Vajaa kaksi vuotta sitten Srey Liak oli epätoivoinen nuori nainen. Isä oli kuollut ja äiti lähtenyt uuden miehen luo. Sreylle lankesi vastuu kolmesta nuoremmasta sisaruksesta ja isoäidistä. Nyt Srey, 19 v, rakastaa työtään lasten parissa seurakunnassa ja odottaa innokkaana tietoa siitä, lähettääkö kirkko hänet seminaariin opiskelemaan teologiaa. Pyhän paimenen seurakunta pienessä Krusin kylässä muutti hänen elämänsä.
Suomen Lähetysseura on tukenut kehitysyhteistyöhankkeita Kambodzhassa vuodesta 2000. Nyt tuki laajenee myös seurakuntatyöhön. Kevään paastokeräyksen kohde on seurakuntatyö Kambodzhassa ja Mekongin alueella.
Nopeasti kasvava seurakunta
Noin 3 000 asukkaan Krusin kylä sijaitsee Kampong Chhnangin maakunnassa parin tunnin matkan päässä pääkaupunki Phnom Penhistä. Singaporen luterilainen kirkko perusti kylään toimintakeskuksen vuonna 2010. Viime vuonna seurakunnassa oli kastettuja jäseniä runsas 50, tammikuun 1. päivänä vietettiin suurta juhlaa, jossa kastettiin 33 ihmistä. Yksi kastetuista oli Sreyn äiti.
Mekongin alueella toimivien luterilaisten kirkkojen yhteistyöelimessä, Mekong Mission Forumissa, oli jo pitkään suunniteltu kirkollisen ja sosiaalisen työn aloittamista Kambodzhassa. Toiveena oli, että maahan syntyisi vain yksi luterilainen kirkko. Vastuu työmahdollisuuksien tutkimisesta uskottiin Singaporen luterilaiselle kirkolle.
Vuonna 2008 se rekisteröi Kambodzhassa Luterilaisen maailmanlähetyksen (Lutheran World Mission, LWM). Kambodzhan evankelisen seuran (Evangelical Fellowship in Cambodia) jäsenyyden LWM sai nimellä Kambodzhan luterilainen kirkko (Lutheran Church in Cambodia). Kirkolla on nyt kaksi toimipaikkaa: Krusin kylässä Pyhän paimenen seurakunta ja toimintakeskus sekä Phnom Penhissä opiskelija-asuntola ja sen yhteydessä toimiva City Church -seurakunta.
Kirkko saa tukea Singaporen lisäksi neljältä muulta Mekong Mission Forumiin kuuluvalta kirkolta ja tämän vuoden alusta myös Suomen Lähetysseuralta.
Nuorten kokoontumispaikka
Toiminta Pyhän paimenen seurakunnassa on vilkasta. Seurakunnan palveluksessa on kaksi pastoria, opettaja, kaksi kokkia, talonmies-säestäjä ja muutama pientä päivärahaa saava työharjoittelija, paikallisia nuoria kuten Srey.
Sunnuntaisin on kaksi jumalanpalvelusta. Jumalanpalveluksen jälkeen nautitaan yhteinen ateria. Aamujumalanpalveluksen jälkeen naiset kokoontuvat omaan raamattupiiriinsä, pyhäkoulu on ennen jumalanpalvelusta.
Joka arkipäivä noin 50 lasta ja muutama vanhus saa kirkolla lämpimän lounaan. Tarvetta olisi isommallekin määrälle, mutta resurssit eivät riitä enempään. Kylä on köyhä ja ihmisten ravitsemustilanne huono, lapsikuolleisuus on korkea. Ennaltaehkäisevänä terveydenhuoltona jaetaan köyhimmille lapsiperheille maitojauhetta ja vitamiineja.
Pari kertaa vuodessa saapuu joukko vapaaehtoisia lääkäreitä Singaporesta, Hongkongista ja Australiasta pitämään klinikkaa Krusissa ja ympäristökylissä. Mukana on myös silmä- ja hammaslääkäreitä, kaihileikkauksiakin tehdään.
Nuorisotoiminta on vilkasta. Arkipäivisin järjestetään englannintunteja ja tietokoneopetusta sekä muuta toimintaa lapsille ja nuorille. Viime kesänä järjestetylle musiikkileirille osallistui 150 lasta. Leirin opettajina oli vapaaehtoisia muusikkoja Singaporesta. Nuorten leirille osallistui yli sata nuorta. Hengellisen ohjelman lisäksi nuoret siivosivat kylän ympäristöä ja tasoittivat kuoppia kylän läpi kulkevassa hiekkatiessä.
Kesälomansa aikana myös seitsemän yliopisto-opiskelijaa Phnom Penhin kaupunkiseurakunnasta tuli pitämään kursseja Krusin asukkaille. Nuorille oli tukiopetusta kouluaineissa ja tietokoneopetusta, aikuisille kursseja maanviljelyssä sekä kalojen ja eläintenkasvatuksessa. Kyläläiset ovat toivoneet lisää toimeentuloaan edistävää koulutusta, joten sille on luvassa jatkoa tänä vuonna. Mahdollista on myös saada starttirahaa kalan- tai kanankasvatuksen aloittamiseksi.
Srey Liakin tarina
Mutta palataanpa Sreyhin.
Hän kertoo olleensa itsemurhan partaalla, kun Angie Ng Pyhän paimenen seurakunnasta tuli käymään eräänä lokakuisena päivänä vuonna 2010. Srey oli äskettäin menettänyt isänsä ja äiti oli mennyt uudelleen naimisiin. Hän ja hänen kolme sisarustaan, joista nuorin oli vasta 4-vuotias, päättivät jäädä isoäitinsä luokse sen sijaan, että olisivat lähteneet äidin mukana uuden miehen luokse.
Sreylle vanhimpana lapsena lankesi vastuu perheen elatuksesta, nuorempien koulutuksesta ja vanhusten hoivaamisesta. Kylässä ei ollut työtä hänen ikäiselleen tytölle. Hän tunsi olonsa avuttomaksi ja masentui.
Angie lohdutti ja tuki Sreytä. Hän kannusti Sreytä lähtemään ulos ja tulemaan mukaan seurakuntaan. Srey oli vastahakoinen, mutta päätti ”mennä katsomaan”.
Toimintakeskuksessa hän näki lapsia, jotka saivat aterian ja jäivät sen jälkeen laulamaan ja leikkimään. Heitä opettivat Sreyn kaltaiset nuoret. Hän nautti lasten seurasta ja tutustui nuoriin, jotka tulivat tietokone- ja englannintunneille. Hän huomasi itsekin menevänsä keskukseen päivittäin sen sijaan, että jäisi murehtimaan ongelmiaan kotiin.
Kun Srey oli käynyt keskuksessa säännöllisesti kuukauden, Angie tuli hänen luokseen ja antoi kirjekuoren, jossa oli pieni raha-avustus sekä tarjous päästä työharjoittelijaksi keskukseen. Työharjoittelijana hän saisi samanlaisen palkkion joka kuukausi. Angie oli tarkkaillut Sreytä ja todennut, että hänellä on oikea asenne ja johtajantaitoja.
Srey myös kuunteli saarnoja ja kristinuskon opetusta ja päätti lopulta antaa elämänsä Jumalalle.
”Elämäni on muuttunut sen jälkeen, kun tulin tänne. Isoäitini ja sisarukseni käyvät myös kirkossa ja näyttää siltä, että monet aiemmat ongelmamme ovat kadonneet. Perheessämme on nyt rauha.”
Srey yritti puhua uskostaan myös äidille. Äiti vaikutti vastahakoiselta, kunnes sitten luovutti hänelle taika-amulettinsa ja sanoi haluavansa tulla kastetuksi. Äiti kastettiin tammikuun 1. päivänä yhdessä usean muun kyläläisen kanssa.
Srey itse on myös vahvistunut kristittynä seurakunnan kahden pastorin hoidon ja opetuksen ansiosta.
”Olen iloinen, että voin palvella Jumalaa. Vaikka harjoittelijan palkkio on pieni, se riittää meille. Jumala on ollut hyvä minulle.”
Seurakunta on huomannut Sreyn taidot ja innokkuuden ja harkitsee hänen lähettämistään opiskelemaan teologiaa ensi syksynä.
”Opiskelen Raamattua entistä innokkaammin, sillä olen kuullut, että opiskelu seminaarissa on hyvin vaativaa. Yritän kovasti valmistautua, vaikka en vielä tiedäkään, lähettääkö kirkko minut opiskelemaan. Yritän myös valmentaa uutta harjoittelijaa, jotta hän voi huolehtia lapsista ja nuorista, jos minä lähden seminaariin.”
Paastokeräys seurakuntatyöhön Kambodzhassa
Osallistu paastokeräykseen pankissa IBAN: FI38 8000 1400 1611 30, BIC: DABAFIHH / viestiksi PAASTO2012, tai netissä
Teksti: LWM/Kirsi Elo