Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Pauliina Parhiala: “Siviilien kärsimyksen lievittäminen Gazassa on välttämätöntä ja kiireellistä” 

Kansainvälisen yhteisön tulee tehdä kaikkensa humanitaarisen avun saatavuuden ja perillepääsyn varmistamiseksi, kirjoittaa Lähetysseuran toiminnanjohtaja Pauliina Parhiala.

Lapsipotilas leikkii sairaalassa.

Humanitaarinen tilanne heikkenee Gazassa edelleen. Lokakuussa alkaneen äärijärjestö Hamasin ja Israelin välisen sodan uhreja on yli 26 000 ja haavoittuneita, joista suurin osa naisia ja lapsia, yli 65 000. Hamasin ja Israelin toimet ovat aiheuttaneet Gazan siviilien hädän. Kansainvälinen yhteisön toimet eivät ole tuoneet helpotusta siviilien kärsimykseen.

Humanitaariset tarpeet ovat niin suuret, ettei niihin nykyoloissa voida vastata. Avun perillepääsyn edistämiseksi tarvitaan Israelin ja Egyptin apua; turvallisuusyhteistyötä, useita sisäänpääsypaikkoja sekä halua auttaa kaikkia siviilejä.  

Kansainvälisen yhteisön tuleekin tehdä kaikkensa humanitaarisen avun saatavuuden ja perillepääsyn varmistamiseksi. Nyt tilanne on kaukana siitä, mikä on paitsi välttämätöntä, myös kiireellistä. Suomi on ollut samoilla linjoilla. Euroopan unionin ulkoministerien käsitellessä Gazan siviilien ahdinkoa tammikuun loppupuolella ulkoministeri Elina Valtonen vetosi Israelin ulkoministeri Katziin: ”Apua on saatava nyt, mitä tahansa se edellyttää.” Valtonen jatkoi: ”Siellä on ihmisten kärsimys sillä tasolla, että peruselintarvikkeiden lisäksi myös vedestä on niin huutava pula, että ihmiset ovat siellä janokuoleman ja nälkäkuoleman lähellä. Näin ei missään nimessä voida jatkaa ja tässä ensisijainen vastuu on Israelilla.”  

Ministerin ajatuksiin on helppo yhtyä. Yhdistyneiden Kansakuntien arvio on, että noin 60 % gazalaisten asunnoista on tuhottu tai asumiskelvottomassa kunnossa. Kolme neljästä gazalaisesta on joutunut pakenemaan kodeistaan. Elinolot heikkenevät päivä päivältä. Telttamajoituksessa olevien ihmisten elämä mudassa on vaikeaa. Puhdasta vettä ei juuri ole. Ruoasta on valtava pula.

Gaza on nälänhädän partaalla. Sairaat eivät saa sitä apua, jonka humanitaarinen oikeus heille lupaa. Tuntuu järkyttävältä, että hätä tässä mittakaavassa saa jatkua ja edelleen syventyä. Sodan melskeen kulisseissa käydään neuvotteluja tulitauosta. Kirkkojen ja muiden toimijoiden vaatimus pikaisesta tulitauosta ei ole toteutunut.  

Israel on määrätty tekemään kaikkensa, ettei Gazassa tapahtuisi kansanmurhaa. Päätös perustuu YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen päätökseen sen käsitellessä Etelä-Afrikan Israelia vastaan nostamaa kannetta. Israel velvoitettiin samalla auttamaan palestiinalaisia siviilejä ja sallimaan humanitaarinen apu Gazan kaistalle. Tuomioistuin kehotti lisäksi äärijärjestö Hamasia vapauttamaan sieppaamansa panttivangit. Kanteen käsittely jatkuu, mutta tehdyt päätökset velvoittavat osapuolia. YK:n tai sen tuomioistuimen edellytykset edistää määräysten toimeenpanoa ovat kuitenkin vaatimattomat.  

Yli 2 miljoonaa ihmistä on Gazassa riippuvaisia UNRWAn antamasta humanitaarisesta avusta.

Tilannetta eivät helpota Suomen ja muiden valtioiden pikaiset päätökset keskeyttää taloudellinen tuki UNRWAlle. YK:n palestiinalaispakolaisten auttamiseksi perustettu järjestö UNRWA on keskeisessä roolissa humanitaarisen avun varmistamisessa gazalaisille. Israelin mukaan 12 järjestön työntekijää olisi osallistunut lokakuun terrori-iskuun Israelissa. Yli 2 miljoonaa ihmistä on Gazassa riippuvaisia UNRWAn antamasta humanitaarisesta avusta. Järjestöllä on Gazassa 13 000 työntekijää.  

On tärkeää, että YK tutkii tapaukset perusteellisesti ja puolueettomasti. Terrori-iskuun syylliset on saatava oikeuden eteen. UNRWA onkin käynnistänyt riippumattoman tutkimuksen 12 työntekijänsä tapauksessa ja irtisanonut heidät järjestön palveluksesta. Kärsimys ja hätä Gazassa ovat kuitenkin nyt vaarassa edelleen syvetä, jos UNRWA joutuu lakkauttamaan tai merkittävästi vähentämään laajamittaista humanitaarista työtään.  

Vaikka rauha on juuri nyt kovin kaukana, on mahdotonta käsittää, miten tälle kärsimykselle ei saada loppua ja miksi sodan osapuolten annetaan jatkaa siviilien kärsimyksen syventämistä. Suomen linja tuntuu samalla ristiriitaiselta. Yhtäältä Suomi korostaa humanitaarisen avun merkitystä ja samalla katkaisee siltä edellytykset. Tätä yhtälöä on hankala ymmärtää. 

Teksti: Pauliina Parhiala, Lähetysseuran toiminnanjohtaja

Linkit:  

Statement by Principals of the Inter-Agency Standing Committee, We cannot abandon the people of Gaza | UNRWA 

After 100 days of war in Gaza | The Lutheran World Federation 

Kansalaisjärjestöt vetoavat: UNRWA:n rahoitusta on jatkettava − Avun katkaiseminen äärimmäisessä ahdingossa eläviltä siviileiltä on julmaa ja moraalisesti väärin – Fingo