Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Pohjois-Kolumbiassa räjähti autopommi – Luterilainen maailmanliitto osoittaa tukensa uhreille

Kolumbiassa väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet alkuvuodesta kiihtyvään tahtiin. Viime viikolla Araucassa räjähti tuhoisa autopommi ja tammikuun 27. päivänä YK:n saattue joutui aseellisen hyökkäyksen kohteeksi.

YK:n ja kansalaisjärjestön yhteisen autosaattueen kimppuun hyökättiin Kolumbian kaakkoisosassa 27. tammikuuta. YK kertoo uutisessaan saattueen olleen matkalla toimittamaan humanitaarista apua syrjäisen seudun yhteisöille, kun aseellinen joukko pysäytti saattueen ja poltti kaksi kolmesta kuljetusautosta. Yksikään saattueen jäsenistä ei loukkaantunut ja työntekijät pääsivät palaamaan vahingoittumattomina takaisin työpaikoilleen. YK tuomitsee teon jyrkästi ja ilmoittaa jatkavansa humanitaarisen avun ja rauhantyön edistämistä kriittisillä alueilla hyökkäyksestä ja pelotteluista huolimatta.

Vain noin viikkoa aikaisemmin Araucassa Saravenan kaupungissa räjäytettiin autopommi, jonka seurauksena yksi ihminen kuoli ja kaksikymmentä loukkaantui. Räjähdys vahingoitti myös Luterilaisen maailmanliiton toimistoa. Toimiston työntekijät eivät loukkaantuneet, mutta rakennuksen kärsimien vahinkojen takia toimisto päätettiin pitää suljettuna tammikuun loppuun saakka.  

Autopommi niinkin lähellä eri kansalaisjärjestöjen toimistoja kertoo paljon Araucan vaikeasta tilanteesta.

Luterilainen maailmanliitto on ilmaissut järkytyksensä ja osanottonsa tapahtumien johdosta Saravenan kaupunkilaisille. Luterilaisen maailmanliiton Kolumbian maatoimisto vetoaa niin aluehallinnon kuin Kolumbian valtion toimijoita tukemaan konfliktien keskellä eläviä ja etsimään kestäviä ratkaisuja tilanteen parantamiseksi sekä muistuttaa humanitaarisen ja puolueettoman yhteistyön jatkumisen tärkeydestä. Luterilainen maailmanliitto on Lähetysseuran yhteistyökumppani. 

“Autopommi niinkin lähellä eri kansalaisjärjestöjen toimistoja kertoo paljon Araucan vaikeasta tilanteesta ELN-sissijärjestön, rauhansopimuksesta irtautuneiden FARC-sissien ja puolisotilaallisten järjestöjen jaloissa”, sanoo  Lähetysseuran Latinalaisen Amerikan aluejohtaja Arja Koskinen. “LML:n toimiston alue on tuttua seutua, joten pommi-isku juuri sinne hätkähdytti.”

 

Aseellisten konfliktien aika ei ole päättynyt

Kolumbia on kärsinyt aseellisista konflikteista ja sisällissodasta jo yli 50 vuoden ajan. Vaikka historiallinen rauhansopimus saatiin aikaiseksi hallituksen ja sissijärjestö FARC:in kanssa vuonna 2016, on maa edelleen osin hyvinkin rauhaton ja väkivaltaisuudet ovat osana kolumbialaisten elämää. Kolumbian pohjoisosassa sijaitsevassa Araucan maakunnassa aseellisten konfliktien ja väkivaltaisuuksien määrä on kasvanut merkittävästi vuoden alusta, sillä yhteensä 66 ihmistä on kuollut ja 424 perhettä on joutunut siirtymään kodeistaan etsimään turvaa, mikä käy ilmi Kolumbian oikeusasiamiehen toimistosta. Vasta alkaneen vuoden alkumetreillä väkivaltaisuudet ovat koskettaneet jo arviolta 1531 ihmistä. 

Araucan maaseutua. Kuva: Arja Koskinen

“Tämä teko ei ole hyväksyttävä ja todistaa väkivaltaisten toimijoiden kasvun kyseisellä kriittisellä alueella. Osoitamme osanottomme ja ilmaisemme solidaarisuutemme uhrien perheille ja läheisille, ja toivomme Araucan hallinnon pystyvän edistämään rauhan rakentamista ja ihmisoikeuksien toteutumista alueella”, toteaa Luterilaisen maailmanliiton Kolumbian maatoimisto.
 

Rauhantyö kriisien keskellä jatkuu 

Asodigpaz-järjestön hallituksen kokous. Järjestö edistää miinaonnettomuuksissa vammautuneiden oikeuksia. Kuva: Arja Koskinen

Aseellisten konfliktien ja epävakaiden elinolojen keskellä Lähetysseuran rooli rauhantyön edistäjänä on tärkeä. Lähetysseuralla on Kolumbiassa useita hankkeita, joissa edistetään mm. yhteisöjen kestävyyttä ja selviytymistä muuttuvien ja haastavien olosuhteiden valossa. Rauhantyöllä vahvistetaan yhteisöjen kykyä kommunikoida, tuetaan riskinhallintasuunnitelmien laatimisessa, vahvistetaan paikallisten ihmisoikeuskomiteoiden toimijuutta sekä tuetaan yhteisöjä sovintoprosessien ja psykososiaalisen tuen toteuttamisessa. Työtä tuetaan Suomen kehitysyhteistyövaroin.  

Rauhantyöllä vahvistetaan yhteisöjen kykyä kommunikoida, tuetaan riskinhallintasuunnitelmien laatimisessa, vahvistetaan paikallisten ihmisoikeuskomiteoiden toimijuutta.

“Juuri Araucassa tuemme Luterilaisen maailmanliiton ja sen paikallisten kumppanijärjestöjen tekemää ihmisoikeustyötä ja yhteisöjen kestävyyden parantamista monin eri tavoin. Myös miinaonnettomuuksissa vammautuneiden elämänlaatua parannetaan järjestämällä heille psykososiaalista tukea ja oikeusapua ja vahvistamalla heidän omaa järjestäytymistään ja vaikuttamistyötään oikeuksiensa takaamiseksi ja kouluttamalla yhteisöjä miinaonnettomuuksien ennalta ehkäisyssä. Kolumbia on maailman toiseksi miinoitetuin maa ja Arauca yksi sen pahimmista alueista.” kertoo aluejohtaja Arja Koskinen. 

Nuoret rauhanrakentajat Araucassa. Kuva: Arja Koskinen