhainen sunnuntaiaamu, ja pienen Efatha Kabilan kirkon jokainen istumapaikka on täynnä. Paksujen betoniseinien ansiosta lämpötila kirkossa on siedettävä, vaikka ulkona se lähentelee jo 30 astetta. Tansaniassa sadekausi on aivan nurkan takana, ja se tarkoittaa lämpöaaltoa myös Mwanzan maaseudulla.
Sundi, 16, tanssii ystäviensä kanssa kirkon etuosassa. Hän yrittää päästä jumalanpalvelukseen joka sunnuntai. Välillä se on helpommin sanottu kuin tehty, sillä Sundin kasvatuksesta vastaava setä haluaa tytön keskittyvän ensisijaisesti koulunkäyntiin, ei kirkonmenoihin.
Kun Sundi oli 12-vuotias, hänen isänsä kuoli. Se oli suuri menetys köyhälle viisihenkiselle perheelle. Sundin äiti ei kyennyt elättämään kaikkia lapsiaan, joten Sundi muutti setänsä luo.
”Olin surullinen isäni menetyksestä. Sitten ystäväni Alfons pyysi minut mukaan nuorten tapaamiseen Efatha Kabilan kirkolle. Se tapaaminen muutti elämäni. Jumala kuuli suruni ja lohdutti minua.”
Herra, sinä olet nähnyt kaiken tämän,
älä enää ole vaiti! Psalmi 35:22
Efatha Kabilan kirkko rakennettiin vuonna 2021 Mwanzan hiippakunnan lähetys- ja evankelioimistyön tuloksena. Kesäkuussa järjestetyn missioviikon aikana hiippakunnan piispa Andrew Gulle kiersi alueen evankelistojen kanssa ihmisten kodeissa kertomassa kristinuskosta ja pelastuksesta. Seurakuntaan liittyi 150 jäsentä, joista yli kolmasosa oli lapsia ja nuoria.
Nyt seurakuntaan kuuluu jo yli 170 jäsentä, joista suurin osa on nuoria. Puolet Tansanian 63 miljoonasta asukkaasta on alle 18-vuotiaita.
Sundi kuuluu Efatha Kabilan nuorisoryhmään, joka kokoontuu kirkolla sunnuntai-iltaisin. Ryhmään kuuluu 40 konfirmoitua 12–35-vuotiasta lasta ja nuorta.
”Saamme opetusta kristinuskosta ja Raamatusta, mutta myös muista asioista, kuten itsetunnosta ja hyvästä elämästä. Lisäksi meille on opetettu kanankasvatusta ja taimien istutusta. Raamatussa kehotetaan ylistämään Jumalaa, ja siksi kuulun kuoroon ja tanssiryhmään.”
Köyhän ja avuttoman sinä vapautat sortajan vallasta, heikon sinä pelastat väkevän kädestä. Psalmi 35:10
Nuoret kertovat rukoilevansa sellaisten alueen asukkaiden puolesta, jotka eivät ole kristittyjä, jotta nämä löytäisivät Jeesuksen elämäänsä. Alueella on paljon köyhyyttä, alkoholismia ja prostituutiota, joista nuoret kärsivät joko suoraan tai välillisesti.
”Seurakuntaan kuuluminen antaa mahdollisuuden auttaa muita ja saada itse apua. Usko Jumalaan tekee onnelliseksi”, Sundi kuvailee kirkkoon kuulumisen etuja.
Parasta nuorisoryhmään kuulumisessa on Sundin mielestä kaikenlainen opetus. Hän kokee oppivansa kirkossa enemmän kuin koulussa. Yhteisiä leikkejä ja urheilua voisi Sundin mielestä olla enemmän.
”Siten saisimme myös katujen nuoret innostettua liittymään kirkon nuorisoryhmään.”
Isona Sundi haluaisi työskennellä opettajana, jotta hän voisi tukea taloudellisesti äitiään ja muita perheenjäseniä. Hän rukoilee Jumalalta johdatusta ja jaksamista opintoihin.
Minun suuni julistaa sinun uskollisuuttasi, ylistää sinua päivästä päivään. Psalmi 35:28
Sundilla ei ole vielä omaa Raamattua, sillä hänellä ei ole varaa ostaa sellaista. Raamattu maksaa 20 000 shillinkiä eli noin 7 euroa, eikä 16-vuotiaalla koululaisella ole sellaisia rahoja. Sundin setä ei myöskään suostu antamaan rahaa Raamattuun. Onneksi Sundi on saanut kirkolta lainaan Raamatun, jonka hän saa viedä myös kotiinsa.
”Tykkään lukea Raamattua, erityisesti psalmeja. Psalmi 35, Rukous jumalattomien vainotessa, on suosikkini.”
Yhtä asiaa Sundi ei kuitenkaan vielä ymmärrä täysin: miten voi olla yhtä aikaa yksi Jumala, mutta kolme eri persoonaa?
Onneksi Efatha Kabilassa on teologeja paikalla. Pastori Peweni Kikoti ryhtyy selittämään tytölle kristinuskon kolminaisuusoppia, ja Sundi alkaa tehdä muistiinpanoja vihkoonsa.
Teksti: Linda Juntunen, itäisen ja eteläisen Afrikan viestinnän asiantuntija