Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Kaikki ihmisoikeudet ovat aina kuuluneet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille 

Kristityillä on tehtävä kunnioittaa jokaista ihmistä Jumalan luomana, kirjoittaa Lähetysseuran toiminnanjohtaja Pauliina Parhiala.

Vaaleanpunaisia kukkia Napongin kylässä Thaimaassa.

Donald Trump käynnisti kampanjan monimuotoisuus-, tasa-arvo- ja osallisuusaloitteiden (DEI) poistamiseksi ensimmäisellä kaudellaan. Nyt hän on palannut Valkoiseen taloon viimeistelemään työn. ”Maamme ei ole enää ”woke”, Trump juhli. Wokella Trump viittaa vähemmistöihin, syrjintään ja vihapuheeseen tarttuneisiin yhteiskunnallisia ja rakenteellisia muutoksia vaatineisiin ihmisiin ja yhteiskunnallista muutosta ajaneisiin yhteisöihin ja liikkeisiin.

Vain muutama tunti sen jälkeen, kun Trump vannoi virkavalansa 20. tammikuuta, hän alkoi antaa toimeenpanomääräyksiä monimuotoisuutta, tasa-arvoa ja osallisuutta edistäneiden ohjelmien purkamiseksi. Jotkut yritykset, kuten sosiaalisen median jättiläinen Meta, peruuttivat pikaisesti omat pyrkimyksensä monimuotoisuuden edistämiseen sopeutuakseen Valkoisen talon isännän äänenpainoihin.

Osana pyrkimyksiään monimuotoisuuden hävittämiseksi Trump on ryhtynyt aina virkaanastujaispuheestaan alkaen poikkeuksellisen voimakkaisiin toimiin transsukupuolisia vastaan. Mainintoja sukupuolivähemmistöistä, eli esimerkiksi trans-, inter- ja muunsukupuolisista, on alettu poistaa virallisista teksteistä, kuten verkkosivuilta ja julkaisuista. Myös tieteellisestä tutkimuksesta on uhattu vetää rahoja pois, jos niissä käytetään sukupuolen moninaisuutta käsitteleviä termejä.

Syrjintä liittyy usein ennakkoluuloihin

Kaikki ihmisoikeudet ovat aina kuuluneet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Käytännössä asenteet ja ennakkoluulot ja syrjivä lainsäädäntö ovat kuitenkin estäneet oikeuksien toteutumisen. Osassa maailman maita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat edenneet ja jo yli 70 maassa lainsäädäntö kieltää syrjinnän seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Osassa maita tilanne on kuitenkin entisestään vaikeutunut ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuu vihaa ja vainoa. Samaa sukupuolta olevien ihmisten välisiä suhteita on kriminalisoitu ja sukupuolen ilmaisemista on rajattu. Myös ihmisoikeuspuolustajia vainotaan ja he kohtaavat väkivaltaa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kohtaavat monenlaista syrjintää, väkivaltaa ja oikeuksien loukkauksia kaikkialla, myös kehittyvissä maissa. Esimerkiksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kohdistuva syrjintä ja väkivalta korostuu konflikteissa. Lisäksi kehittyvissä maissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kokevat usein syrjintää ja hyväksikäyttöä, mikä liittyy usein ennakkoluuloihin ja muukalaisvihaan. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviin ihmisiin kohdistuneet ihmisoikeusloukkaukset voivat vaihdella esimerkiksi mielivaltaisesta pidätyksestä terveydenhuollon, asumisen ja koulutuksen epäämiseen.

Taustalla äärioikeistolainen ajattelu

Trumpin toimien taustalla on kristilliskonservatiivisen ajatushautomon Project 2025 -ohjelma, jossa ehdotetaan esimerkiksi ”woke-kulttuurin” kitkemistä, julkisen sektorin työntekijöiden massairtisanomisia ja ilmastotoimien vähentämistä. Salaliittoteoriat ”gender-ideologiasta” tai ”woke-ideologiasta” eivät ole uusia, mutta ne ovat voimistuneet niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin, ja sen ovat saaneet tuntea nahoissaan niin naiset, lisääntymisterveyden edistäjät kuin vähemmistöjenkin edustajat. Näiden salaliittoteorioiden juuret ovat vahvasti äärioikeistolaisessa ajatteluissa, mutta ne leviävät nyt laajemmankin yleisön joukossa, myös Suomessa.

Monimuotoisuuden kanssa ”oksasilppuriin” on päässyt myös Yhdysvaltojen kansainvälinen apu lähes kokonaisuudessaan. Siksi Valkoisen talon isännän ideologia pääsee vaikuttamaan myös kansainvälisesti. Yhdysvaltojen uuden hallinnon päätöksellä ihmisoikeuksia ja kestävää kehitystä ei enää edistetä kehittyvissä maissa. Tätä työtä eivät tule kannattelemaan myöskään kiinalaiset tai venäläiset tai monet muut vallankäyttäjät, joiden läsnäolo tiivistyy entisestään kehittyvissä maissa. Tehtävä jää meille muille. Erityisesti eurooppalaisten toimijoiden hartioille on laskeutumassa huomattava vastuu ihmisoikeuksien tukemisesta.

Ihmisten moninaisuus on osa Jumalan luomistyötä.

Kristityillä on tehtävä kunnioittaa jokaista ihmistä Jumalan luomana. Siitä nousee sitoutuminen ihmisten yhdenvertaisuuteen ja kaikenlaisen syrjinnän vastustamiseen. Nämä luovuttamattomat periaatteet ovat kuitenkin osoittautuneet kirkoille vaikeiksi, erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohdalla. Kirkolla on ihmiskäsityksensä, arvojensa ja oppinsa vuoksi erityinen syy puolustaa jokaisen luovuttamatonta ihmisarvoa sekä ihmisten yhdenvertaisuutta. Ihmisarvo on jokaisen, eikä sitä tarvitse ansaita.

Jokainen ihminen on kokonaisuudessaan ainutlaatuinen, Jumalan kuva. Ihmisten moninaisuus on osa Jumalan luomistyötä. Siksi kirkolla on oma tärkeä tehtävä inklusiivisen ja syrjimättömän kirkon ja yhteiskunnan rakentamisessa. Jumalan rakkaus kutsuu sulkemaan piiriinsä koko luomakunnan. Ei ole mitään perustetta jättää ketään ulkopuolelle.

Teksti: Pauliina Parhiala,toiminnanjohtaja