Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Maailman luterilaiset kokoontuvat Puolassa – Lähetysseura tapaa kumppaneitaan ja tuo esiin erityisesti vammaistyötä

Tällä viikolla 149 luterilaisen kirkon ja järjestöjen edustajat kokoontuvat Krakovassa.

Maurice Sène uusien kainalosauvojensa kanssa muiden diakoniatyön asiakkaiden kanssa.
Maurice Sène, jolla on ollut liikuntavamma syntymästä lähtien, sai kirkon diakoniatyöstä uudet kyynärsauvat Bad-kylässä Senegalissa. Kuva: Anna Tikum

Luterilaisen maailmanliiton yleiskokous järjestetään noin seitsemän vuoden välein, ja tänä vuonna Lähetysseura menee paikalle nostamaan erityisesti vammaisten ihmisten oikeuksia. Kokous järjestetään 13.-19. syyskuuta. 

Järjestämispaikkana Puola on nykytilanteessa mielenkiintoinen. Yli 15 miljoonaa ukrainalaista on paennut hyökkäyssotaa Puolan kautta. Maassa on yli miljoona ukrainalaispakolaista. Lähetysseuran toiminnanjohtaja Pauliina Parhialan mukaan sota Euroopassa leimaa osaltaan yleiskokousta, jonka teema liittyy ykseyteen ja yhteyteen. 

“Luterilaisilla kirkoilla ja niiden järjestöillä on tärkeä rooli pakolaistyössä eri puolilla maailmaa. Uskon, että kokouksesta kaikuu vahva viesti, että toimimme edelleen päättäväisesti yhdessä, kun ihmisarvo on uhattuina ja hätä on suurin”, Parhiala sanoo. 

Lähetysseura tukee ukrainalaispakolaisia Luterilaisen maailmanliiton kautta esimerkiksi Puolassa. 

Yhdenvertaisuuden asialla

Teema, jota Lähetysseura nostaa esille Krakovassa, on vammaisten ihmisten oikeudet. Lauantaina 16.9. järjestettävässä työpajassa Lähetysseura kansainvälisine kumppaneineen antaa konkreettisia vinkkejä ja kokemuksia vammaisinkluusiosta kirkossa. 

“Kirkon tulee olla paikka, johon kaikki voivat tulla samanarvoisina. Samalla kirkkojen tulee edistää yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa”, Pauliina Parhiala sanoo. 

Lähetysseuran delegaatiossa on mukana seitsemän ihmistä, ja luvassa on tapaamisia kumppanikirkkojen kanssa esimerkiksi Botswanasta, Etiopiasta, Kolumbiasta ja Tansaniasta. 

”Yleiskokous kiteyttää yhteistä näkyämme siitä, mikä kristittyjen ja kirkon tehtävä on juuri tässä ajassa. Krakovasta lähtee eteenpäin voimaantuntunut joukko, joka on valmis palvelemaan tässä ajassa”, Pauliina Parhiala kiteyttää.