Globe Hope on suomalainen tekstiilialan yritys, joka käyttää laukkujen, vaatteiden ja asusteiden materiaalina kierrätystekstiilejä. Sen perustaja Seija Lukkala toivoo yrityksensä kannustavan kaikkia ajattelemaan, miten he voisivat omalla alallaan toimia ekologisemmin ja eettisemmin.
Loppuvuodesta 2012 Seija Lukkala osallistui Suomen Lähetysseuran järjestämälle vaikuttajamatkalle, jonka aikana hän tutustui muun muassa maasaiden elämään Tansaniassa. Matkakokemusten pohjalta syntyi kesän 2014 Paimentyttö-mallisto, jonka tuotosta osa, runsas 1200 euroa, meni maasai-tyttöjen hyväksi.
– Matka oli vaikuttaja- mutta myös hyvin vaikuttava matka. Siellä tehtävä työ on huikeata ja kohtaamiset ihmisten kanssa piirtyivät verkkokalvoille loppuiäksi, Seija Lukkala kertoo.
Tarinat välittyivät asiakkaille
– Tärkeämpää kuin nuo muutamat eurot oli varmasti mahdollisuus kertoa asiasta asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. Käytin vaatteissa Tansaniasta tuomiani kankaita sekä Afrikka-aiheisia kuoseja ja printtejä. Jokaisella vaatteella oli swahilinkielinen nimi, mistä erityisesti myyjät olivat hyvin iloisia, sanoo Lukkala ja vaihtaa ilkikurisen katseen lähellään olevan Globe Hopen Kiseleffin-liikkeen myyjän kanssa.
Oman nimikkovaatteensa sai muun muassa Rebecca, rohkea ja ylväs maasai-nainen, joka oli opiskellut kätilöksi ja palannut työhön heimonsa pariin. Harva maasai pääsee opiskelemaan ja harva opiskelemaan päässyt tulee takaisin.
Lukkala kertoo malliston saaneen hyvän vastaanoton ja ihmisten olleen kiinnostuneita sen taustoista. Lähtökohtaisesti ihmiset haluavat tehdä hyvää, Lukkala uskoo. Kuten myös Globe Hope. Jokaisella mallistolla on jokin sanoma ja osa malliston tuotosta menee hyväntekeväisyyteen. Tulevan kesän teema on pakolaisuus ja kulttuurien yhteen sulauttaminen.
– Monet miettivät, että olisi kiva tehdä jotain, mutta kun ei tiedä, miten. Kaikki voivat löytää vaikuttamismahdollisuuksia omalta alaltaan, Lukkala kannustaa.
Teksti ja kuva Kirsi Elo