Non-Formal Dialogue Processes and National Dialogues -konferenssin järjestää Suomen ulkoasiainministeriö ja neljän järjestön koalitio, johon kuuluvat Suomen Lähetysseura, Kirkon Ulkomaanapu, Crisis Management Initiative (CMI) ja Common Space Initiative (CSI). Konferenssiin osallistuu lähes 200 edustajaa kansalaisjärjestöistä, tutkimuslaitoksista, YK-organisaatioista ja hallituksista eri puolilta maailmaa.
Tarkoituksena on mahdollistaa rauhanprosessien kanssa työskentelevien toimijoiden ja asiantuntijoiden välinen keskustelu ja verkostoituminen. Etenkin Myanmarin, Jemenin, Somalian ja Tunisian tilanteisiin keskittyvä konferenssi tarjoaa alustan sovittelun ja rauhanrakentamisen yhteisten haasteiden, oivallusten ja ratkaisumallien löytämiseksi.
”Yhä useammat sodat ovat tänä päivänä valtioiden sisäisiä. Tällaisten monimutkaisten ja monitahoisten konfliktien ratkaiseminen vaatii yhteiskunnan rakenteiden uudistamista. Kansallisissa dialogiprosesseissa neuvotellaan ratkaisu konfliktin taustalla oleviin syihin ja sovitaan vallanjaosta ja muista uudistuksista. Kansalliset toimijat ovat näiden prosessien keskiössä. Helsingissä nyt toista kertaa järjestettävässä aihetta käsittelevässä konferenssissa on mahdollista jakaa kokemuksia näiden neuvotteluprosessien rakentamisesta ja tukemisesta eri prosessien osallistujien sekä kansainvälisten asiantuntijoiden kesken” kertoo Suomen Lähetysseuran vaikuttamistyön päällikkö Kristiina Rintakoski.
Lähetysseura on ollut mukana kestävän rauhan ja sovinnon työssä esimerkiksi Myanmarin vuosikymmeniä jatkuneen konfliktin päättämiseksi. Paikallisen kumppanin kanssa tehtävä työ on keskittynyt aseleposopimuksen sekä kansallisen dialogin valmisteluun. Esimerkiksi dialogiraamien suunnittelussa on kyetty työskentelemään hyvin laajasti eri sidosryhmien kanssa, kasvattamaan luottamusta ja edesauttamaan kansallisen dialogin edellytyksiä. Lähetysseura tukee rauhan ja sovinnon työtä myös Syyriassa, Etelä-Afrikassa, Kolumbiassa, Nepalissa, Palestiinassa ja Pakistanissa.
”Myanmarin vaalien jälkeen on syntynyt jännittävä tilanne, jossa hallitus näyttää olevan vaihtumassa ensimmäistä kertaa demokraattisesti sen jälkeen kuin armeija kaappasi vallan vuonna 1962. Rauhanprosessin ja kansallisen dialogin valmistelu jatkuu nyt osittain uudella kokoonpanolla”, sanoo Rintakoski.
Kansallisilla dialogeilla tarkoitetaan pelkkää rauhanvälitystä pidempikestoisempia ja laajempia prosesseja. Niissä paikalliset toimijat ratkaisevat kysymyksiä mm. perustuslain uudistamisesta, vaaleista, armeijan ja aseellisten joukkojen integroimisesta, vähemmistöoikeuksista ja federalismista.
Seuraa konferenssia somessa #dialogues15
Lisätietoja: projektipäällikkö Timo R. Stewart, timo.stewart@felm.org, puh: 020 712 7245