Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Lähetysseuran työntekijät evakuoidaan Hongkongista

Matkustajilta mitataan ruumiinlämpöä Penangin kansainvälisellä lentokentällä Malesiassa. Kuva Ilkka Koivisto

Suomen Lähetysseura on päättänyt evakuoida viisi työntekijäänsä perheineen Hongkongista koronavirusepidemian aiheuttaman hätätilan vuoksi. Kaksi työntekijää siirtyy Suomeen, yksi jatkaa työtään Yhdysvalloista ja kaksi Malesiasta käsin.  Työntekijöistä neljä on suomalaista, yksi amerikkalainen.

-Viime viikko oli monin tavoin vaativa Hongkongissa, sanoo Suomeen perheensä kanssa Suomeen palaava Upu Leppänen.

Kaikki työntekijät perheineen ovat terveitä ja voivat hyvin. Hongkongiin palataan aikaisintaan 15. maaliskuuta tai sen jälkeen tilanteen salliessa.

”Lähetysseuran henkilökunnan turvallisuus on luonnollisesti tärkeää. Lisäksi Hongkongiin julistetun hätätilan ja liikkumisrajoitteiden takia töiden tekeminen tehokkaasti paikan päällä kävi hankalaksi ja osin jopa mahdottomaksi”, sanoo Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson.

Taiwanissa olevat Lähetysseuran työntekijät jatkavat työtään alueella. Suomen Lähetysseuralla on työntekijöitä ja heidän perheenjäseniään alueella yhteensä seitsemäntoista, joista siirto- ja etätyöpäätös koskee kolmeatoista.

Lähetysseuran työntekijät Hongkongissa tekivät töitä koronaviruksen takia kotoa käsin jo ennen evakuointipäätöstä, ja matkat muualle Kiinaan oli peruttu aiemmin tammikuussa.

-Yleinen tunnelma Hongkongissa on jännittynyt ja varautunut. Ihmiset pysyttelevät kotioloissa ja välttävät liikkumista kaupungilla, kertoo Lähetysseuran kiinalaisen alueen aluepäällikkö Jan-Eerik Leppänen.

Hongkongissa koulut ja virastot ovat toistaiseksi kiinni. Hongkongin evankelisluterilainen kirkko on rajoittanut toimintaansa, esimerkiksi teologisen seminaarin lähiopetus on keskeytetty.

Pitkään yhteistyötä Kiinassa

Suomen Lähetysseura on toiminut Kiinassa vuodesta 1902 lähtien. Nykyään se tukee Kiinassa diakoniatyötä erityisesti syrjäytymisvaarassa olevien vähävaraisten lasten, vammaisten ja sairaiden parissa. Taiwanissa työtä tehdään huumeriippuvaisten sekä heikossa asemassa olevien maahanmuuttajien parissa. Yhteistyötä tehdään tiiviisti paikallisen kirkon kanssa.

Lähetysseuran henkilöstöä työskentelee myös paikallisessa teologisessa seminaarissa sekä Kiinalais-kristillisen tutkimuksen instituutissa, joka edistää uskontojenvälistä dialogia ja teologista tutkimusta Manner-Kiinan yliopistoissa. Stipendiaattiohjelma tukee mannerkiinalaisten teologian opiskelijoiden maisteriopintoja Hongkongissa.

Suomen Lähetysseura on kirkon kansainvälisen työn järjestö ja yksi suurimmista kehitysyhteistyöjärjestöistä Suomessa. Lähetysseuralla on toimintaa 30 maassa ympäri maailmaa.

 

Korjaus: Työntekijöiden ja heidän perheejäsentensä määrä korjattu uutiseen 8.2. klo 11.10